Menü

A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya - Kritika

Nicolas Cage a színész Nicolas Cage-et játssza el, vagyis a mémet, az ikont. A színészt ráadásul az utóbbi években divatossá vált cikizni a különböző “Zs kategóriás” filmjeiért, azonban A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlyában, amely remekül beszél a megkopott hírnevű színész múltbéli filmjeiről, már Ő maga is ugyanazt teszi és önmagát is remekül parodizálja.

Mi az alapsztori?

Nicolas Cage, az egykor ünnepelt hollywoodi sztár adósságban úszik és tinédzser lányával is problémás a kapcsolata – szinte, mint a valóságban –, miközben megpróbálja fenntartani annak a látszatát, hogy valójában minden rendben van körülötte. Abban reménykedik, hogy egy nagy szereppel visszatérhet (bár el sem tűnt igazából), ez azonban nem akar összejönni, és végül kénytelen elvállalni, hogy 1 millió dollár fejében részt vegyen egy kőgazdag rajongója születésnapi partiján Mallorcán.

A rajongó, Javi, Pedro Pascal, áhítattal tekint a színészre, aki minél előbb túl akar lenni a melón, hogy aztán végleg visszavonuljon, de a két férfi szépen lassan összebarátkozik a filmművészet iránti közös rajongásuknak (és a Paddington 2-nek) köszönhetően egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Azonban a CIA egy emberrablási ügy miatt le akarja fülelni Javit, akit a térség legnagyobb fegyvernepperként tartanak számon, és kémkedéssel bízzák meg Cage-et, a színész pedig egyre többet rágódik azon, hogy szép dolog-e így elárulni újdonsült barátját, de közben valahogy a pénzt is meg kell tartania.

Metakomédia és akciófilm keveréke

A film alapvetően egyfajta metakomédia műfajból indul ki, ami röviden annyit jelent, hogy egy ikonikus karakterről szóló film, amiben az ikonikus karakter önmagát játssza általában. A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya így is megfelel, emellett pedig akciófilmként is jól működik. Tom Gormican író-rendező egy olyan darabot hozott össze, amely akár a saját magát játszó főszereplő munkásságának behatóbb ismerete nélkül is élvezhető. Habár a korábbi Nicolas Cage filmek folyamatosan említésre kerülnek a filmben, mint például: A szikla Ál/Arc, Con Air - A fegyencjárat, Tolvajtempó.

Emellett valamiféle bizarr módon szórakoztató mémgyűjtemény is megjelenik, de a bő 100 perces játékidő során a film sok műfaj felé kikacsint, azoknak görbe tükröt mutatva. Azonban az alapsztori ennek ellenére sem esik szét, és jól mesél a film iránti rajongásról, (férfi)barátságról és a főhőséről is. Ráadásul a spanyol multimilliomost alakító Pedro Pascal majdnem ellopja a show-t Cage elől, akivel nagyszerű párost alkot, és néha elhisszük róla, hogy akár egy veszélyes bűnöző is lehet, miközben annyira rajong a hollywoodi színészért, hogy egy egész szentélyt építtet neki.

Magyarként pedig külön öröm kiszúrni a forgatási helyszínnek használt Budai Várat, vagy éppen az Uránia Nemzeti Filmszínház egyik termét, ahol Nicolas Cage, Neil Patrick Harris társaságában tekinti meg a saját maga által alkotott és eljátszott filmet. Ráadásul a film túlnyomó részének többségét Magyarországon forgatták.

A film egyik problémáját mindenképp a hemzsegő klisék jelentik, amik még akár jók is lehetnének. Azonban a karakterek is szinte csak vázlatosak, ráadásul a történet sem túl bonyolult, habár a film végén azért néhány pillanatig lehet izgulni mindkét főszereplőért, de ennél a filmnél senki sem akart volna rossz véget. Az akciózások mellett egy másik nagyon jó húzás a fiatal Nicky Cage felbukkanása volt, akinek ugyan vannak momentumai, de Pascal és Cage egymásra találása mellett elnézegettük volna hosszabban a két Cage jeleneteit is.

Egy jól sikerült egyszer elsüthető poén

Aki Nicolas Cage visszatérés vár, annak még mindenképp várnia kell, mert valójában Nic Cage el sem tűnt. A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya csak egy egyszer elsüthető poén és történet. Annak viszont kiváló, és Cage munkásságának tisztelői mellett egy önfeledt szűk két órával ajándékozhat meg bárkit, aki vevő egy könnyed, karakterközpontú akcióvígjátékra, ami ráadásul ahogy a film is kiemeli férfiközpontú.

A történet sodrása is magával ragad, az őrült és vicces üldözések, leszámolások között mindig a megfelelő ütemben érkezik egy-egy csendesebb, dumálósabb rész, ami pont addig tart, hogy ne váljon unalmassá. A két főszereplő között nagyon jól működik az összhang, és ez az egész nem valamiféle kínos zűrzavar, amikkel Nic Cage az elmúlt néhány évben próbálkozott, hanem egy szórakoztató, izgalmas kaland.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany Pálma-díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulat. Lássuk a részleteket.