Menü

Kanapéforradalom – avagy milyen hatással van a foci VB az életünkre?

Tombol a futball-láz, most még az is meccset néz, aki egyébként sohasem szokott. Miért is van ez? Sokaknak az a véleménye, hogy nem kíváncsiak a kezdő, nem kiemelkedő tehetségű csapatok küzdelmeire, de a világbajnokság - az egészen más. Egyesít minden tehetséget, és mindenki erejének és tehetségének legjavát adja bele a küzdelembe. Ráadásul ez túlmutat azon, hogy a csapatok adják-veszik a játékosokat, itt szívünknek valamiért kedves országoknak drukkolhatunk. A hangulat még a meccsek miatt máskor morcos feleségeket is elragadhatja. Vagy éppen bosszússá válnak a házastársak, mert július 13-áig esélytelen minden más szabadidős program.

A világbajnokság forradalmasítja a tévénézést, vagy legalábbis jobban odaszögezi az embereket a kanapéhoz, mint bármilyen izgalmas sorozat. Ez azért jó hír, hogy az emberek még mindig kíváncsibbak a sportra, mint az értéktelen tévéműsorokra. Ezt bizonyítja, hogy a VB idején kiugróan megemelkedik az eladott televíziók száma: minél nagyobb képernyős, minél modernebb, szuperebb felbontású, annál jobb. De nem csak a műszaki piac lendül fel ebben az időszakban: a sör- és rágcsálnivalók eladási aránya a világbajnokság kezdetekor azonnal 20%-ot ugrott! Ugyanez igaz a vendéglátóhelyek népszerűségére: a pubok, beülős helyek forgalma jelentősen növekszik ebben az időszakban, legalábbis ha tévét helyeznek el, ahol a közvetítések nézhetőek.

A nagyvárosokban óriás kivetítőkön követhetjük az eseményeket: Oslóban külön elzárt területet biztosítanak a rajongóknak, ahová a megfelelő biztonsági intézkedéseket követően lehet bemenni, és együtt szurkolni a fél várossal. Berlinben fő helyen, a Brandenburgi kapunál található az óriási kivetítő, a szurkolók nagy örömére, és a turisták bosszúságára, ugyanis a nevezetességet csak az egyik oldalról tudjuk megcsodálni a bajnokság ideje alatt. Növekszik a VB-hez kapcsolódó ruházati- és ajándékcikkek forgalma is, nem is beszélve a fogadóirodák bevételeiről.

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy felpezsdül az élet a világbajnokság idejére, és ez még a gazdaságra is jó hatással van. Aki viszont nem szívesen foglalkozik a sporteseménnyel, annak nehéz kirekesztenie magát: nemcsak tévéből halljuk úton-útfélen, hogy mi lett a meccsek eredménye, vagy melyik bíró döntött reálisan. Az internetet elöntik a VB hírei, és egy hónapig mindenki erről beszélget. Annyira központi témává válik, mint Angliában az időjárás. 

Fotó:
pixabay.com

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.