Menü

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Talán kevesebben tudják, hogy ez az első alkalom, hogy az atlétika csúcseseményét Közép-Európában rendezik. A 2023-as atlétikai világbajnokság Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, mely augusztus 19.-én kezdődött és augusztus 27.ével ér véget Budapesten, a Nemzeti Atlétikai Központban.

A vadonatúj építmény a Duna keleti partján épült és 35 000 néző befogadására alkalmas. A létesítmény Közép-Európa legnagyobb verseny- és edzőközpontja lett.

Nemcsak a páratlan stadion, de Budapest belvárosa is atlétikai helyszínné válik néhány napig, hiszen az utcai futó- és gyaloglóversenyeket a belvárosban rendezik meg, ezek rajtja és célja pedig a Hősök terén lesz. A maraton útvonala az Andrássy úton halad végig és a tervek szerint áthalad a Lánchídon is, a látványos versenyt bárki megtekintheti.

A versenynek kabalafigurája is lett, a „Youhuu” névre hallgató magyar racka juhot ábrázoló aranyos-vicces figura személyében.

A világbajnokságon kilenc napon át összesen 14 programra lehet jegyeket és bérleteket vásárolni, amelyek között van 5 délelőtti és 9 esti program.

Családommal volt szerencsém az első napon ellátogatni a monumentális méretű stadionba és szurkolni a magyar versenyzőknek! Láthattam, amint Halász Bence bejutott a kalapácsvetés döntőjébe és azt is, ahogy a magyar 4x400-as vegyes váltó országos csúcsot futott.

Sajnos az időjárás miatt csúszott a kezdés, de ez egyáltalán nem vette kedvünket, izgalommal vártuk, hogy szurkolhassunk a magyar versenyzőknek, átélhessük ezt a csodát és Magyarország történetének legnagyobb sporteseményének részesei lehessünk. Nem csalódtunk!

Ugyan a döntőket este rendezik, mégis azt gondolom a délelőtt is bővelkedett és bővelkedik izgalmakban, hiszen remek atléták küzdenek egymással, vagy épp történnek olyan szívszorító sorsfordító események, mint amiket első napon láthattam. A hollandok esti drámájára azonnal újra és újra összeszorul a szívem, mindössze pár méterrel a cél előtt esett el Femke Bol és veszítette el ezzel a világbajnoki címet a 4x400-as vegyes váltó. A holland ugyan felállt, és a harmadik helyen befutott, de a váltó hivatalosan nem fejezte be a versenyt. Döbbenetes érzés látni és megélni a mélységeket és magasságokat, amit egy sportoló átélhet egy ilyen világeseményen. Alaposan megmozgatja a szurkolók érzelmeit egy ilyen élmény. A versenyt ma már otthonomból a televízión keresztül követem, s bizony bevallom, ilyen sokat még nem kiabáltam a tévénkkel.

Nagy küzdelmek történnek a pályán, de kétségtelenül a lelátókon is hatalmas harcok dúlnak és otthonainkban is! Mégpedig a szurkolói szívekben és szinte mindegyik végletben. A versenyzők hatalmas nyomás alatt vannak, a stadionban érezni a feszültséget, ugyanakkor a sportolóink gyakran elmondják, milyen fantasztikus érzés nekik a magyarok hatalmas szurkolása, bíztatása, jelenléte, ezért is hívom fel a figyelmet arra, hogy Magyarország történetének legnagyobb sporteseményére még vásárolhatóak jegyek a https://tickets.wabudapest23.com/hu/ weboldalon!

Most pedig megyek és nézem tovább a fantasztikus küzdelmeket!

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.