Menü

Karácsonyi levesek

Hogy miért épp levesek? Mert egy finom ünnepi leves nem hiányozhat a karácsonyi menüből. Az ünnepekre sokan készítenek halászlevet, húslevest, ragulevest, hideg tejszínes leveseket, krémleveseket. Akinek még nincs menüterve, természetesen nincs elkésve, segítjük néhány alternatívával az ötletelést.

A halászlé az egyik legtradicionálisabb ételünk és legyen az bajai, szegedi, magyaros vagy bármilyen halászlé, általában karácsonykor ezt készítik legtöbben, de sokan az ünnepi időszakon kívül is gyakran fogyasztják.

A marhahúsleves is megtalálható az ünnepi menüben karácsonykor, melynek számos receptje rendelkezésünkre áll a világhálón és a tradicionális szakácskönyvekben.

Aki ismeri a nyírségi gombóclevest, az tudja, hogy bizonyos területeken nagyon népszerű és kedvelt leves.

Nálunk jellemzően készít anyukám ünnepkor selymes sajtkrémlevest. Szerencsére a krémlevesek fénykorát éljük, ízletesek és általában egészségesek is, s elég gyorsan elkészíthetőek.

A karácsonyi borleves is megszokott tradicionális, karácsonyi étel. Rengeteg háztartásnál elképzelhetetlen az ünnep a borleves nélkül.

Még sosem készítettem, de biztosan bekanalaznám a gesztenyekrémlevest, ha valaki most ezzel kínálna, remekül illik a karácsonyi menü aromáiba, tálalhatjuk rumos mazsolával, habgaluskával, tejszínhabbal.

A tárkonyos pulykaraguleves savanykás íze miatt kedvelt és jól illik a karácsonyi asztalra, ahogy a sütőtök íze is, melyet legtöbben krémlevesként tálalnak pirított tökmaggal, én azonban pudingot és süteményt, gyümölcskenyeret is készítettem már belőle.

A lazaclevest hívhatjuk igazán ünnepi ételnek, mivel a lazac nem a legolcsóbb halfajták közé tartozik, kaprosan, citromosan, chilivel vagy zöldségekkel tálalhatjuk.

A tejszínes vagy natúr hagymakrémleves előnye, hogy nemcsak népszerű, hanem gyorsan elkészíthető.

A zöldségkrémleves előnye, hogy olyan zöldségeket tehetünk bele, amilyeneket szeretnénk, így nagyon könnyű úgy elkészíteni, hogy mindenki ízlésének megfeleljen.

A fiam kedvence a tejszínes brokkolikrémleves, szuperegészséges és fél óra alatt kész, még megpucolni, meghámozni, sokáig főzni sem kell.

Aki szereti a céklát, szeretni fogja a céklakrémlevest is, legfinomabb szerintem hidegen.

Az előbb a sütőtököt említettem, ízvilágában nincs messze az édesburgonya jellegzetes édeskés íze, az édesburgonya krémleves szupergyorsan elkészíthető krémleves, akár kókusztejjel, akár tejszínnel készítjük.

A szilvaleves és az almaleves is nagyon népszerű karácsonykor, fahéjjal meghintve hidegen fogyasztjuk.

A zellerkrémleves, a tejfölös krumplileves, illetve a különböző ragulevesek is népszerűek karácsonykor is.

A karácsonyi menü a szeretteink körében ízlik legjobban, lehet akármilyen finom falat és a legszebben feldíszített fa, alatta a legcsillogóbb ajándékokkal, az számít, ki van a fa körül, nem az, mi van alatta ez pedig az ünnepi asztalra is érvényes. A mostani járványhelyzet kicsit megfoszt bennünket a megszokott együttlétektől, rokonlátogatásoktól, adventi vásárok forgatagától, ünnepi hangulattól, azonban biztos vagyok benne, hogy pár hónap múlva ismét együtt lehetünk mindenkivel, akiket szeretünk, de egy kis kitartás és türelem kell még hozzá. Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!

Martinka Dia

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.