Menü

A gránátalma jótékony hatásai

A perzsa eredetű gyümölcs néhányunknak talán még idegen, ám sokunknak már étrendünk rendszeres részét képezi. Azon kívül, hogy „Aphrodité szent gyümölcse” piros színe és termésében fejlődő rengeteg magja miatt a szerelem és a termékenység szimbóluma, számos pozitív élettani hatással, például rendkívül erős antioxidáns hatással is bír.

1. A gránátalma őshazája Ázsia, ám napjainkban már Dél-Amerika és Európa forróbb területein is megterem, Budapesten például az Iparművészeti Múzeum kertjében található egy gránátalmafa. Tavasz végén, nyár elején virágzik.

2. Héja és gyümölcsének levele hosszú évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga, de gyümölcsének átfőzésével például tinta is előállítható.

3. Az ősi Perzsiában a piros gyümölcs a legyőzhetetlenséget szimbolizálta, és mivel a férgek nem támadják, így a tisztaság szimbóluma is.

4. A gránátalma emberi szervezetre tett jótékony hatásainak se szeri, se száma. Antioxidáns képessége több mint háromszorosa az áfonyáénak, a vörösborénak és narancsénak. Háromféle igen erős antioxidánst tartalmaz, melyek az átlagnál jelentősen gyorsabban szívódnak fel.

5. A gránátalma polifenolokat, flavonoidokat és C-vitamint tartalmaz. Jótékonyan hat szív- és érrendszerei megbetegedéseknél, fogyasztása 20%-kal csökkenheti a káros koleszterinszintjét, míg a hasznos koleszterin mennyiségét növeli a véráramban. Csökkenti viszont a vér sűrűségét, és időskorban a vérrögképzési hajlamot, melynek köszönhetően csökken az embólia és a szívinfarktus veszélye is. Sikerrel alkalmazható érelmeszesedés esetén, valamint magas vérnyomásnál csökkenti a szisztolés vérnyomást.

6. Szintén csökkenheti a tumorok kialakulásának valószínűségét, gyümölcskivonata kutatások szerint például egereken képes megakadályozni a bőrrák kialakulását, de védőhatását fejti ki többek közt prosztatarák esetén is.

7. A gránátalma rendkívül gazdag ellagsavakban, melyek a rák elleni küzdelem egyik igen hatásos fegyvere lehet. Az ellagsav megállíthatja a rákos sejtek osztódását, elpusztíthatja a rákos sejteket, és gátolhatja azok kialakulását.

8. Sikerrel alkalmazható depresszió, hangulatváltozások esetén, klimaxos panaszoknál, mivel hormonszerű anyagot tartalmaz.

9. Külsőleg is csodákra képes a gránátalma. Összetört magját akár magában, akár mézzel vagy avokádóval pakolásként helyezzük az arcra, dekoltázsra, majd 20 perc hatóidő után mossuk le. Aphrodité "szent" gyümölcse kisimítja a ráncokat, és mélyrehatóan ápolja a bőrt.

Baktérium-, vírus- és parazitaellenes tulajdonsága miatt hatékony segítséget nyújthat candida fertőzések megelőzésében és a fennálló probléma kezelésére is.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.