Menü

A mellőzött gomba

A gombák rendkívül értékes táplálékot jelenthetnek, ennek ellenére az átlag viszonylag ritkán fogyaszt gombás ételeket.

A kiegyensúlyozott, gyümölcsben, zöldségben gazdag táplálkozás reklámozói sajnos gyakran kifelejtik a felsorolásból a gombát, amely pedig nagyon hatékonyan állítható az egészséges életmód szolgálatába.

A zsírban és szénhidrátban alacsony, ásványi anyagokban viszont magas gombafélék számos olyan összetevővel rendelkeznek, amely elengedhetetlen az egészséges táplálkozásban. Remek D-vitamin források, jó hatásuk van az immunrendszerünkre, az izomzatunkra, de segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és bizonyos agyi folyamatokra is serkentő hatással lehetnek.

Ami az elkészítését illeti, a magyar konyhában a legtöbbször rántva került az asztalra a gomba, ám a táplálkozási szakemberek azt ajánlják, hogy e helyett inkább süssük, vagy pároljuk. A különböző szakácskönyvekben és internetes receptoldalakon számos elkészítési módot és ötletet találunk.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a gombafogyasztás nem veszélytelen, azonban, ha megbízható forrásból szerezzük be az alapanyagot, vagy szakemberrel bevizsgáltatjuk azt, nem lehet problémánk. Oda kell figyelni vásárláskor a gomba minőségére is, lehetőleg kemény, sértetlen felületű darabokat nézzünk ki magunknak.

Fotó:
pixabay.com

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?