Mire jó a kömény?
- Dátum: 2023.05.17., 20:36
- Nagyné Kohajda Wentholin Loretta
- képek:pexels.com
- alapfűszer, ásványi anyagok, emésztés, féreghajtó, főzés, fűszer, gyógyhatás, gyulladáscsökkentő, hasfájás, hasmenés, háztartás, illóolaj, íz, ízesítés, konyha, köhögés, kömény, köménymagleves, mag, megfázás, puffadás, tea, vitamin
A köményt az egyik legrégebbi fűszerként tartják számon, ugyanis régészeti leletekben is megtalálható volt, amit Kr. e.3. évezredre datáltak. A növény a szélsőséges időjárásokhoz könnyen alkalmazkodott, így a világ több pontján is megtalálható. A köménymag illata kellemes, íze nagyon karakteres, és a legértékesebb része apró, aromás magja. Rokona a kapor, ánizs, édeskömény, római kömény, de ezeket a növényeket máshogy használják.
A köménymagban szinte a teljes vitamin készlet megtalálható, mivel A-, B-, C-, E- és K-vitamint is tartalmaz, emellett pedig sok vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort rejt, de nagy mennyiségben található benne cink, kálium és nátrium is. A karakteres ízét a magas illóolaj tartalmának köszönheti. A növény gyógyászati hatása régóta ismert, éppen ezért a népi gyógyászat is gyakran használja.
A köménymag kifejezetten jó hatással van az emésztésre. Segít a hasfájáson, hasmenésen, hányingeren, de a puffadás is elmúlhat általa. Gondoljunk csak bele, hogy már csecsemőknek is köményteát javasolnak a gyermekorvosok, ami nagy segítség a kicsiknek, amikor emésztési gondjaik támadnak. Ezek az apró magok megnövelik az emésztőenzimek aktivitását a szervezetben, felgyorsítva ezzel az emésztési folyamatokat. A köménytea azonban felnőtteknek is nagy segítség lehet, mivel bakteriális eredetű, megfázásos betegségekkel szemben is felveszi a harcot.
A kömény komplex vegyületeinek baktériumölő tulajdonságai ilyen esetekben is segítségünkre lehetnek. Torokfájás, köhögés esetén is érdemes hát kipróbálni a teát.
Emlékezzünk vissza nagymamáink köménymaglevesére. Betegség esetén mindig ezzel kínálták a családtagokat, sőt kifejezetten ajánlották a „gyenge gyomorra”. Hiszen étvágyjavító és emésztéskönnyítő hatással is bír. Ez az egyszerű és olcsó leves sok háztartásban ma is az asztalra kerül.
A kömény továbbá nagyszerű gyulladáscsökkentő, segíthet a vércukorszint szabályozásában. Lúgosít, ezért szabályozza a gyomorsavat. Féreghajtó hírében is áll, de ha álmatlanság gyötri az embert, akkor is segítségére lehet. A magas vastartalom miatt, a vérszegénységre is kifejtheti jótékony hatását.
A konyhában mire használjuk? Pogácsa és kenyér tésztájához keverve, vagy tetejére, illetve tojásleves nélkülözhetetlen fűszere. Káposztás ételek, sültek, fasírtféleségek, pörköltek, pástétomokhoz adva használják. Elrágcsálva csodás íze felfrissíti az embert. A zeller és a kömény jól kiegészítik egymást, ezért jól kombinálhatóak. Az, hogy ételeinkbe egészben vagy őrölve használjuk, az már egyénfüggő.
Nagyné Kohajda Wentholin Loretta
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.