Menü

Office torna

Az emberek jó része egész nap a számítógép előtt ül, mivel munkája odaköti, ami viszont lássuk be, nem tesz jót az egészségünknek, hiszen szinte nem mozgunk. Erre is van már megoldás, az office torna.

Sokan magukra ismerek szerintem, ha azt mondom, hogy reggel leülnek a számítógép elé és maximum a mellékhelyiség vagy étkezde irányába indulnak el napközben, ezzel pedig nagyjából be is fejeződött a napközbeni mozgás. Ezzel együtt jár, hogy ülés közben sokszor mozdulatlanok vagyunk, ami nem tesz jót a vérkeringésünknek. Beszélhetünk arról is, amikor felvesszük az általam „keselyű” póznak nevezett tartást, ami azt jelenti, hogy begörnyedünk az asztal fölé és az állunkat előre döntve a monitort bámuljuk. Ebből lesz egy szörnyen hanyag tartás, háti- és nyaki gerinc fájdalom, görcsök, fejfájás.

Már régóta figyelnek a nagyvállalatok arra, hogy a dolgozók egészséges élete mennyire befolyásolja a jó munkavégzést, ezért kifejlesztették az office tornát, mely ügyesen átmozgatja az elgémberedett végtagokat. Rengeteg gyakorlat található az interneten is. Nem elég, hogy megfelelően beállítjuk a hiper-szuper irodai széket és megemeljük a laptopot, igen is mozogni kell.

Az office torna lényege, hogy minden testrészt átmozgat egy kicsit, fokozza a vérkeringést, segítsen az egyensúly megtartásában, erősítse az izmokat és a végén megfelelően lenyújtson, mindezt rövid időn belül, hogy akár a munkahelyen is alkalmazzuk és vissza is lehessen térni a munkához utána. A gyakorlatokat végezhetjük az asztal, a székünk és a fal segítségével, de akár a székben ülve, munka közben is próbálkozhatunk.

A hasizmunkat például erősíthetjük úgy, hogy kihúzzuk magunkat, a hasizmokat megfeszítjük, kicsit megtartjuk és kiengedjük. Ezt akárhányszor megismételhetjük, amíg jól esik. Lábainkat, vádlinkat edzhetjük azzal, hogy felállunk és lábujjhegyre emelkedünk, majd visszaereszkedünk a sarkunkra. Figyeljünk oda, hogy ne huppanjunk vissza, hanem lassan engedjük vissza magunkat. Ez segít a fáradt lábakon és az ereken.

Ha már állunk, támaszkodjunk a falnak a tenyerünkkel, behajlított könyökkel, lábainkat tegyük messzebb és végezzünk „fekvőtámaszt”. Ezt kövesse az a gyakorlat, hogy vállainkat felhúzzuk a fülünkhöz, majd leengedjük, ezt ismételgessük. Ez a mozgás oldani fogja a vállainkban kialakuló izomcsomókat. Fenekünket is formálhatjuk, akár ülve is, mégpedig így, hogy megfeszítjük a fenék izmokat, majd elengedjük, ezt pedig sokszor egymás után megismételjük. A gyakorlatok nem nehezek, bárki el tudja végezni őket akár munka közben is.

Az irodai munka hátránya a mozgásszegény életmód, amit könnyen orvosolhatunk napközben is egy kis mozgással, mely nem fog minket zavarni a munkavégzésben, mégis átmozgat és frissen tart. Az office torna nem helyettesíti a rendszeres sportolást, de kiegészítheti a mindennapokban az egészségesebb élet fenntartását.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.