Menü

Ezerarcú kakukkfű

Az egész világon ismert gyógy- és fűszernövény, amely számtalan bajra gyógyírt jelent. A téli, megfázásos időszakban eredményesen kezelhetjük vele a náthát, a köhögést, gyerekek esetében is. A kakukkfű ráadásul isteni illatot és ízt ad ételeinknek is.

A kakukkfüvet már az ókorban is ismerték és használták. Egyiptomban például az illóolaját balzsamozásra használták, sőt a húsok tartósítását is ezzel oldották meg. Nagy szükség volt egy jó tartósítószerre, ráadásul ínycsiklandó illatot, kellemes ízt kölcsönzött a húsféléknek. Ezt a remek tulajdonságát a görögök is kihasználták, de itt a bátorság, hősiesség jelképe is volt. A spártai katonák ruhájára például apró kakukkfű ágat hímeztek az asszonyok. A hindu népi gyógyászat pedig a bélférgek elleni leghatékonyabb szernek titulálta.

A kakukkfű ma is gyakorta és igen széles körben alkalmazható gyógynövény. Nem hiányozhat a házi patikánkból, főleg, ha kisgyermekeink vannak. Ez a növény ugyanis az egyik legjobb köhögés csillapító, nyákoldó, köptető, de kiváló a torokfájásra, légúti megbetegedések esetén is. A népgyógyászat úgy tartja a „ a tüdők nemes megerősítője”. Teáját mézzel, vagy önmagában fogyasztva akár kisgyerekeknek is kínálhatjuk, de a belőle készült gyógyszertárban kapható köptetőt is alkalmazhatjuk nátha, megfázás és az előbb felsorolt bajok esetén. Már készül belőle krém is, amely a mellkasra, lábra kenve egyszerűen fantasztikus hatású.

Persze nemcsak ezért szerethetjük a kakukkfüvet. A benne található timol és karvakol remek fertőtlenítőszer, az I. világháborúban például a belőle kivont olajat használták a sebek, sérülések fertőtlenítésére. Erős gomba- és vírusölő hatású is, régen természetes antibiotikumként alkalmazták.

Ezen kívül remek görcsoldó, serkenti az immunrendszert, roboráló hatású is, étvágyjavító, az álmatlanság, a fejfájás és a vérszegénység egyik legjobb ellenszere. Idegerősítő, emésztés serkentő.

Inhalálásra, füstölésre, illetve fürdőzésre is alkalmas. A kakukkfüves fürdőhöz két csésze szárított növényre van szükség, amit vagy egyszerűen a forró vízbe szórunk, vagy pedig forrázatot készítünk belőle, majd tíz percig állni hagyjuk, leszűrjük és ezt öntjük a vizünkbe.

A modern konyha nélkülözhetetlen fűszere, a vad, szárnyas és gombaételek egyik legjobb ízesítője, de a nehezebb levesekbe, a bab, lencse, vagy egyéb ragulevesekbe is ajánlatos belőle tenni emésztést serkentő hatása miatt.

Fotó:
pixabay.com

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.