Menü

Étvágyjavító ételek

…mert ne feledjük, hogy nemcsak étvágycsökkentő ételekről, fogyókúrákról, diétákról kell szólni, hanem arról a jelenségről is, amikor valakinek nincs étvágya, mert ez legalább akkora probléma. A huzamosabb ideig fennálló étvágytalanság jelezhet sajnos betegséget, ezért érdemes kivizsgáltatni, most azonban olyan ételeket vonultatunk fel, melyek kicsit növelik az étvágyat. Fogyókúrázók most akkor legyenek szívesen tovább görgetni.

Aki súlyt szeretne leadni, ők ne ezekkel az élelmiszerekkel próbálkozzanak, ugyanis ezek nemhogy csökkentenék, sokkal inkább meghozzák az étvágyat, nézzük melyek ezek.

Leginkább azok az ételek sorolhatóak ide, melyek fogyasztását nehéz abbahagyni és gyakran híján vannak olyan fontos tápanyagoknak, teltségérzetet sem okoznak, azonban mint mondani szoktuk „etetik magukat”.

A sajtok elsőre talán úgy tűnik telítenek és laktatnak, azonban a sajtokban lévő kazein egyfajta függőségérzés alakulhat ki, de a tejtermék zsír- és sótartalma is arra készteti az embert, hogy többet egyen belőle.

Természetesen nem csak a zsírokban bővelkedő ételek növelhetik az étvágyat, hanem a szénhidrátban gazdag élelmiszerek is. A finomított szénhidrátok ilyenek, mint például a fehér rizs, a fehér kenyér, a péksütemények, a cukrozott gabonapelyhek és müzlik, a chips vagy a zacskós sütik, kekszek, csokoládék, üdítők.

A szószokkal is vigyázni kell, ha valaki az étvágyát nem szeretné növelni, nekik a ketchup és társaik nem a jóllakottság érzését fogják közvetíteni, pláne, ha mellé sült krumplit csapunk és ezt az ütős kombót fogyasztjuk.

A rágózás is az étvágynövelő tevékenységek közé tartozik, ugyanis a rágás azt sugallja a szervezetnek, hogy valami étel fog érkezni, tehát a gyomorsav elkezd termelődni. Amikor azonban nem jön semmi, akkor éhesebbek leszünk.

Én ugyanezt tapasztalom az édesítőszerek esetében, hogy az édes ízzel becsapjuk a szervezetet, cukrot „ígérünk” neki, ám mikor nem jön a várva várt szénhidrát, cukor, a szervezet elkezdi kívánni azt, s csak még éhesebb lesz utánuk az ember.

A gyors felszívódású ételek, melyek magas glikémiás indexűek, cukrot, sót tartalmaznak, nélkülözik a rostokat és evésre ösztönzik a szervezetet.

A feketeborsot gyakran használják ayurvédikus orvosságként az étvágy javítására, mely stimulálja az ízlelőbimbókat, beindítva a hidroklórsav termelődését a gyomorban, ezzel elősegítve az emésztést.

A kardamom szintén egy frissítő étvágyjavító növény. Enyhíti a gyomorproblémákat és növeli az étvágyat.

Ezek mellett a praktikák mellett léteznek még egyszerű módszerek az étvágy visszaállítására, ha azonban huzamosabb ideig ettől szenvedünk, akkor forduljunk orvoshoz részletes kivizsgálásért.

Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan

A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.

A csend, amely összeköt – Mindenszentek és Halottak napja

Ahogy az ősz lassan átszínezi a tájat, és a hűvös levegőben megjelenik a füst és a gyertyák illata, elérkezik az évnek az az időszaka, amikor megállunk egy pillanatra. November elején nem a rohanásé, nem a zajé a főszerep. A temetők fényei, a mécsesek pislákolása, a virágok halk üzenete mind-mind arról mesél, hogy az emlékezésben ott van az élet legmélyebb szeretete.

Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról

Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!