Menü

Ezt is az ősz hozta

Az ősz egyik jellegzetes gyümölcse a birsalma, vagy birskörte. A jellegzetesen fanyar, savanykás ízű, viszont csodás illatú gyümölcs igazi vitaminbomba, amiből számtalan ételféleség, likőr, ínycsiklandó almabor, befőtt, kompót és sajt készíthető.

A birsalma, vagy körte csak az elnevezésében más, egyébként ugyanarra a növényre, pontosabban gyümölcsre utal. A népnyelv büdösalmának is hívja, bár az illatos jelző sokkal jobban illene rá. Nagyanyáink nem véletlenül tárolták a szekrény tetején, késő ősszel, télen finom illattal lengte be a falusi lakásokat.

Már az ókorban ismerték és szerették, nyersen és főzve, de a legjobban almaborként. Egyébként az ókori Rómában a termékenység, illetve a boldogság jelképe volt.

A birsalma, amelynek 200 faja ismert, de hazánkban nagyjából 15 félét termesztenek, rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Kimagasló az úgynevezett pektin tartalma, egyébként az összes gyümölcs közül benne a legmagasabb, ami azt jelenti nagyszerű méregtelenítő. A pektin ugyanis a bél nyálkahártyájában kialakít egy védőréteget, így a kórokozók nem tudnak hol megtapadni. Ráadásul a pektin erős gyulladáscsökkentő és jó nyákoldó is. Talán nem véletlenül használta a népi gyógyászat a birsalmát gyomorbántalmak, vagy torokgyulladás esetén.

A birs ezen kívül erősen görcsoldó, így a menstruációs fájdalmakat is enyhíti, sőt a reumás panaszok esetén is használ. Javítja a szervezet anyagcseréjét, meggátolja a székrekedést. A koleszterin szintre is hatással van, rendszeres birs fogyasztás esetén a koleszterin szintünkkel sem kell bajlódni.

Régen nyugtatónak is használták, égési sebekre, szemre, bőrre, fagyásra.

Felhasználása igen sokrétű. Azt már említettük, hogy nagyszerű almabor készíthető belőle, de likőrnek is kiváló. Lekvárt, kompótot, birsalma sajtot is főzhetünk belőle, de ezekben az esetekben a C-vitamin tartalma valamelyest csökken.

Aki kedvet a kapott a birsalmához, az készüljön fel arra is, valamivel vastagabb héja és keményebb húsa miatt igazán nehézkesen pucolható, nagyobb mennyiségben pedig kifejezetten keserves munka.

Fotó:
pixabay.com

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.