Mit csináljunk a húsvéti maradékkal?
- Dátum: 2018.04.02., 21:02
- főzés, főzés maradékból, húsvét, íz, kalács, mákos guba, maradék, no waste, olcsó, sonka, sütés, szendvicskrém, tojás, újrafelhasználás, ünnepi étel, zöldségek
A hosszú böjtöt, évszázadok óta követik húsvétkor az ünnepi lakomák. Régi hagyományok szerint ilyenkor bárányt kell fogyasztani, de mára ezt szinte minden háztartásban felváltotta a sonka, tojás és a kalács. Ezekből, ha elég kreatívak vagyunk, rengeteg változatos fogást készíthetünk az ünnepek után.
A húsvéti sonka felhasználására rengeteg módot ismerünk. Az egyik közkedvelt módja a tepsis-zöldséges sonka. Szükség lesz hozzá főtt zöldségekre, például levesben főtt répára, gyökérre, zellerre, nyers vöröshagymára és kevés olajban kérgesre sütött, kockázott burgonyára. Ezeket a zöldségeket felkockázzuk, és egy tepsibe tesszük. Feldaraboljuk és a tetejére szórjuk a sonkát, kevés sóval ízesítjük és 160 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Egy kevés reszelt sajttal megszórjuk, majd további 5-10 perc alatt megpirítjuk. Tökéletes egytálételt kaphatunk így.

Mi legyen a morzsálódó, száraz kaláccsal? A legegyszerűbb felhasználási módja: a mákos guba. Bár ezt a desszertet legtöbbször karácsonykor készítjük, jól fog esni a családnak húsvét után is. Az elkészítése egyszerű: egy tojássárgáját lassú tűz, vagy gőz fölött összekeverjük egy bögre tejjel, cukorral és vaníliás cukorral. Az elkészült öntetet a felszeletelt, tálba helyezett kalácsra öntjük, majd az egészet megszórjuk mákkal. A sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük, vaníliasodóval vagy fagylalttal fogyasztjuk.
A sonka és a kalács mellet, a legközkedveltebb ételek közé tartozik: a főtt tojás. Ha abba az embercsoportba tartozol, aki szombaton megfőz húsz tojást, hogy legyen elég, de a végén már rá sem bír nézni, akkor érdemes elgondolkodnod, hogyan dobd fel egy kicsit a maradékot. Az én tippem: készíts tojáskrémet! Az elkészítése egyszerű: a villával összetört tojásokhoz sót, borsot, mustárt és tejfölt keverünk, megszórjuk petrezselyemmel és kenyérre kenjük. Reszelt sajttal megbolondítva tíz perc alatt készre sül. Ez azért is nagyon jó ötlet, mert segít felhasználni a száraz kenyeret is.

Tehát attól, hogy húsvétkor ragaszkodunk a hagyományos ételekhez, az ünnepek után egy kis kreativitással könnyen új ízélményt szerezhetünk magunknak és családunknak.
Miért válaszd a nordic walkingot?
 
                            Sokan szeretnének egészségesen élni és rendszeresen mozogni, de nem feltétlenül tudnak intenzív sportokat végezni. Számukra a nordic walking ideális választás: természetközeli, kíméli az ízületeket, mégis hatékonyan átmozgatja a testet, és egyre több futóversenyen is külön kategóriát kap ez a mozgásforma.
Logoterápia – hogy megtaláljuk a boldogságot
 
                            Sokféle terápiát ismerünk, amivel könnyebbé vagy jobbá tehetjük az életünket, de van egy igazán különleges ezek között. Ez a logterápia.
Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról
 
                            Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.
A legjobb természetes édesítők
 
                            A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
 
                            Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
