Menü

Ínycsiklandozó kivis receptek

A kivi valóságos egészségbomba, bőségesen tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, ennek köszönhetően számos gyógyhatással is rendelkezik.Fogyaszthatjuk nyersen, salátában, köretként vagy akár főételek ízesítőjeként: a kivis receptek segítségével változatosabbá tehetjük étrendünket.

Ha rendszeresen eszünk kivit, máris sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében. Ez a lédús, élénkzöld húsú gyümölcs ugyanis védi a szívet, megszépíti a bőrt, kiváló antioxidáns és méregtelenítő, segít megelőzni a fogszuvasodást, sőt, a csontritkulás sebességét is lassíthatja. Fogyasszuk nyersen – páratlan C-vitamin-tartalmát így tudjuk legjobban kihasználni – és ételek alapanyagaként, hogy megtapasztaljuk jótékony hatásait. Ebben segítenek a kivis receptek, amelyekkel még izgalmasabbá, és persze egészségesebbé tehetjük étkezéseinek.

Pikáns kivisaláta színesen
Hozzávalók
4 db kivi;
100 g sajt (ementáli, gouda, stb.);
½ db sárga kaliforniai paprika;
½ zöld kaliforniai paprika
1 db citrom facsart leve;
8 db koktélparadicsom;
1 db friss erős paprika;
3 ek extraszűz olívaolaj.

Elkészítés
Meghámozzuk, félbevágjuk, majd kb. 3 mm vastagra szeleteljük a kiviket.
A paprikákat felezzük, kimagozzuk, majd vékony csíkokra vágjuk.
Megmossuk, és négyfelé vágjuk a paradicsomokat, az erős paprikát felkarikázzuk, a sajtot apróra kockázzuk.
Az így előkészített alapanyagokat egy salátástálba helyezzük, meglocsoljuk az olajjal és a citrom frissen facsart levével. Kiváló „nasipótló”, de grillezett húsok és halak köreteként is megállja a helyét.

Cukkinis-kivis melegség

Hozzávalók
3 db kivi;
2 ek extraszűz olívaolaj;
6 db kisebb cukkini;
2 ek friss snidling;
2 db narancs facsart leve;
ízlés szerint só, bors.

Elkészítés
A kiviket meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy tálba helyezve meglocsoljuk a narancsok levével.
Hozzáadjuk a 2 kanálnyi apróra vágott snidlinget, az olajat.
Sózzuk, és óvatosan összekeverjük.
A megmosott cukkiniket ujjnyi vastagságra szeleteljük, majd pároljuk, esetleg lobogó vízben pár percig forrázzuk.
Melegen hozzáadjuk a kivis keverékhez, borsozzuk, majd langyosan tálaljuk.
Ha szeretnénk még jobban kiemelni a fogás édes-sós ízeit, megbolondíthatjuk pár, vékony, nyers narancshéj csíkkal is.
Nem csak vegetáriánusoknak ajánlott!

Kivis sertésdagadó

Hozzávalók
300 g di sertésdagadó (lágyékos);
1 db tojás;
300 g kivi;
30 g kenyérmorzsa;
2 ek extraszűz olívaolaj;
1 merőkanál hús-, vagy zöldségleves szűrt leve;
Fél csokor petrezselyem;
1 csomag sáfrány (1 kk);
Ízlés szerint só, bors, csípős paprika.
Elkészítés
A felkockázott dagadót mixerben aprítjuk, majd egy tálban összekeverjük a tojással és az apróra vágott petrezselyem zölddel.
Sózzuk, borsozzuk.
A kész keverékből kisebb golyókat formázunk, melyeket többször megforgatunk a kenyérmorzsában.
Olajozott tepsibe helyezzük őket, majd 180 °C-on, gyakran forgatva, nagyjából 30 percig sütjük.
Közben a kiviket meghámozzuk és turmixoljuk (aki szereti, adjon hozzá friss, csípős paprikát), majd a keveréket helyezzük egy serpenyőbe, és langyosítsuk.
A levesben oldjuk fel a sáfrányt, öntsük a kivis krémhez, majd kb. 20 percig, folyamatos keverés mellett, alacsony lángon sűrítsük. A húsgolyókat a meleg kivi krémmel tálaljuk.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.