Menü

Tíz kávétípus, amit mindenkinek ismerni kell

Magyarországon a kávéért is legalább olyan sokan rajonganak, mint a finom ételekért vagy a fociért. Épp ezért komoly tömegeket érint a hazai kávéfogyasztási kultúra mostani átalakulása: egyre több itallapra kerülnek fel az olyan különlegességek, mint a latte macchiato, az americano vagy a ristretto. Az otthoni kávéfőzés is egyre profibbá válik: a legújabb automata kávégépekkel ezek mindegyike elkészíthető, ráadásul egyetlen gombnyomással.

Espresso

Ez az olasz "alapkávé", a kis fekete, minden további kávéspecialitás alapja. Általában a csésze kétharmadáig öntik az eszpresszót, vagyis egy adag körülbelül 30-35 milliliter. Sötétbarna színű, krémes ital, habos felső réteggel.

Ristretto

Az eszpresszó erősebb változata, amely a szokásos 30-35 milliliteres mennyiségnél rövidebb (20-25 milliliter). Ezt nemcsak a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével érik el. Színe emiatt feketébb, íze markánsabb, állaga pedig sűrűbb, mint az epressóé.

Doppio

Dupla kávé, méghozzá kétszeres értelemben: a felhasznált kávé és a vízmennyiség is kétszer annyi, mint az eszpresszónál.

Cappuccino

Az espresso mellett a legismertebb olasz kávévariácó, aminek összetétele a következőképpen alakul: 1/3 espresso, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab, esetleg kakaópor a tetejére. Abban tér el a sima tejeskávétól, hogy koffeintartalma kevesebb, és több tejjel készítik, illetve speciális cappuccino-csészékben szolgálják fel.

Espresso macchiato

Ez tulajdonképpen egy rendes adag espresso, kevés tejhabbal a tetején. Bár az alapanyagok megegyeznek a cappuccinóéval, más az ízhatás - az espresso macchiato erőteljesebb és koncentráltabb. Gyakran kisebb üvegpoharakban szervírozzák.

Latte macchiato

A név olaszul foltos tejet jelent, mert az elkészítéskor a pohárba előbb lágyan gőzölt, habosított tejet öntenek, majd 1-2 perces várakozás után belecsorgatnak egy adag eszpresszót. Ezzel réteges ital születik: alul forró tej, felette espresso, majd a lágy tejhab. Általában magas falú üvegpohárba töltik, így szépen látszanak az elkülönülő rétegek.

Café latte

Igazi klasszikus ez a nálunk is jól ismert tejeskávé, aminek a lényege: sok gőzölt tej (2/3 rész) és kevés espresso (1/3), a tetejére pedig krémes tejhabot csurgatnak. Ez a latte macchiatoval ellentétben homogén ital, amiben a tej összekeveredik a kávéval, és kellemes bézs színt kap.

Flat white

Ez a mostanában nagyon divatos kávéital lényegében espresso tejhabbal, 1/3 rész espressoból és 2/3 rész mikrohabból áll. A tejhab ebben az esetben hígabb és lágyabb, könnyedebb, mint mondjuk a cappuccinónál - ezzel szoktak a baristák mintákat varázsolni a kávé tetejére.

Espresso lungo

Hosszú kávé, vagyis a szokásos mennyiségnél több vízzel készül, és az őrlést is valamivel durvábbra veszik. A kávé így hígabbá válik, íze viszont kevésbé intenzív. Espresso-csészében kínálják, hiszen az espressóval megegyező kávémennyiséget tartalmazza, ez azonban a csészét szinte színültig megtölti.

Americano

A név onnan ered, hogy ez az amerikaiak kedvence, a “gyenge kávé", ugyanis a hosszú kávénak egy változatáról van szó. Az espressot felöntik körülbelül fél deciliternyi forró vízzel, ami valamennyire így is megőrzi az eredeti ízét.

A fő különbség az espresso lungóhoz, vagyis a hosszú kávéhoz képest, hogy az americanóbban fele-fele arányban van a kávé és a víz, előbbinél pedig az arány 1/3 és 2/3, a víz javára. Általában nagyobb csészében vagy magasabb pohárban szolgálják fel.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?