Menü

Lidl Egészségmegőrzési Index: A magyarok 85%-a csak ingyenes szűrővizsgálaton vesz részt

  • Dátum: 2015.11.26., 09:20

A Lidl Helló egészség! programja helybe viszi az ingyenes szűrővizsgálatot a dolgozóinak

Tízből nyolc ember, noha tisztában van a megelőzés fontosságával, csak ingyenes szűrővizsgálatokra megy el – derül ki a vállalat által megrendelt reprezentatív kutatáson alapuló Lidl Egészségmegőrzési Indexből. A Lidl Magyarország az adatokból kiindulva úgy döntött: ingyenes szűrőprogramot indít dolgozóinak. A Helló egészség! program keretében egy speciálisan erre a célra kialakított szűrőkamion járja körbe az országot. A korszerűen felszerelt kamion egy év alatt az áruházlánc mind a 164 üzletéhez elmegy, így munkatársaik munkaidőben, kényelmesen fordíthatnak időt az egészségük megőrzésére.

A Lidl Egészségmegőrzés Index keretében a magyarok egészségmegőrzéssel kapcsolatos attitűdjeit és viselkedését térképezte fel a Lidl Magyarország. A magyarok saját bevallásuk szerint jellemzően évente (38%) vagy kétévente (33%) járnak szűrővizsgálatokra. Az arányt a nők javítják: körükben magasabb az évente szűrésen részvevők aránya (45%). A férfiak fele ezzel szemben kétévente vagy még ritkábban jár szűrésre, 18%-uk pedig egyáltalán nem vesz részt vizsgálaton. A kor, az iskolai végzettség és a lakóhely is befolyásolja az aktivitást, hiszen a 18-29 évesek közel egynegyede, a 8 általánost végzettek egyötöde, míg a Kelet-magyarországi régióban élők 18 százaléka soha nem járt még szűrésen. A Lidl Egészségmegőrzési Index arra is rámutat, hogy a magyar felnőtt lakosság kétharmada részt venne egy munkáltató által szervezett és finanszírozott szűrésprogramon.

Milyen gyakran jár szűrővizsgálatokra? (Forrás: Lidl Egészségmegőrzési Index; Ipsos Healthcare, 2015)

A kutatás eredményeinek kiértékelése és a dolgozói igények felmérését követően döntött úgy a Lidl Magyarország felelős vállalatként, hogy ingyenes szűrőprogramot indít munkatársai számára.

„Magyarországon egyedülálló akcióra vállalkoztunk akkor, amikor a Helló egészség! program bevezetése, szűrőkamionunk útnak indítása mellett döntöttünk. A program ugyanis a Lidl minden egyes dolgozója számára munkaidőben nyújt olyan komplex, fontos és nagy értékű szűrővizsgálatokat teljesen ingyenesen, amelyek segítenek abban, hogy akár komoly betegségeket is idejekorán felismerjenek” – hangsúlyozta a program indulásakor tartott sajtótájékoztatón Kassai Csaba, a Lidl Magyarország gazdasági ügyvezető igazgatója.

A program sikere érdekében a Lidl valamennyi áruházában Egészség Nagyköveteket képeztek ki a dolgozók közül. Az ő feladatuk a szűréseknek a helyi koordinálása, népszerűsítése munkatársaik körében, illetve az egészséges életmóddal kapcsolatos informálás és helyi programok kialakítása.

A legkorszerűbb orvostechnikai eszközökkel felszerelt egészségügyi szűrőkamion az elkövetkező egy évben valamennyi Lidl áruházhoz eljut majd. A szűrésre jelentkező dolgozókon 6 fős orvosi csapat végez menedzserszűrésekről ismert komplex vizsgálatokat, többek között labor-, szemészeti-, szájüreg-, radiológiai-, bőrgyógyászati-, kardiológiai vizsgálatot és BMI mérést. Az orvosok, természetesen a legnagyobb diszkrécióval, segítenek az eredmények értelmezésében és személyes konzultáción tesznek javaslatot az esetlegesen szükséges lépésekre.

A szűrőprogram első állomása szigetszentmiklósi logisztikai központ volt, ahol a kutatás eredményeit, a szűrőkamiont és az egyes vizsgálatok legfontosabb tudnivalóit Győrfi Pál mutatta be. A szóvivő maga is támogatja ezt az egészségmegőrző programot, hiszen magánemberként is ismeri a szűrések fontosságát és részt is vesz rajtuk, valamint a munkájából adódóan is látja és tapasztalja, hogy a megelőzés hiánya miatt is kialakulható súlyos betegségek és szövődményeik mennyi vészhelyzetet eredményezhetnek.

„A Lidl egészségügyi szűrőprogramja az egyik legátfogóbb vállalati program a dolgozók egészségmegőrzése érdekében, és kívánom, hogy egyre több cég ismerje fel ennek fontosságát” – mondta Győrfi Pál a sajtótájékoztatón.

Forrás, fotó:
LIDL Magyarország

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.