Menü

Milyen a jó munkakörnyezet

Ahhoz, hogy munkateljesítményünk csúcsát érjük el, nem mindegy, hogy milyen környezetben végezzük az adott munkatevékenységet. Mik azok a dolgok, amik segíthetnek ebben?

Először is le kell szögezni, hogy egy gyári gyártósoron dolgozó alkalmazottnak sajnos nem adatik meg az, mint egy irodában dolgozó egyénnek, mármint ami a munkakörülményeket érinti. Szerencsére a gyárak már egyre jobban próbálnak odafigyelni, hogy mindenki a biztonsági előírásoknak megfelelő helyen dolgozzon, de ezt be kell vallanunk, hogy nem mindig szép. Az irodai munka egészen más tészta. Amikor egy dolgozó saját asztallal, székkel rendelkezik, amit rajta kívül senki nem használ, akkor van lehetőség olyanra alakítani, ami mondhatni egyénre szabott.

Nagyon sok kutatás irányult már arra, hogy mi az a környezet, amiben az emberek ki tudják hozni önmagukból és munkájukból a legtöbbet. Ez persze a multiknál arra megy ki, hogy minél többet termeljenek, de végre elkezdtek arra is odafigyelni, hogy a dolgozóknak is jó legyen. Tudat alatt befolyásolja döntésünket egy állás betöltése, ha az iroda környezete számunkra tetszetős. Az is biztos, hogy azoknak a dolgozóknak, akiknek tetszik a munkahelyük, a főnökeik elégedettebbek a munkájukkal.

A jó munkakörnyezet legyen elsősorban kényelmes. Itt arra kell gondolni, hogy az ülőmunkát végző embernek megfelelően kényelmes székre és asztalra van szüksége. Azt gondolom, hogy a 170 centiméteres magasságom mellé szükségem van egy olyan magasságú asztalra, amin kényelmesen fel tudom tenni a kezeimet a gép mellé. Az sem mindegy, hogy mivel sokszor órákig mozdulatlanul ülök, milyen széken teszem ezt. Az állítható magasságú és háttámlájú székek egy egészségesebb ülést biztosítanak.

Az, hogy az asztalunkra mit teszünk ki, fotókat, virágokat, gyerekrajzot, kávéfőzőt, kispárnát, az már a mi dolgunk. Egyet viszont véssünk az eszünkbe, mégpedig, hogy ne zsúfoljuk tele az asztallapot, mert nyomasztó lesz a kicsi tér, az pedig nem fog előrehajtani minket a munkaórákban.

A minket körülvevő burkolatok és azoknak a színei meghatározóak lehetnek a mindennapi kedvünkhöz. Már egy korábbi cikkemben kitértem a színek emberre gyakorolt hatásaira, de itt is meg kell jegyeznem, hogy a zöld, a sárga és a kék is remek választás, ha inspirációt és nyugalmat szeretnénk bevonzani. A pasztellszínek is kitűnő falszínek az irodákba, mivel sokféle színű kiegészítővel fel tudjuk dobni. A fények, a fény erőssége is komolyan befolyásolja a munkateljesítményt, hiszen ha egész nap egy kellemetlen, káprázó, villogó fényben kell dolgoznunk, akkor az elvonja a figyelmünket és elfárasztja a szemünket. Mindenképpen figyeljünk az ablakokra. Egyrészt természetes fényt adnak, másrészt a szellőztetéssel az oxigén beengedése frissítő hatással lesz ránk.

Mindezen apró dolgok, amiket, ha figyelembe veszünk, akkor elkerülhetjük azt az érzést, hogy semmi kedvünk bemenni megint az irodába, ami a mentális egészségünkre is komoly hatást gyakorol. Kisebb a kiégés és stresszes fáradtság kialakulásának veszélye.

Bátran rendezzük kényelmesre munkakörnyezetünket, használjunk nekünk tetsző színeket, formákat, tárgyakat, amik inspirálnak, megnyugtatnak, vagy éppen mosolyt csalnak egy nehezebb napunkba.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.