Menü

Miért ekkora az édesség utáni vágyunk?

Néha csak unalomból is eszünk, sőt még akár kényszerből is, annak ellenére, hogy teljesen tele vagyunk. Már biztosan Te is találkoztál azzal az állítással, hogy az éhség valójában szomjúság álruhában.

Épp ezért, ebben a helyzetben gyakran ideális megoldás felkelni és inni egy pohár vizet. Ennek köszönhetően megtelik a gyomrod és a nassolási vágyadról is elfeledkezel. A nassolási vágy pont annak a jele, hogy a testünk valaminek a hiányát kezdte érzékelni. Leggyakrabban a szénhidrátokról és zsírokról van szól, viszont egyáltalán nem kell félned. Ezt is egyszerűen megelőzheted.

Az első ok a természetes fejlődésünk, az anyatej első megízlelése által. Hisz ez volt az első „édesség” az életünkben. Épp ezért a legtöbbünk az édes élelmiszereket részesíti előnyben. Általánosságban elmondható, hogy a nassolási vágy a nem megfelelő életmód és életstílus következménye. Annak az okait, hogy miért vágyunk az édességekre, megpróbáljuk néhány pontba foglalni, hogy legyen egy kis elképzelésünk arról, hol keresendőek a hibák.

1. Rendszertelen táplálkozás

Ehhez a ponthoz nincs mit hozzáfűzni. Ez azt jelenti, hogy kihagyjuk, vagy 2-3 órával eltoljuk a táplálkozást. Mindenképp rendszeresen kellene táplálkoznunk.

2. Nem megfelelő mennyiségű fehérje az étrendben

Ez gyakran az alacsony fehérjetartalmú étrend, ill. a kiegyensúlyozatlan vegetáriánus étrend miatt van. A szénhidrátok fogyasztása után viszont éhséget érzünk. Ennek az oka épp a fehérjék és zsírok hiánya (vagy túl alacsony szintje). Épp ezért, ebben az esetben, főleg a szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztását kellene kerülnünk, mint pl. a spagetti paradicsommártással, vagy az olyan ételekét, amely nem tartalmaznak zsírokat, pl. a zsírmentes joghurt vagy maga az alma is.

3. Magas glikémiás index értékkel rendelkező élelmiszerek fogyasztása

Egyszerűen megfogalmazva a Glikémiás Index (GI) felelős azért, hogy milyen gyorsan kerül sor a bizonyos élelmiszerekben található glükóz felhasználására. A célunk épp ezért az alacsony Glikémiás Index értékkel rendelkező élelmiszerek fogyasztása, hogy meggátoljuk a vércukorszint ingadozását a vérben.

A magas glikémiás index értékkel rendelkező élelmiszerek a cukorszint csökkenését okozzák. Ennek köszönhetően további édességvágy alakul ki.

4. Alacsony energiabevitel a nap folyamán

Tekintettel arra a tényre, hogy sokan közülünk nincsenek tisztában azzal, mennyi az energiakiadásuk és mekkora energiabevitelre lenne szükségük, a táplálkozásunk eltérő lehet. Általában igyekszünk kevesebbet enni, aminek az eredménye a nassolás utáni vágyunk növekedése lesz.

Néha annyira rohanunk, hogy teljesen elfelejtünk enni és még ha sikerül is megbirkóznunk az esti étvággyal, másnap ezt a hiányt bizonyosan érzékelni fogjuk. Ha nem tudod, hogy milyennek kellene lennie a napi energiabevitelednek, javasoljuk egy táplálkozási szakértő felkeresését, viszont mindenképp a minőséget részesítsd előnyben.

5. Alacsony energiafogyasztás a délelőtti órákban

A délelőtti órákban az anyagcserénk sokkal aktívabb, mint a nap más részeiben. Ennek köszönhetően az éhséget és az étvágyat nem érzékeljük és a testünk nehézségek nélkül kibírja azzal, amije van. Ez az érzés viszont aránylag alattomos, hisz délután megérezzük az éhség következményeit. Még ha úgy is tűnhet, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk és délelőtt minimális mennyiségű étellel is kibírjuk, a nap második felében, éhség és édesség utáni vágy formájában nagyon hamar megérezzük a hiányt.

6. Éhezés a nap folyamán (diéták, kísérők korlátozása)

Ez a pont egy bizonyos mértékben kapcsolatban áll az előzővel. A különbség abban rejlik, hogy ebben az esetben, az étel fogyasztását szándékosan korlátozzuk. A leggyakrabban a köretekről van szó, olyan szénhidrátokról, amelyektől némelyekre pánikszerű félelem tör. Újra felhívnánk tehát mindenki figyelmét, hogy a köretek az ételekhez tartoznak, kizárólag a vacsoránál szükséges a szénhidrát kihagyása vagy a mennyiségének a csökkentése.

Rossz szokásoknak azon étkezési szokásokat tekintjük, amelyeket az ember felnőtt korában alakít ki. Ha néhány ilyen szokással tisztában vagy, próbáld őket leírni egy papírra és lassan eltávolítani az életedből. Ami a szokásokat illeti, a hosszú távon rögzült étkezési szokásokra gondolunk, amelyek már gyermekkorunk óta kísérnek minket.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.