Menü

Babát vársz? - Ezekre figyelj az étkezések alkalmával!

A kisbaba az alatt a 9 hónap, amíg az anyaméhben fejlődik, az anyuka szervezetén keresztül kapja a növekedéshez és az élethez szükséges minden tápanyagot. Nem is kérdéses tehát, hogy táplálkozási szempontból a nők életében a várandósság kiemelkedően fontos időszak. A születendő gyermek egészségét egész életére jelentős mértékben meghatározza a magzati, a méhen belüli hónapok tápanyag-ellátottsága.

Ezen időszak alatt a gyarapodó testtömeghez hozzájárul a magzat, az anya egyes szöveteinek (méh, emlők) és a lerakódó, raktározott zsírnak a tömege. Az elfogadható testtömeg növekedése annál nagyobb, minél soványabb volt az anya a fogamzása idején. Ez a jelenség az anya megfelelő táplálkozásán alapul.

Mik a következményei a nem kielégítő táplálék-ellátottságnak?

Az alultáplált anyáknál nagyobb számban fordul elő koraszülés, vagy az időre született, de a kívánatosnál kisebb súlyú gyermek. Ezek a gyerekek fogékonyabbak a fertőzésekkel szemben, fejletlenebb a csecsemőmirigyük és a lépük, amelyek szabályozzák az immunrendszert.

A kis testtömegű újszülötteknek (és koraszülötteknek) nagyobb a kockázatuk arra, hogy felnőtt korukban a zsíranyagcsere zavara miatt, magas vérnyomás, következményesen érelmeszesedés alakuljon ki náluk, csökkent legyen a cukortoleranciájuk (cukorbetegségük legyen) és elhízzanak.

Ajánlott testtömeg-gyarapodás várandósság alatt:

Sovány nők esetén: 12.5-18 kg
Normál súlyú nőknek: 11.5-16
Túlsúlyos nőknél: 7-11.5 kg

A fiatal nők közül sokan fogyókúráznak, azonban ezt a terhesség első jelére fel kell adni, a tervezett terhesség előtt már legalább egy hónappal korábban át kell térni a kiegyensúlyozott, normál étrendre.

Mire figyeljünk?

Kiemelt figyelmet kell fordítani a folsavban gazdag élelmiszerek fogyasztására, mert ezzel egy súlyos magzati fejlődési rendellenességet (a gerincoszlop záródásának elmaradása) jelentős részben megelőzhető.

Mellőzni szükséges az alkoholos italokat, teljesen felfüggeszteni a dohányzást. Abba kell hagyni a retinol, vagy a kémiailag hozzá hasonló vegyületeket tartalmazó gyógyszerek szedését, mert fejlődési rendellenességekhez vezet.

Étkezési szokások

Ajánlott naponta ötször-hatszor, kisebb mennyiségeket elfogyasztani. Előnyös a terhességi hányás, hányinger leküzdésére is, jó ellenszere a 4.-7. hónapban jelentkező „mindenevő” falánkságnak.

A napi legalább egyszeri meleg étel hetente háromszor-ötször tartalmazzon húst vagy kétszer halat. Naponta lehet többször is salátát, zöldségeket és gyümölcsöket enni.

Vegetáriánus anyák

A csak vörös húst el nem fogadó, de baromfit, halat fogyasztó fél-vegetáriánusoknál a tejet, tojást evőknél nincs különösebb nehézség, csak egy kicsit még jobban oda kell figyelni az étrend összeállítására.

A szigorún csak növényi eredetű élelmiszereket evőknél különösen a vas, a kalcium, a kalciferol, a kobalamin és a teljes értékű fehérje hiányával kell számolni, ami befolyásolja a magzat fejlődését. A magzat testében születésekor mintegy 925 g fehérje van, amelyet az anya táplálkozásából kell fedezni. Ezért az ilyen vegán étrend terhesek számára nehezen megfeleltethető. Ilyen esetben mindig kérje ki speciális szakemberek tanácsát!

A terhesek étrendje

Alapját a növényi eredetű élelmiszerek képezik: kenyér és más gabonatermékek, főtt tészták (magas, vagy teljes kiőrlésű lisztből. Zöldségek, burgonya, gyümölcsök, nem hígitott gyümölcslevek. A zöldségek fogyasztása, magas rosttartalmuk miatt természetes ellenszerei a béltónus lassulása miatt jelentkező székrekedésnek.

A második helyen a tej és tejtermékek állnak, majd a sovány húsok és halak. Ezeknél vigyázni kell a magzatot is veszélyeztető kórokozók elkerülésére (lisztéria, toxoplazma). A halak beiktatása az étrendbe biztonságot jelent az elegendő n-3 zsírsavak (DHA) bevitelére, amely nélkülözhetetlen az agy és a szem ideghártyájának fejlődéséhez. Máj fogyasztása csak havonta ajánlott, retinol tartalma a javasolt bevitel ötszöröse is lehet.

A naponta megivott folyadék mennyisége legalább 1,5 liter legyen. Az erős kávét, teát pedig indokolt elkerülni.

Hogyan érjük el, hogy a gyermek zöldséget és gyümölcsöt egyen?

A fenti kérdés a mai napon jutott eszembe. A munkahelyen megkérdezte az egyik kolléganő, kérek-e sült tököt. Beugrottak gyerekkori emlékeim, amikor semmi mást nem utaltam jobban, mint éppen a sült tököt. De aztán nem csak a kalandvágy ébredt fel bennem, hanem arra is gondoltam, érdemes talán megkóstolni, mert sok mindennel voltam így kisgyerekként, hogy egyszerűen rá se tudtam nézni, már az illatától is rosszul voltam, később mégis egészen megkedveltem. Ilyen volt például a karfiol vagy az ahhoz nagyon hasonló karalábé. Végül nagyon ízlett a sült tök is. Ezek után azon kezdtem el gondolkodni, vajon mennyire volt nehéz rávenni akár óvodás koromban a zöldségre és a gyümölcsre. A gyerek pedig gyerek marad, akármikor is születik, így örök a kérdés: hogyan szoktathatjuk rá csemetéinket az egészséges táplálkozásra?

A változatos étrend előnyei

A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a gyerekeknek, hogy a bennük rejlő lehetőségek a felszínre tudjanak törni. Ez alatt a fizikai megjelenésüket, a jó közérzetüket, az iskolai sikereiket, illetve az általános hangulatukat értjük.

Veszélyes gyerekjátékok

A gyerekjátékok általában aranyosak, érdekesek, sok örömöt szereznek, és fejlesztik a képességeket - ám ha kiválasztásuk során nem figyelünk, akkor nagy bajt is okozhatnak.

Egészséges életre nevelnéd gyermeked?

Az életmódját mindenki maga választja, de azért van hatása annak, ahogyan a körülöttünk lévő emberek, a hozzánk legközelebb álló személyek élnek. Ez az állítás a gyermekekre hatványozottan igaz. Ezért nekünk, felnőtteknek még nagyobb felelősséggel kell eljárnunk velük kapcsolatban

Van-e olyan, hogy túl sokat sportol a gyerek?

Előző írásainkban beszéltünk arról, hogy miket érdemes a gyermeknek sportolni, az egyéni vagy éppen a csapatsportok előnyösebbek-e számukra. De vajon létezik-e olyan, hogy egy gyerek túl sokat sportol? Mire kell a szülőknek odafigyelni?