A jód szerepe az emberi szervezetben
- Dátum: 2025.10.16., 11:33
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- hormon, idegrendszer, jód, jódhiány, magzat, növekedés, pajzsmirigy, tejtermék, tengeri alga, tojás
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
A jód egy kémiai elem, jele a periódusos rendszerben „I”. A természetben elsősorban a tengervízben, a tengeri algákban és bizonyos halakban fordul elő a legtöbb, továbbá megtaláljuk a tojásban és a tejtermékekben is. Érdekessége, hogy a talajban is megtaláljuk, de nem mindegy, hogy hol keressük. A tengerparttal találkozó területeken magasabb, a hegyvidékeken alacsonyabb a föld jód tartalma. Ez befolyásolja a növények és állati eredetű termékek jódtartalmát is. Ebből következik az a gond is, hogy sok régióban a jódhiány egészségügyi problémaként áll fenn. Ezt sok helyen azzal próbálják orvosolni, hogy úgynevezett jódozott sót használnak a mindennapokban az étkezés során, ez bevett szokás Magyarországon is.
A jód egy nélkülözhetetlen nyomelem, amely csak igen kis mennyiségben található meg az emberi szervezetben, mégis elengedhetetlen a szerepe az egészségünket tekintve. Ez az elem nélkülözhetetlen a pajzsmirigy működéséhez, de nem csak ezért fontos, hanem befolyásolja az anyagcserét, az idegrendszer fejlődését, sőt a magzati- és gyermekkori növekedést is. A jód szükséglet életkoronként és állapotonként változik. Egy felnőtt ember napi jódigénye körülbelül 150 mikrogramm.
Terhesség és szoptatás idején ez az érték magasabb, 200–250 mikrogramm körül mozog. Ez azért van, mert magzat idegrendszeri fejlődése erősen függ a megfelelő jódellátottságtól. Erős jódhiánynál magas a vetélés vagy koraszülés kockázata, esetlegesen maradandó értelmi fogyatékosság is előfordulhat. Jód kell bizonyos hormonok előállításához, melyeket a pajzsmirigy termel. Amikor nincs elegendő jód, a pajzsmirigy megnagyobbodhat, és pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki. Ez fáradékonyságot, koncentrációs zavarokat, a hidegre való fokozottabb érzékenységet és súlygyarapodást idézhet elő.
Amikor elegendő jódot viszünk be a szervezetünkbe, akkor helyreáll az anyagcsere, a testhőmérséklet, jobban működik az idegrendszerünk és normalizálódik az energiafelhasználásunk. Fontos megjegyezni, hogy a túlzott jódbevitel sem egészséges, mivel pajzsmirigy túlműködést, vagy a pajzsmirigy gyulladását okozhatja. Ezért elengedhetetlen, hogy mindennemű jódpótlást előzzön meg orvosi konzultáció, ne kezdjünk bele semmilyen magasabb jód tartalmú táplálékkiegészítő fogyasztásába önhatalmúlag.
A jód elengedhetetlen szerepet játszik a pajzsmirigy működésében, ezzel a hormonháztartásunkban. Elősegíti a normális anyagcserét és az idegrendszer fejlődését. Figyeljünk a jód tartalmú ételek helyes mennyiségű fogyasztására, hogy egészségünk megfelelően működjön.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.