Különleges muffinreceptek
- Dátum: 2020.08.27., 20:19
- Sipos Zsófia
- édes, forralt bor, különleges, muffin, sárgarépa, sonka, sós
A muffin sokféleképpen elkészíthető sütemény, amit édes vagy sós ételként is tálalhatunk.
Forraltboros muffin
Bár még messze az adventi időszak, a forralt boros muffint már most is kipróbálhatjuk.
Hozzávalók:
14 dkg vaj
12 dkg cukor
pici só
3 tojás
14 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál őrölt fahéj
6 dkg darált étcsokoládé
0,7 dl hűtött, fűszerezett forralt bor
Összekeverjük a vajat és 6 dkg cukrot, majd szétválasztjuk a tojásokat és a három sárgáját egyesével hozzáadjuk. A maradék cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A sütőt eközben 170 fokra előmelegítjük, a muffinformát pedig papírral vagy vajjal béleljük ki.
A lisztet elkeverjük a többi száraz hozzávalóval, a fahéjjal, a sütőporral és az étcsokoládéval. A forralt bort az összekevert tojássárgájához adjuk, majd ezután a lisztes keveréket is hozzáadjuk. Legvégül pedig a tojásfehérjét keverjük bele, vigyázva, hogy a hab nehogy megtörjön.
A tésztát kimérjük a muffinformába, majd körülbelül fél órán át sütjük.
Sárgarépás muffin
A sárgarépát izgalmas süteményekhez, tortákhoz adni, az eredmény mindig a különleges ízvilág!
Ami kell hozzá:
2 csésze liszt
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
csipetnyi só
negyed csésze kókuszreszelék
fél csésze darált dió
fél csésze mazsola
egy és egy negyed csésze cukor
1 csésze olaj
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
2 közepes sárgarépa, reszelve
A lisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a sót, a kókuszt, a diót és a mazsolát. Egy másik tálban habosra verjük a cukrot, az olajat, a tojással és a vaníliás cukorral és utolsóként belekeverjük a sárgarépát is.
A sütőt 180 fokra melegítjük elő, majd a muffinformát papírral vagy vajjal béleljük ki és beleadagoljuk a tésztát. A sütőben 15-20 percig, készre sütjük.
Sonkás fűszeres muffin -- Utolsó receptként egy sós muffin következik.
Ami kell hozzá:
6 szelet szalonna
3 pohár liszt
6 dkg vaj
1 kávéskanál sütőpor
1 evőkanál bazsalikom
2 evőkanál oregánó
¾ pohár reszelt parmezán sajt
2 tojás
1 pohár tej
A kis kockákra vágott szalonnát ropogósra sütjük, majd hűlni hagyjuk. Összekeverjük a lisztet, a fűszerekkel, belemorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a szalonnát, a sajtot. A tojásokat enyhén felverjük és elkeverjük a tejjel, majd ezeket is hozzáadjuk a többihez.
200 fokra melegítjük elő a sütőt, majd a kibélelt formába öntjük a tésztát, amit 15-20 perc alatt sütünk meg.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.