Menü

Természetes őszi vitaminforrás a körte

Nem csak ízletes őszi gyümölcs, de számos egészségügyi hatása is ismert. Méltatlanul elhanyagoljuk, pedig idénygyümölcs volta miatt az egyik legjobb választás lehet a hűvösebb időben. Bár az alma valamiért sokkal népszerűbb, a körtének is ismerjük legalább 30 fajtáját. Ezek különböző színűek, méretűek és édességük is változó, ám mind jót tesz egészségünknek. Érdekesség, hogy a középkorban azt gondolták, mérgező, így csak főzve fogyasztották, ám az 1600-as évek végére ez megváltozott és épp ellenkezőleg; királyi ínyencséggé vált.

Széles körben elterjedt, egészen Nyugat-Európától Észak-Afrikáig és Ázsiáig mindenhol megterem. Közepes méretű faféle, legtöbbjük lombhullató, de néhány ázsiai örökzöld faj is ismert. Termése almatermés, szaporítása is az almáéhoz hasonló. Jellegzetes sejtjei a kősejtek, melyeket, aki már evett körtét, biztosan érzett ropogni a foga alatt.

Magas vitamintartalma van, például rengeteg A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz, valamint ásványi anyagokban is bővelkedik. Magas kalcium, magnézium, vas és kálium tartalma van, valamint antioxidánsokban és rostban gazdag. Ezen tulajdonságai miatt jó hatással van a bélrendszer egészséges működésére, mivel a benne található rost, vagyis a pektin segíti a bélműködést és lazítja a székletet.

Gyulladáscsökkentő hatással is bír a már említett antioxidáns tartalma miatt, egészen pontosan a quercetin nevű anyag található benne, valamint megköti a koleszterint, ezáltal pedig a szív- és érrendszerre is jótékony hatással van. Mivel a koleszterinszint csökkentésével hozzájárul az erek egészségéhez, így a vérnyomásra is jó hatással van.

Akár a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják, mivel rendkívül alacsony a kalóriatartalma és magas a víztartalma, valamint a fentebb is említett rostoknak köszönhetően fokozza a bélmozgást és segít a kiegyensúlyozott emésztés fenntartásában.

Érdemes tudni, hogy a körte képes utólag is megérni, tehát ha nagyobb mennyiséget tervezünk vásárolni, érdemes az éretlenek közül válogatni, így sokkal tovább fogyasztható. Ezzel együtt az is fontos, hogy ha valamelyik penészes lesz, azt tegyük külön, mivel könnyen megrohadhat tőle a többi, még nem penészes darab is.

Tároljuk száraz, hűvös helyen, valamint, ha papírba csomagoljuk a körtéket egyenként, még tovább eltartható. Készíthető belőle kompót, lekvár, jam, smoothie de akár húsok mellé is tehetjük, sütve és párolva is nagyon finom, kifejezetten sertéshez és vadhúsokhoz ajánlják. Reggeliként is kiváló, zabkásával fogyasztva kifejezetten gyomor- és bélbarát.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?