Így mutatja meg a bőr, ha túl sok szénhidrátot eszel
- Dátum: 2022.11.06., 04:12
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- bőr, cukor, energia, inzulin, irritáció, kollagén, ránc, szénhidrát, tápanyag, táplálkozás, vércukor, zsír
A helyes táplálkozás nem csupán a szervezet, hanem a bőr egészsége, szépsége szempontjából is rendkívül fontos. Nem csupán a túlzott cukorfogyasztás ütközhet ki ugyanis az arcon pattanások, zsírosság képében, hanem a sok szénhidrát is számos problémát okoz.
Egy normál súlyú, nem fogyókúrázó nő számára a napi kalóriabevitel körülbelül 50%-át kellene ebből a tápanyagfajtából fedeznie az étkezéseknek, de ez az arány sokaknál felborul. Ha pedig ez megtörténik, az bizony nyomot hagy az arcon. Ha a következő változásokat tapasztalod, lehet, hogy ez áll a bőrgondjaid hátterében.
A finomított szénhidrátok, például a fehér kenyér vagy a tészta gyorsan megemelik a vércukorszintet, ennek hatására a hasnyálmirigy hirtelen sok inzulint termel, ami nemcsak a szervezet, hanem a hormonrendszer működését is megzavarja. Mindezek következtében a bőr zsírosabbá válik, kifényesedik, a pórusok eltömődhetnek, pattanások, mitesszerek alakulhatnak ki rajta. A zsíros arcon sokkal könnyebben elszaporodnak az aknét okozó baktériumok, amelyek csak még tovább fokozzák a gyulladást.
A magas glikémiás indexű ételek emellett hosszú távon a bőr rugalmasságáért felelős kollagént és elasztint is károsítják, így az arc veszít feszességéből, valamint a bőröregedés is felgyorsul, hamarabb jelennek meg a ráncok, a meglévők pedig jobban elmélyülnek. Az arc fakóvá és petyhüdtté, a bőrkép pedig egyenetlenné válik a helytelen táplálkozás miatt.
Ha hosszabb ideig túl sok szénhidrátot eszel, az tehát meg fog látszani a külsődön is amellett, hogy fokozott fáradtságot, cukoréhséget, emésztési problémákat, fejfájást és hízást egyaránt tapasztalhatsz emiatt. Hogy ezt elkerüld, érdemes odafigyelned a megfelelő mennyiségre: alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasztanod. Ezek közé tartoznak a teljes kiőrlésű kenyerek, tészták, zabpelyhek, a barna rizs, a bulgur vagy például a csicseriborsó.
Az arcot bizony belülről is ápolni kell, ezért érdemes ügyelni arra, hogy ne vigyél be a szervezetedbe túl sokat a következőkből, mert különben korai bőröregedést, illetve egyéb problémákat, többek között nehezen múló, újra és újra felbukkanó pattanásokat tapasztalhatsz. Mutatjuk, milyen ételek fogyasztását érdemes minimalizálnod, ha fiatalos, feszes arcra vágysz.
A fehér tészta magas szénhidráttartalma miatt károsítja a kollagénállományt, ennek következtében pedig a bőr gyorsan veszít feszességéből, és ráncossá, megereszkedetté válik.
A bacon, illetve az egyéb feldolgozott húsok magas telített zsír- és nitráttartalmuknak köszönhetően okoznak látható barázdákat és pattanásokat az arcon.
A különböző magas cukortartalmú édességek megemelik a szervezet vércukor- és inzulinszintjét, ami pedig a kollagénsejtek károsodásához, valamint ráncok, pattanások megjelenéséhez vezet.
Az ízesített joghurtok sok cukrot tartalmaznak, ami erőteljesen roncsolja a kollagénsejteket és a bőr szerkezetét. Ezáltal ráncokat, gyulladt pattanásokat és irritációt, pirosságot okoznak.
A fehér kenyér magas finomított szénhidráttartalma miatt eredményez gyulladásokat, ráncokat a bőrön. Érdemes inkább az egészségesebb, teljes kiőrlésű változatát választani.
A kígyóuborka meglepő hatásai
A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.
A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai
Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?
Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel
Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!
Mindent a diszprexiáról
A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.
Gyógynövények emésztési problémákra
Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.