Menü

A narancs egészségre gyakorolt pozitív hatásai

A narancs kellemes illatával, vidámságot, derűt csempész otthonunkba, illata a fahéjjal, szegfűszeggel együtt, összefonódott a karácsonnyal, és az azt megelőző adventi időszakkal.

Ez a remek gyümölcs, illatán túl, alacsony kalória, valamint magas tápanyagtartalmával igazán megérdemli, hogy ne csak ilyenkor kapjon szerepet otthonunkban. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen pozitív hatásokkal jár, ha rendszeresen fogyasztunk narancsot.

Magas C-vitamin tartalma közismert, emellett bővelkedik A és B-vitaminban is. Az A-vitamin a szürkületben való jó látásért és az egészséges bőrért, míg a B-vitamin a zsír és szénhidrát emésztésében játszik szerepet. Ásványi anyagok közül, magnéziumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz nagyobb mennyiségben.

A narancs fogyasztása jót tesz a vesének, vízhajtó hatása miatt, emellett immunerősítő és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. A benne található rutén a szívre, érrendszerre fejt ki pozitív hatást, míg egyes források szerint antioxidánsai rákmegelőző hatásúak.

Természetes antibiotikus hatású anyagokat is tartalmaz, melyek segítenek leküzdeni a fertőzéseket, és mérsékelik a fájdalmat is. Baktérium és vírusölő hatása is ismert.

Érdekesség, hogy nem csak a gyümölcs húsa, hanem a fehér belső héja is egészséges, mivel öregedés gátló, valamint ér és szívrendszer védő anyagokat tartalmaz.

Antioxidánsai , a flavonok és a karotinok, az antociánok, valamint a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. A téli depresszió ellen is érdemes narancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek.

A vérnarancsok általában valamivel kisebbek, mint átlagos rokonaik. A héj és gyümölcshús piros színét az antocián nevű növényi színanyagnak köszönhetik, melynek árnyalata a közeg savasságától vagy lúgosságától függ, ezért a gyümölcssavak hatására vált pirosba. Az antociánok bizonyítottan gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak. A narancs nobelitin tartalma véralvadás, trombózis megelőző hatású.

Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, de nem szabad megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is.

Aki szereti a narancsot, bizonyára észrevette, hogy vízhajtónak sem utolsó, s ennél fogva a veséknek jót tesz, továbbá csökkenti a vérnyomást. Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti , savas húsából különösen jól felszívódik kalciumja és káliumja.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.