Menü

Meglepően egészséges húsvéti falatok

Tojás

A tojásnak manapság rossz hírneve van, mivel a tojássárgája magas koleszterinszintet okoz, de számos tanulmány kimutatta már, hogy a szívbetegségeket kiváltó magas koleszterinszintet a telített és transz-zsírok fogyasztása váltja ki, nem pedig a tojás. A tojásban D-vitamin (többek közt ismert fogyókúrás vitamin) és kolin található (vitaminszerű anyag, amely a B-vitaminok családjába tartozik, mégsem igazi vitamin, mert a szervezetünk elő tudja állítani). Használjunk fertőtlenített héjú tojásokat, és különösen ügyeljünk a vásárlás körülményeire és a hűtőlánc folyamatosságára.

A hűtőlánc azt jelenti, hogy a boltokban hűtve tárolt árut – ami hűtött üzemből, hűtött kamionokkal érkezett – a lehető legrövidebb időn belül tegyük újra hűtőbe, esetleg hűtőtáskával szállítsuk haza. A főtt tojás maximum 2 órán keresztül maradhat hűtés nélkül, utána vissza kell tenni a hűtőbe. Ezért célszerű külön dekorációt készíteni és külön főtt tojást az ünnepi menükhöz, amit tálalásig hűtve tároljunk. Sose tegyük a főtt tojást vissza a tojástartóba, mert az ott könnyen szennyeződhet.

Torma

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést. A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet. A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák. A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.

Érdekességek a tormáról: A régi időkben a tormát gyógynövényként termesztették, csak később vált a főtt és füstölt ételek közkedvelt ízesítőjévé. A torma csípősségét, erősségét enyhíthetjük, ha a frissen reszelt állapotban néhány percre betesszük a sütőbe, vagy ecetes cukros vízbe rakjuk. Állítólagos bélféreg űző hatása miatt a középkorban gyorsan elterjedt egész Európában. Magyarország jelentős mennyiségű tormát exportál nyugat-európai országokba.

Húsvéti sonka

A sonkákban (és általában a húsokban) levő foszfor sokkal könnyebben felszívódik, mint a gabonafélékben vagy hüvelyesekben levő foszfor. A húsok jelentős B12-vitaminnal szolgálnak. Kerüljük azonban a zsíros sonkák, szalámik, szalonnák fogyasztását, mert ezek magas zsír, só és nitrát/nitrit tartalommal bírnak. Egy tanulmány szerint a fahéjjal és kurkumával fűszerezett sonka egészségügyi áldás a II-típusú cukorbetegségre. Fogyasszunk tehát sovány sonkát, lehetőleg nyers állapotban vásároljuk, és mi magunk készítsük el. A házi füstölt sonkák sem ártalmasak, de napi 60-75 grammnál többet nem ajánlatos fogyasztanunk belőle.

Édességek

Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a kakaóbab és makadám dió fogyasztása pozitívan befolyásolja, azaz csökkenti a koleszterinszintet. Így az ünnepre tudományos alapon csokoládés, makadám diós nassokat ajánlunk. Természetesen a csokoládéval is bánjunk körültekintően és olvassuk el a csomagoláson feltüntetett kakaótartalmat, minél magasabb, annál jobb minőségű a csoki és így annál jobb hatással lesz a koleszterinszintre.

Diétás Fehérjés Almás Krémes

Hozzávalók a piskótához:

3 db tojás

4 ek. zabpehelyliszt

2 ek. vaníliás fehérjepor

1 kk. sütőpor

7 ek. víz

2 ek. eritritol

1 db nagyobb alma (ha szeletelve tesszük a piskótába, viszont, ha reszelve, akkor legalább 2 darabra lesz szükségünk)

Hozzávalók a krémhez:

2 cs. vaníliás pudingpor

5 dl víz

2 ek. eritritol

2 tojásfehérje

1 kk. folyékony édesítő (ez kiváltható por állagú édesítőre is)

Tetejére:

4 dl cukrozatlan habtejszín

1 kk folyékony édesítő

cukrozatlan habfixáló, a biztonság kedvéért (a növényi tejszínt használsz, nem lesz rá szükséged)

Diétás krémes

Elkészítés:

• 3 tojásból piskótát sütünk /175 fokon, 15 perc/, úgy, hogy a sütőpapírral bélelt tepsi aljára almaszeletek teszünk. (A szeletelt almák helyett tehetünk reszelt almát is, csak akkor előtte kicsit ki kell nyomkodni a levét, ízlés szerint fahéjjal megszórhatjuk.) Ha a tészta megsült, felfordítjuk a tepsibe, hogy az almás része kerüljön felülre.

• A pudingot vízzel és 2 evőkanál eritritttel, ez lehet több is, attól függ, ki mennyire szereted édesen) sűrűre főzzük. 2 tojásfehérjéből 1 kávéskanál folyékony édesítővel kemény habot verünk, majd a meleg pudinggal elkeverjük.

• Ezután a tejszínből kemény habot verünk, majd a sütemény tetejére simítjuk. Én ebbe is tettem 1 kávéskanál édesítőt, plusz egy kis habfixálót, hogy tutira ne essen össze. 1-2 órára hűtőbe tesszük.

/Ez a réteg elkészíthető tejföllel vagy görög joghurttal is, összekeverjük édesítővel, zselatinporral és így megy a tetejére./

Fahéjjal meghintve, kockára szeletelve kínáljuk, hacsak nem állunk neki már a tepsiből kienni az egészet!

Szerző: Udvari Fanni

Mit adhat a sötétségterápia a digitális világban?

A sötétségterápia elsőre talán extrémnek hangzik, de valójában egy régi időkben is alkalmazott technológia, ami a teljes fénymegvonást használja arra, hogy az idegrendszer levegőhöz jusson. Nem csodaszer és nem is óriási különlegesség, mégis kapaszkodót adhat azoknak, akik túlterhelten élik a mindennapjaikat, és már azt érzik, hogy a külvilág egyszerűen túl zajos számukra.

Miért lehetünk hálásak az év végén?

Ahogy bekúszik a tél a mindennapokba, és a karácsonyi fények lassan visszaverik a sötétséget, érdemes megállni egy pillanatra. Nem kell nagy szavakat pufogtatni, csak végig gondolni, hogy mi az, amiért idén tényleg köszönettel tartozunk. Emellett fontos látnunk azt, hogy hogyan tudjuk úgy lezárni az évet, hogy legyen benne lélek, tartás és egy kis remény a jövőre nézve.

A nemet mondás művészete: készség, amely tanulható és fejleszthető

A nemet mondás sokak számára az egyik legnehezebb kommunikációs feladat, pedig alapvető készségről van szó, amely közvetlen hatással van a mentális jóllétre, a kapcsolatok minőségére és a mindennapi teljesítményre. Sokan azért nem tudnak nemet mondani, mert félnek a másik fél csalódottságától, elutasításától vagy konfliktustól.

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.