A narancs egészségre gyakorolt pozitív hatásai
- Dátum: 2023.01.06., 06:07
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- baktérium, fájdalomcsillapítás, fogyókúra, gyümölcs, kalcium, kálium, narancs, rutén, sav, vízhajtó
A narancs kellemes illatával, vidámságot, derűt csempész otthonunkba, illata a fahéjjal, szegfűszeggel együtt, összefonódott a karácsonnyal, és az azt megelőző adventi időszakkal.
Ez a remek gyümölcs, illatán túl, alacsony kalória, valamint magas tápanyagtartalmával igazán megérdemli, hogy ne csak ilyenkor kapjon szerepet otthonunkban. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen pozitív hatásokkal jár, ha rendszeresen fogyasztunk narancsot.
Magas C-vitamin tartalma közismert, emellett bővelkedik A és B-vitaminban is. Az A-vitamin a szürkületben való jó látásért és az egészséges bőrért, míg a B-vitamin a zsír és szénhidrát emésztésében játszik szerepet. Ásványi anyagok közül, magnéziumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz nagyobb mennyiségben.
A narancs fogyasztása jót tesz a vesének, vízhajtó hatása miatt, emellett immunerősítő és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. A benne található rutén a szívre, érrendszerre fejt ki pozitív hatást, míg egyes források szerint antioxidánsai rákmegelőző hatásúak.
Természetes antibiotikus hatású anyagokat is tartalmaz, melyek segítenek leküzdeni a fertőzéseket, és mérsékelik a fájdalmat is. Baktérium és vírusölő hatása is ismert.
Érdekesség, hogy nem csak a gyümölcs húsa, hanem a fehér belső héja is egészséges, mivel öregedés gátló, valamint ér és szívrendszer védő anyagokat tartalmaz.
Antioxidánsai , a flavonok és a karotinok, az antociánok, valamint a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. A téli depresszió ellen is érdemes narancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek.
A vérnarancsok általában valamivel kisebbek, mint átlagos rokonaik. A héj és gyümölcshús piros színét az antocián nevű növényi színanyagnak köszönhetik, melynek árnyalata a közeg savasságától vagy lúgosságától függ, ezért a gyümölcssavak hatására vált pirosba. Az antociánok bizonyítottan gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak. A narancs nobelitin tartalma véralvadás, trombózis megelőző hatású.
Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, de nem szabad megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is.
Aki szereti a narancsot, bizonyára észrevette, hogy vízhajtónak sem utolsó, s ennél fogva a veséknek jót tesz, továbbá csökkenti a vérnyomást. Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti , savas húsából különösen jól felszívódik kalciumja és káliumja.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.