Menü

Fogatlanok országa?

Szeretem az életmódváltással, egészséges élettel foglalkozó weboldalakat olvasni, a minap azonban elég döbbenetes adatot láttam, mely szerint a fogatlanok országa vagyunk. Az EU-ban mi magyarok vagyunk a legkevesebb saját foggal rendelkezők, ami azt jelenti, hogy nemcsak az elhízásban járunk az élen, de a fogproblémákban is.

A tanulmány szerint a 60 év felettiek több mint felének nincs már saját foga, de már a 14 éves korosztály jelentős részének is hiányos a fogsora.

A fogatlanság azonban nem csak esztétikai probléma, hiszen hiányos fogazattal a beszédünk is más, az emésztési folyamat (mely a rágással kezdődik) sem a megfelelő.

Nagyon fontos megtanítani gyerekeinknek a helyes fogápolási szokásokat, a rendszeres fogmosás hogyanját, mikéntjét és fontosságát, a szájvizek, a fogselyem használatát, illetve a fogorvos rendszeres felkeresését.

A döbbenetes statisztikák szerint Magyarországon egy ember évente mindössze egyetlen tubus fogkrémet és egy fél fogkefét használ el. Nem csoda, ha a 60 éven felüliek fele fogatlan, de sok gyereknek is hiányzik 2-4 maradandó foga.

A fogápolás tipikus buktatói a savas ételek gyakori fogyasztása, a magas cukorfogyasztás, a sok szénhidrát, mely egyáltalán nem fogbarát.

Rossz fogkefeválasztás miatt is romlanak a fogaink. A fogkefét mindig az életkorunknak és fogaink érzékenységének megfelelően válasszuk ki magunk és családtagjaink számára és havonta-kéthavonta cserélni.

Sajnos gyakori probléma a helytelen fogmosási rutin, a nem megfelelő fogkefe-és fogkrémhasználat, a fogorvos látogatásának folyamatos halogatása.

Sok hibát követünk el, melyekkel tönkretesszük a fogainkat.

A cukros-szénsavas üdítők fogyasztása mellett, súlyosbító tényező a dohányzás, mely köztudottan sárgítja a fogakat, amellett, hogy növeli a tüdő-, torok-, és szájüregi rák kockázatát.

Az alkoholfogyasztás, főként a bor károsíthatja a fogzománcot. A bor savtartalma ugyanis oldja a fog szerkezetét.

A fogyókúrás készítmények szedése is gyorsítja a fogszuvasodás folyamatát, de a forró italok fogyasztása is megbontja a fogzománcot.

Mikor a fogfehérítésről érdeklődtem a fogorvosomnál, ő óvatosságra intett. A túl gyakran végzett fehérítés növeli a fogak érzékenységét, gyengítve a fogzománcot, érzékennyé téve a fogakat.

Fogaink állapota jelentős hatással bír fizikai, mentális és szociális egészségünkre, s esztétikai szerepük is van. Az egészséges, ápolt fogazat nem csak szép, de jó közérzetet biztosít. Ha egészséges és fehér, teljes fogsort szeretnénk, akkor feltétlen figyeljünk a fent leírt tanácsokra.

Martinka Dia

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

Így maradnak tovább frissek az élelmiszereink

A mostani vírushelyzetben még fontosabb az elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, azonban nem mindegy, hogyan tároljuk őket. Egyszerű praktikákról van szó, mégis tovább frissek maradnak az élelmiszerek és nem mennek kárba.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.