Menü

Ételek pajzsmirigy- alulműködésére

A pajzsmirigy hormon elsősorban a megfelelő anyagcseréért, a szervezet sejtjeinek energiaellátásáért felelős. Pajzsmirigy - alulműködés esetén a szervezet lelassul. A jellegzetes panaszokkal küzdők közérzete romlik, fáradnak, rosszkedvűnek érzik magukat: csökken a pulzus, tompul a gondolkodás, elvész az életkedv, a tettrekészség. A pajzsmirigy túlműködés ezzel szemben túlságosan felpörgeti a szervezetet: a gyorsuló anyagcsere révén többek között testsúlycsökkenés, szapora pulzus, izzadás, izgalmi állapot szerepelhetnek a tünetek között.

A kutatások szerint egyre valószínűbb, hogy a pajzsmirigy működés zavarainak kialakulásában a felgyorsult élettempónak, a sokszor elérhetetlen elvárásokból és elképzelésekből, illetve a megvalósításukra tett túlzott erőfeszítésből eredő tartós stressznek jelentős szerepe lehet. Talán nem véletlen, hogy a pajzsmirigy alulműködés férfiaknál ritkábban alakul ki, ez a kórkép a nőket érinti gyakrabban. Ennek a jelenségnek az okai között szerepel a nőket egyre inkább érintő ösztrogén dominancia is, de az sem elhanyagolható tény, hogy sok nő mindennapjait nyomaszthatja manapság a karrierjét építő, jól kereső munkaerő, a jó anya és vidám feleség, valamint a fiatalságát több évtizeden keresztül gondtalanul megőrző nő ideáljának történő megfelelés.

Az alulműködő pajzsmirigy tünetei

A pajzsmirigy tapintása, ultrahangos vizsgálata és a vérkép elemzése segítheti a pontos diagnózis felállítását. Egyes szakértők szerint azonban a pajzsmirigy működési zavarai korai fázisban nem mutathatók ki a pajzsmirigy hormon szintjét mérő szokásos vérvizsgálattal. Előfordulhatnak tehát olyan esetek is, amikor a pajzsmirigy hormon szintje a megfelelő tartományon belül van ugyan a vérkép elemzése során, a betegek jellegzetes panaszait azonban mégis a pajzsmirigy hormonok termelődésének megváltozása okozza. Ilyen esetekben – különösen nőknél – a hormonháztartás részletesebb vizsgálatára, illetve az életmódbeli tényezők, a mindennapi stressz hatásainak feltárására is szükség lehet. Az életmódbeli hatásokra a legjobb példa, hogy Magyarországon – egyes alföldi régiók kivételével - a termőtalaj adottságai miatt az emberek jelentős része nem jut megfelelő mennyiségű jódhoz a mindennapi táplálkozás során, jódozott só fogyasztásával azonban ez a jelenség ellensúlyozható. A jódhiány tünetei közül talán a legjellegzetesebb a pajzsmirigy alulműködés, ugyanakkor a jód nem természetes forrásból származó, túlságosan nagy mennyiségű pótlása a pajzsmirigy túlműködését idézheti elő.

Ételek pajzsmirigybetegeknek

A pajzsmirigy megfelelő működését támogatják egyes vitaminok és ásványi anyagok is, ilyen esetben különösen hasznos a szervezet számára a cink, a szelén, illetve a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködés esetén természetesen a jódban gazdag ételek.

A konzerv tengeri halak ajánlottak pajzsmirigy-alulműködés esetén, hiszen jódot, cinket is tartalmaznak, továbbá a hormonszint egyensúlyához hozzájáruló szelént és a jód hasznosulásához is szükséges A-vitamint.

A tojás gazdag szelénben és cinkben is, továbbá majdnem minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Mivel jódban gazdag, pajzsmirigy-alulműködés esetén ajánlott, túlműködés esetén inkább csak a fehérjéjét javasolják.

A gomba gazdag fehérjében, cinkben, kalciumban és D-vitaminban, ám jódban szegény, így nemcsak pajzsmirigy-alulműködéssel, de túlműködés esetén is fogyasztható, és a csontritkulás megelőzésében is segíthet.

A tökmag tele van cinkkel és vassal, ami hozzájárul a hormonrendszer egyensúlyához, a magnézium a hangulatváltozások elkerülésében segít, magas kalciumtartalma pedig erősíti a csontokat, ami pajzsmirigy-túlműködés esetén fontos. Egészséges nassolnivalók is készülhetnek belőle.

A csonthéjasok rendkívül hasznosak pajzsmirigybetegségek esetén: a brazildió a szelén legjobb forrása, ami támogatja a hormontermelést. A török mogyoró remek vasforrás is, ami szintén szükséges a szervnek. A magvakban hangulatingadozás ellen hasznos magnézium is van.

Ne feledd, hogy mindenre van megoldás természetes úton. Próbálj meg odafigyelni a test jeleire és minél előbb orvosolni a felmerülő problémákat.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.