Menü

Népszerű, de valóban biztonságos?

A babahordozók virágkorukat élik, nem véletlenül olyan népszerűek, mivel nagyon hasznos segítséget jelenthetnek a kismamáknak például vásárlás közben, tömegközlekedésen, vagy akár otthon is.

A babahordozók lényege persze nemcsak a hasznosságon alapszik, az édesanyák ösztönösen is érzik, hogy mennyire fontos a kisbaba számára is a testkapcsolat. A hordozás ezen módja nyugtató hatással van a kisbabákra, hamarabb megtanulják tartani magukat, ráadásul több inger érheti őket ebben a pozícióban, mintha csak feküdnének egy kocsiban. A babahordozók létjogosultságát, és pozitív hatásait pedig már tudományos kutatások is igazolják.

A piacon nagyon sokféle babahordozó eszköz terjedt el, kiválasztásánál nagyon körültekintőnek kell lenni. A megkötős hordozókendő a leginkább ajánlott, mely már pár napos kortól használható. Viszont nem mindegy, hogy milyen az anyaga, melyet egyébként nemzetközi szinten is szabályoznak, és meg van határozva, hogy erre a célra milyen szövéstechnikával készült anyagot kell használni. Kerülni kell a rugalmas anyagból készült babakendőket, mivel ezek nem támasztják alá megfelelő módon a baba gerincét. Az ázsiai eredetű mei tai hordozó is elterjedt eszköz, mely már 4 hónapos kortól használható.

A babakendők használata akkor biztonságos, ha a kismama ismeri ezt a módszert, könnyedén és megfelelő módon képes alkalmazni az ehhez szükséges technikát. Egyébként vannak már kifejezetten erre szakosodott hordozókendő oktatók és tanácsadók, akiknek segítségével bátran kihasználhatjuk a hordozás ezen módjának előnyit és lehetőségeit.

Fotó:
bababolt.hu

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.