Menü

Laktózérzékenység és ami mögötte van

Mit jelent a laktózérzékenység, mikor jelentkezik, melyek a tünetei és mit ihatunk tehéntej helyett? Az állapot nem gyógyítható, de nagyon jól kezelhető.

Laktózérzékenység akkor jelentkezik, ha a szervezet nem tudja megemészteni a tejben és tejtermékben található tejcukrot, vagyis a laktózt. A laktáz enzim elégtelen mennyisége, illetve hiánya okozza ezt a betegséget, amit laktózérzékenységnek hívunk, az állapot kellemetlen, viszont tünetei könnyen megelőzhetőek. A túlzott gázképződés, alhasi puffadás és szélgörcsök, illetve a hasmenés, hányás erre a betegségre utal, melyen a táplálkozás megreformálásával sokat segít.

Az elfogyasztott tejcukor ennél az egészségügyi problémánál nem tud megemésztődni, ami emésztőrendszeri panaszokat okoz. Nagyon fontos elmondani, hogy a laktózérzékenység nem egyenlő a tejallergiával, ami egy jóval súlyosabb állapot. Tejallergia esetén a tejfehérjére vagyunk érzékenyek, ennek tünetei torokirritáció, vizesedés, ekcémás bőrkiütések, asztmatikus tünetek lehetnek, ebben az esetben a laktózmentes termékek fogyasztása sem megengedett! A tejfehérjét tartalmazó minden élelmiszer tilos!

A tejfehérjére való érzékenység jóval összetettebb és szigorúbb étrendet és diétát követel meg, mint a laktózérzékenység.

A laktózérzékenységre megoldást jelenthetnek a laktáz enzimet tartalmazó gyógyszerek, illetve az intolerancia mértékétől függően, a táplálkozási szokásaink megreformálása is segíti a tünetek megszüntetését.

A laktózérzékenyek általában kis mennyiségű tejet (tejterméket) még tolerálnak, például a natúr joghurtot és bizonyos sajtokat fogyaszthatnak, enyhe intolerancia esetén.

A tünetek jelentkezésében jelentős egyéni különbségek vannak, ez azt jelenti, hogy egyeseknél) már kisebb mennyiségű tejtermék is panaszokat okoz, míg másoknál kis mennyiségű étel elfogyasztása még nem jár tünetekkel.

Természetesen a betegség kiderülésével első kérdés, ami felmerül bennünk, hogy akkor mit fogyaszthatunk tehéntej helyett. Megoldás erre is van, igyunk növényi tejeket, melyeket magunk is elkészíthetünk földimogyoróból, gesztenyéből, dióból, mandulából, kókuszból, rizsből, szójából, esetleg zabból, rozsból, kölesből.

Sajnos, mint minden speciálisabb diéta, ez is drágább élelmiszereket kíván meg, azonban lehetőség szerint a növényi tejekből bátran fogyaszthat, aki nem szeretne lemondani a „tejes” értékű életről és étrendről.

A megfelelési kényszer lélektana, avagy a belső elvárások csapdájában

A megfelelési kényszer a modern társadalom egyik leggyakoribb, mégis legtöbbször rejtve maradó lelki jelensége. Lényege, hogy az ember állandó belső nyomást érez arra, hogy mások elvárásainak megfeleljen, akkor is, ha ez a saját igényei, határai vagy jólléte rovására megy. Bár a köznyelv néha „kényszernek” nevezi, valójában nem kényszerbetegség, hanem egy szorongásból, önértékelési bizonytalanságból és korai tanult mintákból kialakuló működésmód.

A bőrviszketés fiziológiája és okai

A viszketés a bőrben lévő idegvégződések ingerlése révén jön létre, amelyek a gerincvelőn keresztül az agyba továbbítják a jelet. A kiváltó okok két nagy csoportra oszthatók: a bőrbetegségekre és a szisztémás (belgyógyászati) betegségekre.

Mit adhat a sötétségterápia a digitális világban?

A sötétségterápia elsőre talán extrémnek hangzik, de valójában egy régi időkben is alkalmazott technológia, ami a teljes fénymegvonást használja arra, hogy az idegrendszer levegőhöz jusson. Nem csodaszer és nem is óriási különlegesség, mégis kapaszkodót adhat azoknak, akik túlterhelten élik a mindennapjaikat, és már azt érzik, hogy a külvilág egyszerűen túl zajos számukra.

Fibromyalgia, a test jelez az elfojtott érzések miatt

Amikor valamink fáj, annak oka van akár egy kellemetlen kór is állhat a háttérben, de minden fájdalom egy jelzés a testünktől, hogy valami nincs rendben.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.