Menü

Olimpia Budapesten? Az első lépés megtörtént

Elképzelhető, hogy Budapest és Magyarország pályázik a 2024-es ötkarikás játékokra. Legalábbis az első lépés megtörtént e terv felé. A MOB támogatja, most már csak az embereket kell meggyőzni. Vannak eszközök.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) legutóbbi közgyűlésén kinyilvánította: támogatja a 2024-es ötkarikás játékok megrendezésének pályázatát, egyben javasolja a kormánynak, hogy a lehetőséget fontolja meg.

Egy esetleges magyar olimpia akkor került (újra) előtérbe, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette reformprogramját, amelynek a lényege az, hogy olcsóbb, normalizált, átlátható költségvetésű játékokat képzelnek el a jövőben. Szó mi szó, az utóbbi időben egyre jobban nőtt az „ötkarikás lufi”, azaz az olimpia olyan megaeseménnyé vált, amelyet csak a legnagyobbak, a leggazdagabbak képesek megrendezni. Emellett ez a jelenség a fenntartható, ésszerű fejlődésnek is ellent mondott, hiszen a létesítmények és az infrastruktúra jelentős része sok esetben hosszú távon egyáltalán nem szolgálta a helyieket, sőt inkább rontotta az adott térség helyzetét.

Az ígéretek szerint ennek vége. A jövő olimpiájára a tavaly év végén bejelentett reformcsomag konkrét elképzeléseket húzott rá. Nagyjából ez így néz ki: az infrastruktúra jobban illeszkedjen az adott térség életébe, a létesítmények egy része legye el, vagy visszabontható, illetve a játékok a megszokottnál több helyszínen is játszódhatnak.

Persze egy olimpia megrendezése még így is óriási dolog, költséges és nehéz feladat. Ha nincs megfelelő társadalmi támogatottság mögötte, nem is érdemes belevágni. A következő időszakban a pályázatot támogatók elkészítik a pontos megvalósítási tervet, amely tartalmazza majd, hogy az ötkarikás játékok a kiadások mellett milyen előnyökkel járhatnak az ország és a főváros számára.

A 2024-es olimpia pályázatát idén szeptember 15-ig kell beadni, a rendezőről 2017-ben döntenek. Eddig Boston és Roma jelezte szándékát, valamint egy németországi város is versenybe száll, rajtuk kívül még körülbelül féltucat helyszín gondolkodik a kandidáláson.

Fotó:
pixabay.com

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.