Menü

Babát vársz? - Ezekre figyelj az étkezések alkalmával!

A kisbaba az alatt a 9 hónap, amíg az anyaméhben fejlődik, az anyuka szervezetén keresztül kapja a növekedéshez és az élethez szükséges minden tápanyagot. Nem is kérdéses tehát, hogy táplálkozási szempontból a nők életében a várandósság kiemelkedően fontos időszak. A születendő gyermek egészségét egész életére jelentős mértékben meghatározza a magzati, a méhen belüli hónapok tápanyag-ellátottsága.

Ezen időszak alatt a gyarapodó testtömeghez hozzájárul a magzat, az anya egyes szöveteinek (méh, emlők) és a lerakódó, raktározott zsírnak a tömege. Az elfogadható testtömeg növekedése annál nagyobb, minél soványabb volt az anya a fogamzása idején. Ez a jelenség az anya megfelelő táplálkozásán alapul.

Mik a következményei a nem kielégítő táplálék-ellátottságnak?

Az alultáplált anyáknál nagyobb számban fordul elő koraszülés, vagy az időre született, de a kívánatosnál kisebb súlyú gyermek. Ezek a gyerekek fogékonyabbak a fertőzésekkel szemben, fejletlenebb a csecsemőmirigyük és a lépük, amelyek szabályozzák az immunrendszert.

A kis testtömegű újszülötteknek (és koraszülötteknek) nagyobb a kockázatuk arra, hogy felnőtt korukban a zsíranyagcsere zavara miatt, magas vérnyomás, következményesen érelmeszesedés alakuljon ki náluk, csökkent legyen a cukortoleranciájuk (cukorbetegségük legyen) és elhízzanak.

Ajánlott testtömeg-gyarapodás várandósság alatt:

Sovány nők esetén: 12.5-18 kg
Normál súlyú nőknek: 11.5-16
Túlsúlyos nőknél: 7-11.5 kg

A fiatal nők közül sokan fogyókúráznak, azonban ezt a terhesség első jelére fel kell adni, a tervezett terhesség előtt már legalább egy hónappal korábban át kell térni a kiegyensúlyozott, normál étrendre.

Mire figyeljünk?

Kiemelt figyelmet kell fordítani a folsavban gazdag élelmiszerek fogyasztására, mert ezzel egy súlyos magzati fejlődési rendellenességet (a gerincoszlop záródásának elmaradása) jelentős részben megelőzhető.

Mellőzni szükséges az alkoholos italokat, teljesen felfüggeszteni a dohányzást. Abba kell hagyni a retinol, vagy a kémiailag hozzá hasonló vegyületeket tartalmazó gyógyszerek szedését, mert fejlődési rendellenességekhez vezet.

Étkezési szokások

Ajánlott naponta ötször-hatszor, kisebb mennyiségeket elfogyasztani. Előnyös a terhességi hányás, hányinger leküzdésére is, jó ellenszere a 4.-7. hónapban jelentkező „mindenevő” falánkságnak.

A napi legalább egyszeri meleg étel hetente háromszor-ötször tartalmazzon húst vagy kétszer halat. Naponta lehet többször is salátát, zöldségeket és gyümölcsöket enni.

Vegetáriánus anyák

A csak vörös húst el nem fogadó, de baromfit, halat fogyasztó fél-vegetáriánusoknál a tejet, tojást evőknél nincs különösebb nehézség, csak egy kicsit még jobban oda kell figyelni az étrend összeállítására.

A szigorún csak növényi eredetű élelmiszereket evőknél különösen a vas, a kalcium, a kalciferol, a kobalamin és a teljes értékű fehérje hiányával kell számolni, ami befolyásolja a magzat fejlődését. A magzat testében születésekor mintegy 925 g fehérje van, amelyet az anya táplálkozásából kell fedezni. Ezért az ilyen vegán étrend terhesek számára nehezen megfeleltethető. Ilyen esetben mindig kérje ki speciális szakemberek tanácsát!

A terhesek étrendje

Alapját a növényi eredetű élelmiszerek képezik: kenyér és más gabonatermékek, főtt tészták (magas, vagy teljes kiőrlésű lisztből. Zöldségek, burgonya, gyümölcsök, nem hígitott gyümölcslevek. A zöldségek fogyasztása, magas rosttartalmuk miatt természetes ellenszerei a béltónus lassulása miatt jelentkező székrekedésnek.

A második helyen a tej és tejtermékek állnak, majd a sovány húsok és halak. Ezeknél vigyázni kell a magzatot is veszélyeztető kórokozók elkerülésére (lisztéria, toxoplazma). A halak beiktatása az étrendbe biztonságot jelent az elegendő n-3 zsírsavak (DHA) bevitelére, amely nélkülözhetetlen az agy és a szem ideghártyájának fejlődéséhez. Máj fogyasztása csak havonta ajánlott, retinol tartalma a javasolt bevitel ötszöröse is lehet.

A naponta megivott folyadék mennyisége legalább 1,5 liter legyen. Az erős kávét, teát pedig indokolt elkerülni.

A gyermekkori játék nyomai felnőttkorban

Sokszor azt hisszük, hogy a játék – általánosságban értve – csak a fiatalok számára szórakoztató. Holott a valóság éppen az ellenkezője, ugyanis a sport az egyik legfontosabb alap, amire a test és a lélek épül. Nem csupán szabadidős tevékenység, hanem a fejlődés motorja, ami már korán megtanít arra, hogyan bánjunk önmagunkkal, a szervezetünkkel és a másik emberrel.

Kell-e ma bölcsőde a gyerekeknek?

A kérdés, hogy meddig érdemes egy babát a saját környezetében nevelni, ma már nem csak a családok pénztárcáján múlik. Társadalmi, munkahelyi, sőt, identitásbeli kérdés is jellemzi ezt a témakört. Egyre több fiatal szülőnek kell eldöntenie, meddig maradjon otthon a kicsivel. Sokan már kétéves kor körül beíratják a bölcsődébe, hogy közösségben fejlődhessen, miközben ők visszatérnek dolgozni.

A tanmesék varázsa – mit tanul, amikor mesét hallgat a gyerek?

Sok szülő kérdezi ma: „Melyik mese való a gyerekemnek? Nem túl régimódi ez?” Én pedig azt mondom: épp ellenkezőleg. A tanmesék sosem mennek ki a divatból, mert az emberi lélek alapigazságait hordozzák. Lehetnek modern köntösbe bújtatva, színes képekkel vagy animációval, de a lényegük ugyanaz marad: segítenek embernek maradni egy gyorsan változó világban.

A pillangóölelés ereje – amikor a nyugalom kéznél van

A mai rohanó világban a gyerekek (és sokszor mi, felnőttek is) egyre több ingerrel, elvárással és feszültséggel találkoznak nap mint nap. A tanulás, a munka, a teljesítménykényszer, az online tér és a mindennapi zaj mind hatással vannak lelki egyensúlyunkra.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!