Menü

A koleszterinszint csökkentése

  • Dátum: 2013.05.14., 10:20

A magas koleszterinszint hozzájárul az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásához. Az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatásával azonban jelentősen csökkenthetjük ezen betegségek kialakulásának kockázatát.

Annak érdekében, hogy a kockázatot minimalizáljuk, egyrészt csökkenteni kell az elfogyasztott energia, zsír, só és koleszterin mennyiségét, másrészt jobban kell ügyelni a megfelelő mennyiségű C- és A-vitamin, valamint a bőséges kálium- és magnézium-bevitelre. Törekedjünk a rostban gazdag ételek zöldségek, gyümölcsök, valamint teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, péksütemény fogyasztására.

Koleszterint kizárólag az állati eredetű termékek tartalmaznak, ezek közül is kimagaslóan nagy a velő, a belsőségek, a tojás sárgája, a szárnyasok bőre, a tejföl és tejszín koleszterintartalma. A növények viszont koleszterinmentesek.

A zöldségeknek és a gyümölcsöknek kell képezniük az étrendünk alapját, kerüljük azonban a szárazbab, a borsó, a lencse, a banán, a szőlő, az aszalt gyümölcsök, a szilva, az ananász, a dió és a földimogyoró fogyasztását. A húsok elkészítésénél el kell távolítani minden látható zsiradékot, és a szárnyasokról a bőrt. Napi fél liter tejnél többet nem ajánlott fogyasztani, és a vásárlásnál érdemes észben tartani, hogy minél magasabb egy tejtermék zsiradéktartalma, annál több benne a koleszterin is.
Tojásfehérjét korlátlan mennyiségben ehetünk, de heti 2-3 tojássárgájánál többet semmiképp sem szabad fogyasztani, egy tojássárgája ugyanis 250 mg koleszterint tartalmaz.

Főzéskor rántás helyett előnyösebb a kefirrel vagy joghurttal készülő habarás, a párolás és az ételek saját anyagával való sűrítése. Zsiradékok közül ajánlott a növényi olajok használata (napraforgó, repce, lenmag, szója). Érdemes alufóliában, teflon- vagy kerámiaedényben, sütőzacskóban, grillen vagy mikrohullámú sütőben sütni.

Fotó:
sxc.hu

Sport és fogpótlás – miért számít a rágás ereje a teljesítményben?

Az aktív életmód alapja a tudatos táplálkozás. Sokan gondolják, hogy ez kizárólag a bevitt fehérje- és vitaminszinten múlik, pedig legalább ilyen fontos a rágás minősége. Ha hiányzik néhány fog, egyre több ételféleségtől kényszerülünk megválni, így beszűkül az étrendünk, és kevesebb hasznos tápanyaghoz jut a szervezet. Hosszú távon ez az energiaszintünkre, a teljesítményünkre és a közérzetünkre is rányomja a bélyegét. A modern fogpótlások azonban segítenek visszaadni a táplálkozás és a mozgás szabadságát.

Tinktúrákkal az egészségért

Akik a természetes és alternatív gyógymódokat kedvelik, tudják, hogy tinktúrákkal sokat tehetünk az egészségért. Mi az a tinktúra, hogyan készül és mi mindenre jó? Erről írunk most!

Egészséges hát ülőmunka mellett

Akár dolgozunk, akár játszunk, a napunk nagy részét ülve töltjük – és sokan nem is sejtik, hogy ezzel mennyire megterhelik a gerincüket. A rosszul megválasztott szék, a helytelen testtartás és a mozgáshiány hosszú távon hát-, nyak- és derékfájáshoz vezethet. Egy ergonomikus szék azonban nemcsak kényelmet, hanem egészséget is adhat, hiszen támogatja a test természetes tartását és tehermentesíti a gerincet.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Nem mindegy, hogy milyen pózban alszunk? Úgy tűnik, nem. Ideális esetben napi 8 órát töltünk alvással minden éjszaka, ami nagyjából azt jelenti, hogy az életünk harmadát csak ez az állapot tölti ki.

A kettlebelles edzés előnyei

A kettlebell egy különleges gömb alakú súlyzó, amellyel hatékonyan átmozgatható az egész test. Otthon is kiválóan használható, miközben segíti a zsírégetést, erősíti a mélyizmokat, és javítja az egyensúlyt. Rövid, de intenzív edzéseivel gyorsan formába hozhatjuk magunkat.