Menü

10 mód, hogy a szerelem örökké tartson

Milliónyi lehetőség van, és ha ezek közül csak néhányat is használsz, boldog szerelmi életed lehet. Jó és hosszú távú kapcsolattal rendelkezni nem igényel nagy tudományt. Ha szerető és támogató vagy, erősen tarthatod az alapzatot, és felépítheted a jövőre vonatkozó álmaidat. Az alábbiakban néhány tippet olvashattok, hogyan érhetitek ezt el.

Legyetek kedvesek egymáshoz! A párok legnagyobb részének egy-egy pszichoterápia során gyakran ez az első házi feladatuk, és majdnem mindig jelentős változást érnek el vele. Ha hadilábon álltok egymással, valószínűleg már nem tesztek meg kedves dolgokat egymásért. Nyissátok ki egymás előtt az ajtót, készítsetek finom ételeket, és mondjátok el egymásnak, hogy szeretitek a másikat.

Találj apró dolgokat, amelyek mosolyt csalnak a partnered arcára! Nem kell nagy dolgokra gondolni, lehet akár egy kulcstartó, egy szál virág vagy egy szép idézet – valami, amivel tudatod felé, hogy gondoltál rá, és a szívedben tartod őt.

Felejtsd el a dolgokat, amelyek bosszantanak a társadban! Ennek a legjobb módja, ha elmondod magadnak, hogy ha elengeded ezeket a dolgokat, az nem vesz el semmit a kapcsolatodból, viszont a bosszankodást eltüntetheti. Talán szükségetek lesz egy beszélgetésre, de ez lehet könnyű, és a legtöbb dolog általában könnyen helyrehozható. Például ha a társad hangosabban szereti nézni a tv-t, szerezzetek be egy vezeték nélküli fejhallgatót. Mindketten boldogabbak lesztek.

Sose vitázzatok a gyerekek előtt! A legnagyobb ajándék, amit a szülők a gyerekeiknek adhatnak, ha jó a kapcsolatuk. Ha vitáztok, a gyerekek idegessé válhatnak, mi fog történni velük és a családdal. Sose használjátok a V-s szót (válás), mert rendkívül fenyegető és mérgező.

Figyelj a jó dolgokra, amiket a társad tesz! Néhányan olyan technikával keresik partnereik mit csinálnak rosszul, hogy bármelyik detektív megirigyelhetné, talán azért, hogy a következő vita alkalmával legyen mivel visszavágniuk. Viszont ha azt osztjuk meg partnerünkkel, mit csinál jól, és milyen pozitív dolgokat látunk benne, az megelőzheti a fentebb felvázolt vitákat. Talán így soha nem is fognak előfordulni.

Soha ne hibáztassunk, szégyenítsünk meg, vagy panaszkodjunk! Könnyű ujjal mutogatni, és kifejezni csalódottságunkat, de mielőtt megtesszük, gondoljunk át néhány dolgot. Először is, kérdezzük meg önmagunktól, hogy amit mondani készülünk, milyen érzéseket fog ébreszteni a társunkban, és vajon jobbá fogja-e tenni a dolgokat. A legjobb megközelítés, ha azt mondjuk neki, hogy szeretnénk, ha ezt vagy azt másképpen csinálná, és szelíden ajánlanánk néhány megoldási lehetőséget. Kedvesen tegyük mindezt!

Hagyjunk szerelmes üzeneteket! Gondoljunk csak bele! A zsebünkbe nyúlunk, és találunk ott egy cetlit, amire rá van írva a bűvös szeretlek szó. Ez máris felvillanyozza a napunkat, és jobbnak érezzük tőle az életünket. Ha emlékeztetjük a társunkat rendíthetetlen szeretetünkre, nagyon erős hatást érhetünk el, és egy löketet adhat neki, hogy elröppenjen a nap az irodában, vagy nyugodtabban gondoskodhasson a családról.

Ölelkezzetek gyakran! Feküdjetek le együtt esténként, fogjátok egymás kezét, bújjatok össze a kanapén. Ez csak néhány példa a fizikális kapcsolatra, de ezek mind segítenek az érzelmi kötelékek elmélyítésében. Ha a partnered hamarabb szeretne lefeküdni, de te még ébren maradnál, feküdj mellé, míg elalszik, és utána visszatérhetsz ahhoz, amit még csinálni szerettél volna.

Vacsorázzatok családként, amikor csak lehetséges! Ez az egyik legjobb módja, hogy segítsük a gyerekeinket abban, hogy jó felnőttekké váljanak, és egy-egy ilyen alkalom közelebb hoz titeket egymáshoz. Egy-egy romantikus vacsora a kettesben töltött estéken szintén elengedhetetlen.

Higgy abban, hogy a jó emberrel vagy együtt! Ha kételkedsz ebben, képtelen leszel a megfelelő mennyiségű energiát beletenni a kapcsolatba. Még akkor is, ha már sok nehéz helyzeten keresztül mentetek együtt, látni, hogy bölcsen választottál, könnyebbé fogja tenni a problémák megoldását, és az élet párban mindig élvezetesebb.

Számos más dolog van még, amivel a köteléket erősíthetitek. Kezdjétek ezekkel, de ne próbáljátok meg mindet hirtelen egyszerre alkalmazni. Jó kezdés az első pont, és utána a többit könnyű lesz hozzáadni.

Forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/emotional-fitness/201903/10-ways-make-love-last-forever

A megalkuvás lélektana

Bonyolult rendszerünk számtalan önvédelmi mechanizmust alkot magának, s ezek a mechanizmusok könnyen alakulnak át szokássá. A megalkuvás is egy olyan cselekedet, amelyet annál könnyebben teszünk meg, minél többször van rá szükség.

Az érzelmi megcsalásról

Hol a határ a férfi és nő közötti szoros barátság és az érzelmi megcsalás között? Nehéz megmondani, éppen ezért gyakran maga a megcsaló fél sincs tisztában vele, hogy viselkedésével a párkapcsolatát veszélyezteti.

Verbális bántalmazás: semmiség vagy bűncselekmény?

Mit tehetünk abban az esetben, ha úgy érezzük verbális bántalmazás áldozatai vagyunk? Egyáltalán mi számít bántalmazásnak? És mi a következménye annak, ha valaki visszaél a törvény korlátozó erejével?

Kirakat-kapcsolatok, avagy amikor csak „jól néznek ki egymás mellett”

A 21. század az újdonságok százada, azonban vannak dolgok, amelyek nem változnak. A házasságok és párkapcsolatok motivációi általában érzelmi alapúak, de előfordul nagyon sok olyan is, amelyet külső tényező indít.

Hasonló személyiségek: ellenségek vagy legjobb barátok?

Az ellentétek vonzzák egymást, a hasonlóak pedig taszítják? Vagy erre nincs analógia? Kikkel könnyebb jó viszonyt ápolni: akik ránk hasonlítanak, vagy akik különböznek?