Menü

Húsvét vegetáriánus szemmel

Vegetáriánusként természetes, hogy olykor nagy erőfeszítéseket kell tennünk egy-egy menü megalkotásáért, főleg akkor, amikor az egész környezetünk egy nagy ünnepségre készül. A húsvét vega szemmel majdnem ugyanakkora küzdelem, mint a karácsony, mivel ebben az időszakban pont ugyanannyira gyakran megkaphatjuk a szokásos megkérdőjelező hozzászólásokat. "Egy kis sonka ugyan mit árt a világnak? Egyébként is, micsoda pazarlás nem megenni a nagyi csülkös bablevesét, akkora szeretettel főzte, máshol amúgy is éheznek..." És rögtön emberiség elleni bűntett lesz a vegetarianizmus. Amit a legtöbben ilyenkor még hozzátesznek, az az aranyszabály: ne várd el a vendéglátóidtól, hogy neked külön főzzenek, és ne várd el a vendégeidtől, hogy az általad főzött, húsmentes ételeket egyék! Lényegében bármi is legyen, nehezen kerülhetsz ki jól belőle. Kivéve, ha mindenkit meggyőzöl néhány általad készített fogással arról, hogy hs nélkül is van húsvét, és nem egy nagy böjt az egész életed.

A hússal készült levesek, gulyások, csülkös bableves helyett készíts gazdag zöldséglevest! Hogy a magyaros íz ne hiányozzon, kevés olajon párolj hagymát és pirospaprikát, öntsd fel vízzel, és sóval, fűszerekkel ízesítsd! Az így kapott alaplébe lényegében bármit belefőzhetsz, ami csak jól esik: répa, gyökér, tök, burgonya, puha padlizsán vagy cukkini, paradicsom, de ha magyaros ízre vágysz, akkor maradj az egyszerű babos-burgonyás-répás-zelleres kombónál, esetleg galuskával szaporítsd meg. Ha kellően fűszerezel, a hús nem is fog belőle hiányozni.

A nagy kérdés, hogy mi lesz a sonkával? Nos, a mai világban már sokféle növényi termékkel lehet helyettesíteni, de ha nem akarod, akkor is van sok más lehetőséged, hogy tavaszi hidegtálat csinál, amiről nem maradnak le a sültek sem. Sonkatekercset készíthetsz növényi sonkából egy kis tormával, tejföllel. A főtt sonkaszeleteket egész vagdalt „hússal” pótolhatod. Ehhez vörös lencséből és szójából készült fasírtalapra lesz szükséged, amiből egy jó nagy adagot összekeverhetsz, esetleg egy tojással vagy vízbe áztatott kenyérrel összefoghatsz. A növényi fasírtok könnyen szétesnek, ezért vigyázz, hogy megfelelő állag legyen. Ha az alap egy egészen sűrű masszává állt össze, őzgerincben vagy sima tepsiben megsütheted tojással a közepén, és friss tavaszi saláta vagy majonézes kukoricasaláta mellé tökéletes lesz annak is, aki él-hal a húsételekért.

Látod, nem is olyan nehéz vegetáriánusként átvészelni egy húsvétot! Rengeteg jó recept kering az interneten és a szakácskönyvekben is, amelyekből fantasztikus lakomát varázsolhatsz a családnak, de egy jó magyaros fűszerezésű, gazdag zöldséglevessel és egy növényi vagdalttal biztosan nem lősz mellé.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.