Menü

Egy alattomos betegség

Ez tulajdonképpen nem is egy betegséget jelent, hanem nagyon sokfélét, szerteágazó tünetekkel és az egész szervezetet érintő problémákkal.

Az autoimmun betegség során a szervezet a saját sejtjeivel szemben ellenanyagot termel, ami összekapcsolódva a sejttel, vagy egy adott szervvel, megbetegedést okoz a szervezetben. Az autoimmun betegségeknek számos fajtája ismert. Lehet egy- egy szervet érintő probléma (például pajzsmirigyet, vagy máját, a cukorbetegség bizonyos fajtája is idesorolható), de általában az egész szervezetre kiható gyulladásos megbetegedésről van szó.

A betegség kialakulását genetikai tényezők is befolyásolják, de a konkrét okát még nem tudta megfejteni az orvostudomány. Van, akinél egy súlyosabb vírusfertőzés váltja ki, de akár egy pszichés megterhelés, feldolgozatlan trauma is lehet kiváltó ok.

A legtöbb esetben a következő panaszok jelennek meg: fáradékonyság, láz, fájdalom, levertség, illetve ezen felül ott vannak a szerv-specifikus tünetek. Egy- egy szervi problémát sokféle betegségként azonosíthatunk, ám mivel ma már megfelelő labor vizsgálatokkal kimutathatóak az ellenanyagok, így az autoimmun betegség tetten érhető, diagnosztizálható.

Általában a kezelés egy bázisterápiával kezdődik, mely során a probléma gyökerét igyekeznek megszüntetni, ám súlyosabb esetben biológiai kezelés is szükséges. Az alternatív gyógymódokról sem szabad elfeledkeznünk, melyek szintén segítségünkre lehetnek. A homeopátia is nyújthat tüneti kezelést, a hasonlót a hasonlóval gyógyítani elv alapján. Ha viszont krónikus folyamatokról van szó, akkor fontos az alkati tényezők feltárása, és az úgy nevezett betegség gyökerek kiürítése a szervezetből. 

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.