Menü

Gyógyvizeink - Római kori hagyományok után

Már a II. századtól komoly fürdőélet zajlott a Fertő-táj egyik legszebb településén, Balfon. Az itt feltörő öt, különböző összetételű forrás mindegyike igen hasznos gyógyvíz, alapvetően kénes tulajdonságúak.

A Fertő-táj egyik legismertebb és legrégibb települése Balf. Már a II. században kihasználták az itt feltörő gyógyvizes forrásokat. Több helyütt találunk utalásokat arra, hogy Marcus Aurelius császársága alatt fejlett fürdőélet zajlott itt.

Balfon öt különböző forrásból nyerik a gyógyvizet, ezek mindegyike egyedi összetételű, alkáli-karbonátos, kénes gyógyvíz. A kénes gyógyvizek legfontosabb tulajdonsága, hogy serkentik a szervezet oxidációs folyamatait, élénkítően hatnak testre és lélekre. Mivel a kén kiemelkedő szerepet játszik a kötőszövet, a porc, a csontok felépítésében, ezért a balfi gyógyvíz különösen ajánlott mozgásszervi, ortopédiai betegségek esetén, baleseti rehabilitáció, a gerincoszlop megbetegedései, ízületi, porcelváltozások, bénulásos betegségek, csontrendszeri betegségek esetén.

A kénes gyógyvízben a szulfidkén a nyálkahártyán, a bőrön és a légutakon keresztül fejti ki hatását, ezért bőrbetegségek, emésztőszervi problémák, anyagcsere zavarok, nőgyógyászati problémák megjelenésekor is alkalmazható kúraszerűen.

A balfi gyógyvíz története nagyon régre nyúlik vissza, az első régészeti bizonyítékok a II. századból valók. Ettől függetlenül szinte biztosra vehető, hogy már ennél korábban is használták a balfi gyógyvizet, sőt nemcsak fürdőztek benne, hanem ittak is belőle. Később a középkorban a közeli Sopron lakói is rendszeresen használták a forrásokat, sőt a települést később meg is vásárolta a város. A XVI. század végén már nyolc fürdőépület működött is és a XIX. század közepéig a fürdőélet folyamatosan fejlődött. Nemcsak főúri és nemesi családok látogattak ide, hanem mindenki, hiszen a szegényeknek kollégium működött, a tehetősebbeknek pedig fürdőház szállásokkal. Ezután azonban hanyatlásnak indult Balf, s csak a XX. században, a 30-as években talált magára újra. Az öt különböző összetételű forrást 1975-ben nyilvánították gyógyvízzé. A legújabb korokban, alkalmazkodva az igényekhez, Balfon is számtalan gyógyító szolgáltatást igénybe lehet venni, ahogy például sok-sok wellness szolgáltatást is.

Fotó:
gyogyfurdbalf.hu

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!