Menü

A fülkürthurut

A fület érintő betegségek nem csak kellemetlen tünetekkel járnak, hanem befolyásolják a mindennapi életünket, sokszor nem is gondoljuk, hogy a fülünk gondja okozza a problémákat.

Az őszi-téli időszakkal együtt jár a meghűlés, a náthás megbetegedések, a vírusok okozta kórok. Ezek nem csak a légzőszerveinket, arc- és homloküregünket támadják, hanem ráhúzódhatnak más szerveinkre is, mint a fülünk. A fül összeköttetésben áll az arc- és orr üregeivel, ennek a legfontosabb feladata, hogy egy állandó légnyomást biztosítson a dobhártyának. Amikor megfázunk, megduzzad az orrgarat, ettől szintén duzzadásnak indul fülkürt belső hártyája vagy az üregekben felgyülemlő folyadék könnyen bekerülhet a fülkürtbe, ettől pedig szűkület, rosszabb esetben teljes elzáródás alakulhat ki. Ilyenkor érezzük azt, hogy eldugult a fülünk, mivel a hallócsontok mozgása korlátozódik.

Gyerekeknél ez sokkal gyakrabban előforduló probléma, aminek az az oka, hogy egyrészt kevésbé tudják kifújni rendesen az orrukat, másrészt még laposabb szögben áll a fülkürt és lazább a hozzá kapcsolódó porc is. Felnőtt korban ezek a részek a helyükre kerülnek, így kevesebbszer gyullad be. A repülés is okozhat tüneteket, a gyors magasságváltozás feszülést okoz, eldugul a fül, mivel a fülkürt nem tudja olyan gyorsan kiegyenlíteni a nyomásváltozást.

Erre elkerülésére már vannak különböző megoldások, mint a rágózás és orrspray használata. Érdemes arra is gondolni, hogy nem csak a nátha idézhet elő hurutot, hanem különböző elváltozások és más betegségek is. Amikor valakinek orrsövényferdülése van, allergiával küzd, daganatos elváltozása van, esetleg refluxszal él, mind befolyásolhatják a fül gondjait.

Tünetei lehetnek eldugult érzés, halláscsökkenés, pattogó érzés a fülben, szédülés, szürcsögő hang, fájdalom, nyomás érzés a dobhártya körül. Kissé olyan lehet, mintha víz került volna a fülünkbe, mivel a dobüregi folyadék helyzete megváltozik. Ez a tünet nagyon fontos a diagnózis felállításakor. A vizsgálat során látható, hogy a dobhártya behúzódik, színe megváltozik, a dobüregi folyadék színe is sárgás vagy zöldes.

Helyes kezelés mellett pár nap alatt gyógyulást érhetünk el, de ehhez mindenképp szakembert kell felkeresni. Első körben el kell távolítani a folyadékot az üregekből, érszűkítő gyógyszereket kell alkalmazni, mint orrspray, duzzanat csökkentő szerek. Érdemes az arcüregeket melegíteni, infralámpát használni, így gyorsabban szívódik fel a felesleges folyadék. Abban az esetben, amikor egyáltalán nem szívódik fel a dobűri folyadék, más eszközökhöz kell folyamodni, ilyenkor szokták a dobhártyát felszúrni, súlyosabb esetben egy szelepet kell ültetni a dobhártyába műtéti úton, hogy a felgyülemlett folyadék rendesen kiürüljön és a dobüreg szellőzni tudjon.

A náthás megbetegedések sok esetben magukkal hozzák a fül betegségeit is, amit érdemes figyelni az intő jelekre, időben jelezni szakembernek, mivel, ha időben elcsípik a problémát, gyors felépülésre számíthat a páciens.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?