Menü

Így tárold helyesen a gyógyszereket

Sokan nem olvassák el, vagy nem veszik komolyan a figyelmeztetést, hogy a gyógyszereket, étrendkiegészítőket hogyan kell tárolni. Az egyik legnépszerűbb módszer a konyhában, vagy a fürdőszobában tartani, ám ez nem feltétlen a legjobb megoldás és akár egészségügyi kockázatokat is hordozhat.

Miért nem jó fürdőszobában tárolni ezeket?

A fürdőszobában a lakás más helyiségeihez képest több nedvesség keletkezik, a megnövekedett páratartalom pedig nem jó az ott tárolt gyógyszereknek, ugyanis károsíthatja őket – figyelmeztetnek gyógyszerészek.

A fürdőszobai tárolást kerüljük, hiszen a meleg, párás levegő kedvezőtlen környezet, főleg a tabletták és kapszulák tárolásához. A nedvesség és a páratartalom miatt a gyógyszerek veszíthetnek hatásukból, vagy hogy még a lejárati idejük előtt tönkre is mehetnek, ezért nem ajánlott ilyen mód tárolni ezeket a szereket, még akkor sem, ha rendszeresen szellőztetünk.

A páratartalom mellett a hőmérséklet is okozhat problémát!

Az antibiotikumokra és az inzulinra például különösen igaz, hogy nincs jó helyük a fürdőszobában, ezek a szerek ugyanis sokkal érzékenyebben reagálhatnak a melegebb hőmérsékletre.

Akkor hogyan és hol tároljuk gyógyszereinket?

Így tárold helyesen a gyógyszereket

Alapszabály, hogy a gyógyszereket mindig hűvös, sötét és száraz körülmények között kell tárolni. Ha eddig a fürdőszobában voltak, akár az is megoldás lehet, ha átpakolod őket a konyhaszekrénybe, ami viszonylag száraz és hűvös pontnak számít. Ennek van egy olyan előnye is, hogy a felső elemekben tárolt gyógyszerekhez a gyerekek nem férhetnek hozzá.

A gyógyszerek megfelelő tárolása kulcsfontosságú szempont, ezért fontos erre odafigyelni, kezdve azzal, hogy a gyógyszerek eredeti csomagolásukban maradjanak, mivel ez védelmet nyújt a környezeti hatásokkal szemben, e tetején lévő vattával, ami szintén felszívja az esetleges nedvességet.

Tároláskor legyenek távol a világos ablakoktól, ne kerüljenek a hőforrások, így a tűzhely közelébe.

A gyógyszereket a gyártó ajánlásának megfelelően, általában száraz, sötét, hűvös helyen kell tárolni. Soha ne tegyük gyógyszeres dobozunkat fűtőtest közelébe vagy közvetlen napfényre!

Mindig zárjuk el a gyógyszert a gyerekek elől!

Az ideális megoldás a gyógyszerek tárolására egy zárható gyógyszeres szekrény, ahol nagyjából egyenletes a hőmérséklet, nincs kitéve napfénynek és nem utolsó sorban a gyerekek számára sem hozzáférhető. A kisgyerekeket ismerve tudjuk, hogy ők akár tévedésből vagy kíváncsiságból megkóstolhatnak olyan, számukra érdekes (például színes) tablettákat, amiket cukorkának néznek, ám árthatnak nekik.

Van, amit hűtőben kell tárolni!

Bizonyos gyógyszerek különleges tárolást igényelnek: van, amit a hűtőszekrényben szabad csak tárolni, például ilyenek a cseppek (szemcsepp, fülcsepp), egyes krémek, kúpok, illetve a legtöbb, gyógyszertárban kikevert készítmény.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.