Menü

Karácsonyi levesek

Hogy miért épp levesek? Mert egy finom ünnepi leves nem hiányozhat a karácsonyi menüből. Az ünnepekre sokan készítenek halászlevet, húslevest, ragulevest, hideg tejszínes leveseket, krémleveseket. Akinek még nincs menüterve, természetesen nincs elkésve, segítjük néhány alternatívával az ötletelést.

A halászlé az egyik legtradicionálisabb ételünk és legyen az bajai, szegedi, magyaros vagy bármilyen halászlé, általában karácsonykor ezt készítik legtöbben, de sokan az ünnepi időszakon kívül is gyakran fogyasztják.

A marhahúsleves is megtalálható az ünnepi menüben karácsonykor, melynek számos receptje rendelkezésünkre áll a világhálón és a tradicionális szakácskönyvekben.

Aki ismeri a nyírségi gombóclevest, az tudja, hogy bizonyos területeken nagyon népszerű és kedvelt leves.

Nálunk jellemzően készít anyukám ünnepkor selymes sajtkrémlevest. Szerencsére a krémlevesek fénykorát éljük, ízletesek és általában egészségesek is, s elég gyorsan elkészíthetőek.

A karácsonyi borleves is megszokott tradicionális, karácsonyi étel. Rengeteg háztartásnál elképzelhetetlen az ünnep a borleves nélkül.

Még sosem készítettem, de biztosan bekanalaznám a gesztenyekrémlevest, ha valaki most ezzel kínálna, remekül illik a karácsonyi menü aromáiba, tálalhatjuk rumos mazsolával, habgaluskával, tejszínhabbal.

A tárkonyos pulykaraguleves savanykás íze miatt kedvelt és jól illik a karácsonyi asztalra, ahogy a sütőtök íze is, melyet legtöbben krémlevesként tálalnak pirított tökmaggal, én azonban pudingot és süteményt, gyümölcskenyeret is készítettem már belőle.

A lazaclevest hívhatjuk igazán ünnepi ételnek, mivel a lazac nem a legolcsóbb halfajták közé tartozik, kaprosan, citromosan, chilivel vagy zöldségekkel tálalhatjuk.

A tejszínes vagy natúr hagymakrémleves előnye, hogy nemcsak népszerű, hanem gyorsan elkészíthető.

A zöldségkrémleves előnye, hogy olyan zöldségeket tehetünk bele, amilyeneket szeretnénk, így nagyon könnyű úgy elkészíteni, hogy mindenki ízlésének megfeleljen.

A fiam kedvence a tejszínes brokkolikrémleves, szuperegészséges és fél óra alatt kész, még megpucolni, meghámozni, sokáig főzni sem kell.

Aki szereti a céklát, szeretni fogja a céklakrémlevest is, legfinomabb szerintem hidegen.

Az előbb a sütőtököt említettem, ízvilágában nincs messze az édesburgonya jellegzetes édeskés íze, az édesburgonya krémleves szupergyorsan elkészíthető krémleves, akár kókusztejjel, akár tejszínnel készítjük.

A szilvaleves és az almaleves is nagyon népszerű karácsonykor, fahéjjal meghintve hidegen fogyasztjuk.

A zellerkrémleves, a tejfölös krumplileves, illetve a különböző ragulevesek is népszerűek karácsonykor is.

A karácsonyi menü a szeretteink körében ízlik legjobban, lehet akármilyen finom falat és a legszebben feldíszített fa, alatta a legcsillogóbb ajándékokkal, az számít, ki van a fa körül, nem az, mi van alatta ez pedig az ünnepi asztalra is érvényes. A mostani járványhelyzet kicsit megfoszt bennünket a megszokott együttlétektől, rokonlátogatásoktól, adventi vásárok forgatagától, ünnepi hangulattól, azonban biztos vagyok benne, hogy pár hónap múlva ismét együtt lehetünk mindenkivel, akiket szeretünk, de egy kis kitartás és türelem kell még hozzá. Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!

Martinka Dia

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?