Menü

Mi köze a boldogsághormonnak a szenvedélybetegségekhez?

A szenvedélybetegségekre való hajlam hátterében olyan újabb tényezőket fedeztek fel a kutatók, mint például az oxitocin rendszer kifejlődésének zavarai.

Azzal a kérdéssel, hogy mi is az az oxitocin, sokunk a gyermekvállalás során, a szüléssel kapcsolatban találkozik. A szüléskor az oxitocin elősegíti a méhösszehúzódásokat, illetve segíti az anya-gyermek közötti kötődés kialakulását. A szülés folyamatában betöltött szerepe közismert, ám valójában jóval bonyolultabb hormon rendszer működésről van szó, mely a legújabb kutatások szerint még a szenvedélybetegségekre való fogékonyságra is hatással van.

Ausztrál kutatók azt vizsgálták, hogy a gyerekkorban bekövetkező rendellenes hormon-rendszer fejlődés és a felnőttkorban kialakuló függőségek között milyen összefüggés áll fenn.

Az oxitocin, amit más néven boldogsághormonnak is neveznek, megvéd a stressztől, ám bizonyos zavarok hatására, mint például, problémás szülés, gyermekkorban elszenvedett bántalmazás, az oxitocin rendszer kialakulása rendellenes irányt vesz fel. A szakemberek szerint a hormon rendszer kifejlődése során történő zavarok, fokozzák az addiktív szerek iránti fogékonyságot felnőttkorban.

A szocializációs zavarok mellett és azokkal néha szoros összefüggésben olyan biológiai folyamatok zajlanak a szervezetünkben, amelyek komplex módon befolyásolják személyiségünket. Így lehetséges az, hogy bizonyos traumatizációk gyermekkorban olyan negatívan hatnak a hormonális folyamatokra, hogy egyéb tényezők mellett, jelentősen növelik a felnőttkori függőségek kialakulásának esélyét.

Fotó:
pixabay.com

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?