Menü

Természetes őszi vitaminforrás a körte

Nem csak ízletes őszi gyümölcs, de számos egészségügyi hatása is ismert. Méltatlanul elhanyagoljuk, pedig idénygyümölcs volta miatt az egyik legjobb választás lehet a hűvösebb időben. Bár az alma valamiért sokkal népszerűbb, a körtének is ismerjük legalább 30 fajtáját. Ezek különböző színűek, méretűek és édességük is változó, ám mind jót tesz egészségünknek. Érdekesség, hogy a középkorban azt gondolták, mérgező, így csak főzve fogyasztották, ám az 1600-as évek végére ez megváltozott és épp ellenkezőleg; királyi ínyencséggé vált.

Széles körben elterjedt, egészen Nyugat-Európától Észak-Afrikáig és Ázsiáig mindenhol megterem. Közepes méretű faféle, legtöbbjük lombhullató, de néhány ázsiai örökzöld faj is ismert. Termése almatermés, szaporítása is az almáéhoz hasonló. Jellegzetes sejtjei a kősejtek, melyeket, aki már evett körtét, biztosan érzett ropogni a foga alatt.

Magas vitamintartalma van, például rengeteg A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz, valamint ásványi anyagokban is bővelkedik. Magas kalcium, magnézium, vas és kálium tartalma van, valamint antioxidánsokban és rostban gazdag. Ezen tulajdonságai miatt jó hatással van a bélrendszer egészséges működésére, mivel a benne található rost, vagyis a pektin segíti a bélműködést és lazítja a székletet.

Gyulladáscsökkentő hatással is bír a már említett antioxidáns tartalma miatt, egészen pontosan a quercetin nevű anyag található benne, valamint megköti a koleszterint, ezáltal pedig a szív- és érrendszerre is jótékony hatással van. Mivel a koleszterinszint csökkentésével hozzájárul az erek egészségéhez, így a vérnyomásra is jó hatással van.

Akár a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják, mivel rendkívül alacsony a kalóriatartalma és magas a víztartalma, valamint a fentebb is említett rostoknak köszönhetően fokozza a bélmozgást és segít a kiegyensúlyozott emésztés fenntartásában.

Érdemes tudni, hogy a körte képes utólag is megérni, tehát ha nagyobb mennyiséget tervezünk vásárolni, érdemes az éretlenek közül válogatni, így sokkal tovább fogyasztható. Ezzel együtt az is fontos, hogy ha valamelyik penészes lesz, azt tegyük külön, mivel könnyen megrohadhat tőle a többi, még nem penészes darab is.

Tároljuk száraz, hűvös helyen, valamint, ha papírba csomagoljuk a körtéket egyenként, még tovább eltartható. Készíthető belőle kompót, lekvár, jam, smoothie de akár húsok mellé is tehetjük, sütve és párolva is nagyon finom, kifejezetten sertéshez és vadhúsokhoz ajánlják. Reggeliként is kiváló, zabkásával fogyasztva kifejezetten gyomor- és bélbarát.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!