Menü

Laktózérzékenység és ami mögötte van

Mit jelent a laktózérzékenység, mikor jelentkezik, melyek a tünetei és mit ihatunk tehéntej helyett? Az állapot nem gyógyítható, de nagyon jól kezelhető.

Laktózérzékenység akkor jelentkezik, ha a szervezet nem tudja megemészteni a tejben és tejtermékben található tejcukrot, vagyis a laktózt. A laktáz enzim elégtelen mennyisége, illetve hiánya okozza ezt a betegséget, amit laktózérzékenységnek hívunk, az állapot kellemetlen, viszont tünetei könnyen megelőzhetőek. A túlzott gázképződés, alhasi puffadás és szélgörcsök, illetve a hasmenés, hányás erre a betegségre utal, melyen a táplálkozás megreformálásával sokat segít.

Az elfogyasztott tejcukor ennél az egészségügyi problémánál nem tud megemésztődni, ami emésztőrendszeri panaszokat okoz. Nagyon fontos elmondani, hogy a laktózérzékenység nem egyenlő a tejallergiával, ami egy jóval súlyosabb állapot. Tejallergia esetén a tejfehérjére vagyunk érzékenyek, ennek tünetei torokirritáció, vizesedés, ekcémás bőrkiütések, asztmatikus tünetek lehetnek, ebben az esetben a laktózmentes termékek fogyasztása sem megengedett! A tejfehérjét tartalmazó minden élelmiszer tilos!

A tejfehérjére való érzékenység jóval összetettebb és szigorúbb étrendet és diétát követel meg, mint a laktózérzékenység.

A laktózérzékenységre megoldást jelenthetnek a laktáz enzimet tartalmazó gyógyszerek, illetve az intolerancia mértékétől függően, a táplálkozási szokásaink megreformálása is segíti a tünetek megszüntetését.

A laktózérzékenyek általában kis mennyiségű tejet (tejterméket) még tolerálnak, például a natúr joghurtot és bizonyos sajtokat fogyaszthatnak, enyhe intolerancia esetén.

A tünetek jelentkezésében jelentős egyéni különbségek vannak, ez azt jelenti, hogy egyeseknél) már kisebb mennyiségű tejtermék is panaszokat okoz, míg másoknál kis mennyiségű étel elfogyasztása még nem jár tünetekkel.

Természetesen a betegség kiderülésével első kérdés, ami felmerül bennünk, hogy akkor mit fogyaszthatunk tehéntej helyett. Megoldás erre is van, igyunk növényi tejeket, melyeket magunk is elkészíthetünk földimogyoróból, gesztenyéből, dióból, mandulából, kókuszból, rizsből, szójából, esetleg zabból, rozsból, kölesből.

Sajnos, mint minden speciálisabb diéta, ez is drágább élelmiszereket kíván meg, azonban lehetőség szerint a növényi tejekből bátran fogyaszthat, aki nem szeretne lemondani a „tejes” értékű életről és étrendről.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.