Menü

Fogatlanok országa?

Szeretem az életmódváltással, egészséges élettel foglalkozó weboldalakat olvasni, a minap azonban elég döbbenetes adatot láttam, mely szerint a fogatlanok országa vagyunk. Az EU-ban mi magyarok vagyunk a legkevesebb saját foggal rendelkezők, ami azt jelenti, hogy nemcsak az elhízásban járunk az élen, de a fogproblémákban is.

A tanulmány szerint a 60 év felettiek több mint felének nincs már saját foga, de már a 14 éves korosztály jelentős részének is hiányos a fogsora.

A fogatlanság azonban nem csak esztétikai probléma, hiszen hiányos fogazattal a beszédünk is más, az emésztési folyamat (mely a rágással kezdődik) sem a megfelelő.

Nagyon fontos megtanítani gyerekeinknek a helyes fogápolási szokásokat, a rendszeres fogmosás hogyanját, mikéntjét és fontosságát, a szájvizek, a fogselyem használatát, illetve a fogorvos rendszeres felkeresését.

A döbbenetes statisztikák szerint Magyarországon egy ember évente mindössze egyetlen tubus fogkrémet és egy fél fogkefét használ el. Nem csoda, ha a 60 éven felüliek fele fogatlan, de sok gyereknek is hiányzik 2-4 maradandó foga.

A fogápolás tipikus buktatói a savas ételek gyakori fogyasztása, a magas cukorfogyasztás, a sok szénhidrát, mely egyáltalán nem fogbarát.

Rossz fogkefeválasztás miatt is romlanak a fogaink. A fogkefét mindig az életkorunknak és fogaink érzékenységének megfelelően válasszuk ki magunk és családtagjaink számára és havonta-kéthavonta cserélni.

Sajnos gyakori probléma a helytelen fogmosási rutin, a nem megfelelő fogkefe-és fogkrémhasználat, a fogorvos látogatásának folyamatos halogatása.

Sok hibát követünk el, melyekkel tönkretesszük a fogainkat.

A cukros-szénsavas üdítők fogyasztása mellett, súlyosbító tényező a dohányzás, mely köztudottan sárgítja a fogakat, amellett, hogy növeli a tüdő-, torok-, és szájüregi rák kockázatát.

Az alkoholfogyasztás, főként a bor károsíthatja a fogzománcot. A bor savtartalma ugyanis oldja a fog szerkezetét.

A fogyókúrás készítmények szedése is gyorsítja a fogszuvasodás folyamatát, de a forró italok fogyasztása is megbontja a fogzománcot.

Mikor a fogfehérítésről érdeklődtem a fogorvosomnál, ő óvatosságra intett. A túl gyakran végzett fehérítés növeli a fogak érzékenységét, gyengítve a fogzománcot, érzékennyé téve a fogakat.

Fogaink állapota jelentős hatással bír fizikai, mentális és szociális egészségünkre, s esztétikai szerepük is van. Az egészséges, ápolt fogazat nem csak szép, de jó közérzetet biztosít. Ha egészséges és fehér, teljes fogsort szeretnénk, akkor feltétlen figyeljünk a fent leírt tanácsokra.

Martinka Dia

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.