Menü

Így mutatja meg a bőr, ha túl sok szénhidrátot eszel

A helyes táplálkozás nem csupán a szervezet, hanem a bőr egészsége, szépsége szempontjából is rendkívül fontos. Nem csupán a túlzott cukorfogyasztás ütközhet ki ugyanis az arcon pattanások, zsírosság képében, hanem a sok szénhidrát is számos problémát okoz.

Egy normál súlyú, nem fogyókúrázó nő számára a napi kalóriabevitel körülbelül 50%-át kellene ebből a tápanyagfajtából fedeznie az étkezéseknek, de ez az arány sokaknál felborul. Ha pedig ez megtörténik, az bizony nyomot hagy az arcon. Ha a következő változásokat tapasztalod, lehet, hogy ez áll a bőrgondjaid hátterében.

A finomított szénhidrátok, például a fehér kenyér vagy a tészta gyorsan megemelik a vércukorszintet, ennek hatására a hasnyálmirigy hirtelen sok inzulint termel, ami nemcsak a szervezet, hanem a hormonrendszer működését is megzavarja. Mindezek következtében a bőr zsírosabbá válik, kifényesedik, a pórusok eltömődhetnek, pattanások, mitesszerek alakulhatnak ki rajta. A zsíros arcon sokkal könnyebben elszaporodnak az aknét okozó baktériumok, amelyek csak még tovább fokozzák a gyulladást.

A magas glikémiás indexű ételek emellett hosszú távon a bőr rugalmasságáért felelős kollagént és elasztint is károsítják, így az arc veszít feszességéből, valamint a bőröregedés is felgyorsul, hamarabb jelennek meg a ráncok, a meglévők pedig jobban elmélyülnek. Az arc fakóvá és petyhüdtté, a bőrkép pedig egyenetlenné válik a helytelen táplálkozás miatt.

Ha hosszabb ideig túl sok szénhidrátot eszel, az tehát meg fog látszani a külsődön is amellett, hogy fokozott fáradtságot, cukoréhséget, emésztési problémákat, fejfájást és hízást egyaránt tapasztalhatsz emiatt. Hogy ezt elkerüld, érdemes odafigyelned a megfelelő mennyiségre: alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasztanod. Ezek közé tartoznak a teljes kiőrlésű kenyerek, tészták, zabpelyhek, a barna rizs, a bulgur vagy például a csicseriborsó.

Az arcot bizony belülről is ápolni kell, ezért érdemes ügyelni arra, hogy ne vigyél be a szervezetedbe túl sokat a következőkből, mert különben korai bőröregedést, illetve egyéb problémákat, többek között nehezen múló, újra és újra felbukkanó pattanásokat tapasztalhatsz. Mutatjuk, milyen ételek fogyasztását érdemes minimalizálnod, ha fiatalos, feszes arcra vágysz.

A fehér tészta magas szénhidráttartalma miatt károsítja a kollagénállományt, ennek következtében pedig a bőr gyorsan veszít feszességéből, és ráncossá, megereszkedetté válik.

A bacon, illetve az egyéb feldolgozott húsok magas telített zsír- és nitráttartalmuknak köszönhetően okoznak látható barázdákat és pattanásokat az arcon.

A különböző magas cukortartalmú édességek megemelik a szervezet vércukor- és inzulinszintjét, ami pedig a kollagénsejtek károsodásához, valamint ráncok, pattanások megjelenéséhez vezet.

Az ízesített joghurtok sok cukrot tartalmaznak, ami erőteljesen roncsolja a kollagénsejteket és a bőr szerkezetét. Ezáltal ráncokat, gyulladt pattanásokat és irritációt, pirosságot okoznak.

A fehér kenyér magas finomított szénhidráttartalma miatt eredményez gyulladásokat, ráncokat a bőrön. Érdemes inkább az egészségesebb, teljes kiőrlésű változatát választani.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.