A szaloncukor története
- Dátum: 2022.12.17., 10:34
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- alaprecept, család, csomagolás, cukrászda, diéta, dísz, édesség, elkészít, házilag, íz, ízesítés, kandírozott gyümölcs, karácsonyi, megvásárol., mézeskalács, összetevők, rojtos, selyempapír, szaloncukor, tehetős, történet, ünnep
Talán kevesen ismerik népszerű karácsonyi édességünk eredetét, a szaloncukor őse a fondant cukor először a XIV. századi Franciaországig nyúlik vissza. Magyarországra német közvetítéssel érkezett. Az 1820-as évektől elsősorban a tehetős polgári családok ünnepelték szaloncukorral a karácsonyt.
Jókai Mór „szaloncukedli” - nek nevezte, mely a német „salonzuckerl” szóból ered. Akkoriban a cukrot a család. vagy tehetősebbeknél a család szakácsa készítette, majd ízesítette, a kisebbek feladata pedig a cukorkák becsomagolása volt, melyhez selyempapírt használtak, végül csillogó csomagolást kapott és rojtos végeket.
Az 1880-as évek közepétől már cukrászdák is nagy mennyiségben készítették, először kézzel, majd géppel. A szaloncukor a karácsonyfák dísze volt, gyümölcsök, aszalt különlegességek, mézeskalács, papírdíszek kíséretében.
Erdélybe és a Felvidékre a karácsonyi cukorka magyar közvetítéssel került, sokan nem dobták el a csomagolópapírt, hanem évekig őrizgették.
Manapság az édességgyártók megszámlálhatatlan ízben és csomagolásban árulják a szaloncukrot, létezik diétás, cukormentes, sokféle típus és márka, szinte a bőség zavarával találkozunk a boltokban, azonban saját kezűleg is elkészíthető, ehhez a világháló számtalan receptet kínál. Ma már sokféle speciális igény van (laktózérzékenység, gluténérzékenység, cukorbetegség, inzulinrezisztencia stb.) ezért sokszor készítünk szaloncukrot és egyéb édességeket, ételeket házilag, íme egy alaprecept:
(hozzávalók cukormentes, tejmentes, diétánknak megfelelő összetevőkre felcserélhetők)
Hozzávalók:
fél kg cukor
1,5 dl víz (vagy tej)
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
10 dkg darált keksz (vagy mézeskalács)
Az ízesítéshez használhatunk gyakorlatilag bármit, amit szeretünk: kókuszreszelék, narancshéj, mandula, dió, kandírozott gyümölcsök és kedvenc likőrök is akár, kísérletezzünk bátran!
Az elkészítés egyszerű: a cukorból és a vízből (vagy tejből), főzzük meg a fondant-ot, mely körülbelül tíz perc alatt válik olyan sűrűvé, hogy nem folyik el. Ekkor keverjük hozzá a vajat és az étcsokit, majd jöhet a többi, apróra vágott-tört hozzávaló is. A kihűlt masszát vizes késsel kis hasábokra kell vágni, majd olvasztott csokiba mártani, végül – ha megdermedt – becsomagolni.
Karácsony környékén a magyarok mintegy 6 milliárd forintnyi értékben költenek szaloncukorra-írja a wikipédia. Háztartásonként az elmúlt évek tapasztalatai és kutatásai alapján, mintegy 1 kilogramm az átlagosan megvásárolt mennyiség.
Vonzd be a szerencsét Feng Shui-val!
Teljességgel lehetetlen, hogy azonnal elkezdjem a készen és szépen berendezett otthonom megvariálni, átfesteni, újra gondolni, azonban nem elképzelhetetlen néhány egyszerű tipp ahhoz, hogy a Feng Shui-t megteremthessem a lakásomban.
Kövirózsa, a kerti csodaszer
Ki ne ismerné a kövirózsát, amit szinte minden nagyszülői ház kertjében megtalálhatunk. Ez nem is véletlen, hiszen a népi gyógyászat közkedvelt növénye.
Rákellenes Világséta
Január 12-én tartják világszerte a Rákellenes Világsétát, mely a magyarországi időintervallum szerint 15-16 óráig tart. Ebben az időben tehetünk közösen egy sétát, amivel kifejezhetjük együttérzésünket a daganatos betegekkel, hozzátartozóikkal, ismerőseikkel szemben. Ezzel egyidőben támogathatjuk a rákellenes harcot.
A gyógyfürdők varázsa
Amikor éppen túl stresszesnek éljük meg a mindennapokat, esetleg valami mozgásszervi megbetegedéssel küzdünk, vagy egyszerűen szeretnénk kicsit kikapcsolódni, mindenképp érdemes lehet ellátogatni egy gyógyfürdőbe. Hazánk több, termálvizes medencével rendelkező létesítménnyel büszkélkedhet, így kiválaszthatjuk a számunkra leginkább megfelelőt.
2025- a változás éve a kínai horoszkóp szerint
Sokféle jóslatot olvashatunk az év vége közeledtével, hogy mire számítsunk a következő, 2025-ös évben. Nézzük, mint mond a kínai asztrológia.