Menü

Az eper jótékony hatásai

Az eper korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, azonban manapság már bárhol kapható és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcsök egyike. Felhasználási körét tekintve egy elég sokrétű gyümölcsről beszélünk, mivel fogyaszthatod magába nassolni valóként, frissítőnyári saláta részeként vagy akár a reggeli müzli mellé is.

Kitűnő C-vitaminforrás
Az eper a citrusféléket is felülmúlja C-vitamin tartalom tekintetében. Hiszen 100 g gyümölcs 60 mg C vitamint tartalmaz.

Diétázók egyik kedvenc eledele
Ugyanakkor alacsony energiatartalommal rendelkezik, ezért a diétázók is előszeretettel fogyasztják. Az eper gyümölcscukor tartalma igen alacsony, hiszen nagy részét víz teszi ki, 100 g eperben mindössze 35 kalória van.

Az eper egészségügyi hatásai
A szamóca antioxidáns és gyulladáscsökkentő tápanyagok egyedi kombinációját tartalmazza, amely a szervezet több területén is kifejti jótékony hatását. Kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, a vércukorszint szabályozására, illetve egyes ráktípusok kialakulásának a kockázatát is csökkenti.

Az eper és a szív kapcsolata
Ha jól szemügyre veszünk egy epret észrevehetjük, hogy formája és színe is nagyon hasonlít a szívére, így egyértelműen kijelenthetjük, hogy az eper a szív egyik őre. Klinikai vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy kedvező hatást gyakorol a szív és érrendszerre a földi eper fogyasztása. A benne található tápanyagok segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, biztosítják a megfelelő véráramlást és csökkentik a mikroszkopikus gyulladások jelenlétét.

A vércukorszint alakulása földi eper hatására

A szamóca rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, melyet számos tanulmány erősített meg az elmúlt időszakban. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy eme jótékony hatását csak abban az esetben képes kifejteni a szervezetre, ha legalább heti 2-3 alkalommal rendszeresen fogyasztjuk azt.

Az eper és a rák elleni védelem
A rák kialakulásának elsődleges tényezői a krónikus gyulladások jelenléte, a túlzott mértékű stressz, illetve a szervezet védelmét biztosító antioxidánsok alacsony szintje. Az eper bizonyos ráktípusok kialakulásának a kockázatát jelentős mértékben csökkenti mivel nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő fitonutrienseket.

Vitamin és ásványi anyag tartalom

A szamóca kiváló forrása a C-vitaminnak, illetve a mangánnak is, de tartalmaz még folsavat, természetes rostot és jódot is. Az eper rendszeres fogyasztásával B2-, B5- és B6- vitaminhoz, káliumhoz, magnéziumhoz, K-vitaminhoz, illetve még omega-3 zsírsavakhoz is juttathatjuk a szervezetünket.

Ezen ismeretek birtokában, ha legközelebb epret fogyasztunk gondoljunk arra is, hogy az elfogyasztott szamócával milyen sok vitamint, ásványi anyagot és fitonutrienst juttatunk a szervezetünkbe.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.