Menü

Karácsonyi levesek

Hogy miért épp levesek? Mert egy finom ünnepi leves nem hiányozhat a karácsonyi menüből. Az ünnepekre sokan készítenek halászlevet, húslevest, ragulevest, hideg tejszínes leveseket, krémleveseket. Akinek még nincs menüterve, természetesen nincs elkésve, segítjük néhány alternatívával az ötletelést.

A halászlé az egyik legtradicionálisabb ételünk és legyen az bajai, szegedi, magyaros vagy bármilyen halászlé, általában karácsonykor ezt készítik legtöbben, de sokan az ünnepi időszakon kívül is gyakran fogyasztják.

A marhahúsleves is megtalálható az ünnepi menüben karácsonykor, melynek számos receptje rendelkezésünkre áll a világhálón és a tradicionális szakácskönyvekben.

Aki ismeri a nyírségi gombóclevest, az tudja, hogy bizonyos területeken nagyon népszerű és kedvelt leves.

Nálunk jellemzően készít anyukám ünnepkor selymes sajtkrémlevest. Szerencsére a krémlevesek fénykorát éljük, ízletesek és általában egészségesek is, s elég gyorsan elkészíthetőek.

A karácsonyi borleves is megszokott tradicionális, karácsonyi étel. Rengeteg háztartásnál elképzelhetetlen az ünnep a borleves nélkül.

Még sosem készítettem, de biztosan bekanalaznám a gesztenyekrémlevest, ha valaki most ezzel kínálna, remekül illik a karácsonyi menü aromáiba, tálalhatjuk rumos mazsolával, habgaluskával, tejszínhabbal.

A tárkonyos pulykaraguleves savanykás íze miatt kedvelt és jól illik a karácsonyi asztalra, ahogy a sütőtök íze is, melyet legtöbben krémlevesként tálalnak pirított tökmaggal, én azonban pudingot és süteményt, gyümölcskenyeret is készítettem már belőle.

A lazaclevest hívhatjuk igazán ünnepi ételnek, mivel a lazac nem a legolcsóbb halfajták közé tartozik, kaprosan, citromosan, chilivel vagy zöldségekkel tálalhatjuk.

A tejszínes vagy natúr hagymakrémleves előnye, hogy nemcsak népszerű, hanem gyorsan elkészíthető.

A zöldségkrémleves előnye, hogy olyan zöldségeket tehetünk bele, amilyeneket szeretnénk, így nagyon könnyű úgy elkészíteni, hogy mindenki ízlésének megfeleljen.

A fiam kedvence a tejszínes brokkolikrémleves, szuperegészséges és fél óra alatt kész, még megpucolni, meghámozni, sokáig főzni sem kell.

Aki szereti a céklát, szeretni fogja a céklakrémlevest is, legfinomabb szerintem hidegen.

Az előbb a sütőtököt említettem, ízvilágában nincs messze az édesburgonya jellegzetes édeskés íze, az édesburgonya krémleves szupergyorsan elkészíthető krémleves, akár kókusztejjel, akár tejszínnel készítjük.

A szilvaleves és az almaleves is nagyon népszerű karácsonykor, fahéjjal meghintve hidegen fogyasztjuk.

A zellerkrémleves, a tejfölös krumplileves, illetve a különböző ragulevesek is népszerűek karácsonykor is.

A karácsonyi menü a szeretteink körében ízlik legjobban, lehet akármilyen finom falat és a legszebben feldíszített fa, alatta a legcsillogóbb ajándékokkal, az számít, ki van a fa körül, nem az, mi van alatta ez pedig az ünnepi asztalra is érvényes. A mostani járványhelyzet kicsit megfoszt bennünket a megszokott együttlétektől, rokonlátogatásoktól, adventi vásárok forgatagától, ünnepi hangulattól, azonban biztos vagyok benne, hogy pár hónap múlva ismét együtt lehetünk mindenkivel, akiket szeretünk, de egy kis kitartás és türelem kell még hozzá. Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!

Martinka Dia

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.