Menü

Ellenállhatatlan mákos édességek

Sokan a mákra csak sütemény töltelékként gondolnak, esetleg az jut eszükbe, hogy néhány fajta pékáru tetejét megszórják vele. Pedig ezek az apró, fekete magocskák nagyon egészségesek, ezért mákot is érdemes rendszeresen fogyasztani.

MÁKKRÉMMEL TÖLTÖTT ZABPALACSINTA

HOZZÁVALÓK

A palacsintához:

15 dkg zabpehely

3 dl tej

4 db tojás

kb. 1 dl szódavíz

olaj a sütéshez

porcukor a szóráshoz

A mákkrémhez:

20 dkg darált mák

10 dkg kristálycukor

4 ek kókuszreszelék

2 dl habtejszín

1 dl tej

1/2 db bio citrom

ELKÉSZÍTÉS

A palacsintához finomra daráljuk a zabpelyhet, majd simára keverjük a tejjel, a tojásokkal és a szódavízzel. Egy palacsintasütőt kikenünk olajjal, és 8-10 darab palacsintát sütünk ki benne a szokott módon. Ha sütés közben nagyon besűrűsödne a tésztamassza, még egy kevés szódavizet adunk hozzá.

A mákkrémhez lábasban összekeverjük a darált mákot a cukorral és a kókuszreszelékkel. Felöntjük a tejjel, valamint a tejszínnel, hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és kifacsart levét, azután kis lángon, kevergetve sűrűre főzzük. A krémet a palacsintákra simítjuk, feltekerjük azokat, végül meghintjük némi porcukorral.

MÁKOS MARCIPÁNKRÉM

HOZZÁVALÓK

4db zselatinlap

2.5dl tej

15dkg marcipánmassza

4dkg cukor

2ek vaníliás pudingpor

2.5dl tejszín

4ek mák

ELKÉSZÍTÉS

1.

A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet lábasba tesszük, belereszeljük a marcipánt, belekeverjük a mákot, a cukrot és a pudingport, majd kevergetve felforraljuk.

2.Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a kinyomkodott zselatint. A tejszínt kemény habbá verjük, és amint a krém zselésedni kezd, hozzáforgatjuk.

3.A krémet poharakba osztjuk, majd a hűtőbe tesszük.

TÖKÖS-MÁKOS PITE

HOZZÁVALÓK

30 dkg finomliszt

20 dkg vaj

5 dkg porcukor

1 db tojássárgája

2 ek joghurt

kekszmorzsa (a szóráshoz)

A sütőtökös töltelékhez:

20 dkg sütőtök

2 ek barna nád cukor

1 tk reszelt gyömbér

1 tk fahéj

1 tk vaníliamag (őrölt)

A mákos töltelékhez:

20 dkg mák

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 db citrom (héja)

1,5 dl tej

ELKÉSZÍTÉS

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk egy robotgéppel, majd folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrénybe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A sütőtök húsát lereszeljük, és a cukorral addig pároljuk, amíg elfő a leve, majd reszelt gyömbérrel, fahéjjal és vaníliamaggal ízesítjük, végül lehűtjük. A tejet a cukrokkal felforraljuk, majd annyit öntünk a mákra, hogy sűrű maradjon. Sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját.

A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk, és egy kivajazott kiliszttel tepsibe (20x30 cm) nyomkodjuk, majd szurkáljuk meg villával. Rákenjük el a mákos, majd a tökös tölteléket, és megszórjuk kekszmorzsával a tetejét.

Kinyújtjuk a megmaradt tésztát is, és a tökös rétegre borítjuk. Villával megszurkáljuk a tetejét, majd beirdaljuk keresztben és hosszában, ahogy a pitéknél szokás. Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva, kockákra vágva tálaljuk.

A mákban telítetlen zsiradék található. A belőle kivont olaj fogyasztása rákmegelőző hatású lehet. A mákban a linolénsav pedig segít egészségesen tartani a szívet.

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.