Menü

Az orvosi kamara elutasítja az aktív eutanáziát

  • Dátum: 2013.07.10., 16:18

A Magyar Orvosi Kamara a leghatározottabban visszautasítja és tiltakozik az ellen a népi kezdeményezés ellen, amely az aktív eutanázia lehetőségére tett javaslatot.

Éger István, a köztestület elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, ha jogilag megalapozott, fellebbezést nyújtanak be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB).

A múlt héten az OVB hitelesítette azt a népi kezdeményezést, amely lényegében az eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel. A kérdés úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?

A népi kezdeményezésekhez 50 ezer érvényes aláírás kell, ez azonban csak napirendre vételre kötelezi a parlamentet, a kérdésnek megfelelő döntésre már nem.

A MOK elnöke példátlannak minősítette a kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy az orvos az élet védelmére esküszik fel, és minden ezzel ellentétes cselekedete súlyos etikai vétség.    

Megjegyezte: az egészségügyi törvény betegjogi része rendelkezik arról, hogy a betegnek joga van megtagadni az ellátást, amit az orvosnak figyelembe kell vennie, de nem segédkezhet öngyilkosságban, és nem segítheti betegét a halálba. Szintén e törvényben van az a passzus - emlékeztetett Éger István -, amely szerint a haldoklónak joga van minden lehetséges ápolást, támogatást, gondozást, fájdalomcsillapítást megkapnia.    

Az elnök sajnálkozását fejezte ki, hogy Magyarország erre sem társadalmi, sem szociális és egészségügyi vonatkozásban nincs felkészülve. A jelenlegi - válságban lévő - egészségügyi rendszerben nincs meg a megfelelő szakszemélyzet, finanszírozás és körülmény, amely a rászoruló betegek, haldoklók számára a méltó befejezést biztosítani tudná.    

Éger István közölte, hogy a kamara vizsgálja az OVB-hez benyújtott kérdés alaptörvényt érintő összefüggéseit, és ennek tükrében döntenek arról, hogy fellebbeznek-e az OVB-nél.    

A MOK elnöke hozzátette, bár népi kezdeményezésről van szó, de "ilyen precedensértékű ügyek" mellett nem lehet szó nélkül elmenni, "ezeket a kezdeményezéseket csírájában kell elfojtani". "Nem vagyunk az élet bírói", az eutanázia kérdése rendkívül sok etikai, morális, szakmai kérdést vet fel - tette hozzá.    

Kérdésre válaszolva azt mondta, ha lesz a témában társadalmi vita, abban részt vesznek, de nem lesznek a kezdeményezői, és az álláspontjuk sem fog megváltozni - nyomatékosított Éger István.    

Európában csak három országban, Belgiumban, Hollandiában és Svájcban engedélyezik az eutanáziát - mondta a MOK elnöke.

Forrás:
MTI

Fotó:
sxc.hu

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.