Különleges muffinreceptek
- Dátum: 2020.08.27., 20:19
- Sipos Zsófia
- édes, forralt bor, különleges, muffin, sárgarépa, sonka, sós
A muffin sokféleképpen elkészíthető sütemény, amit édes vagy sós ételként is tálalhatunk.
Forraltboros muffin

Bár még messze az adventi időszak, a forralt boros muffint már most is kipróbálhatjuk.
Hozzávalók:
14 dkg vaj
12 dkg cukor
pici só
3 tojás
14 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál őrölt fahéj
6 dkg darált étcsokoládé
0,7 dl hűtött, fűszerezett forralt bor
Összekeverjük a vajat és 6 dkg cukrot, majd szétválasztjuk a tojásokat és a három sárgáját egyesével hozzáadjuk. A maradék cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A sütőt eközben 170 fokra előmelegítjük, a muffinformát pedig papírral vagy vajjal béleljük ki.
A lisztet elkeverjük a többi száraz hozzávalóval, a fahéjjal, a sütőporral és az étcsokoládéval. A forralt bort az összekevert tojássárgájához adjuk, majd ezután a lisztes keveréket is hozzáadjuk. Legvégül pedig a tojásfehérjét keverjük bele, vigyázva, hogy a hab nehogy megtörjön.
A tésztát kimérjük a muffinformába, majd körülbelül fél órán át sütjük.
Sárgarépás muffin

A sárgarépát izgalmas süteményekhez, tortákhoz adni, az eredmény mindig a különleges ízvilág!
Ami kell hozzá:
2 csésze liszt
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
csipetnyi só
negyed csésze kókuszreszelék
fél csésze darált dió
fél csésze mazsola
egy és egy negyed csésze cukor
1 csésze olaj
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
2 közepes sárgarépa, reszelve
A lisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a sót, a kókuszt, a diót és a mazsolát. Egy másik tálban habosra verjük a cukrot, az olajat, a tojással és a vaníliás cukorral és utolsóként belekeverjük a sárgarépát is.
A sütőt 180 fokra melegítjük elő, majd a muffinformát papírral vagy vajjal béleljük ki és beleadagoljuk a tésztát. A sütőben 15-20 percig, készre sütjük.
Sonkás fűszeres muffin -- Utolsó receptként egy sós muffin következik.

Ami kell hozzá:
6 szelet szalonna
3 pohár liszt
6 dkg vaj
1 kávéskanál sütőpor
1 evőkanál bazsalikom
2 evőkanál oregánó
¾ pohár reszelt parmezán sajt
2 tojás
1 pohár tej
A kis kockákra vágott szalonnát ropogósra sütjük, majd hűlni hagyjuk. Összekeverjük a lisztet, a fűszerekkel, belemorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a szalonnát, a sajtot. A tojásokat enyhén felverjük és elkeverjük a tejjel, majd ezeket is hozzáadjuk a többihez.
200 fokra melegítjük elő a sütőt, majd a kibélelt formába öntjük a tésztát, amit 15-20 perc alatt sütünk meg.
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában
A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?
Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.