Menü

Házi praktikák - Ételízesítő télire

  • Dátum: 2013.08.18., 21:41

Rengeteget hallani arról, hogy a különböző ételízesítők, vegeták milyen sok káros anyagot tartalmaznak. Mindegyik hemzseg az E számoktól, sok bennük az ízfokozó, a tartósítószer, a különböző adalékanyag, az aroma és színezőanyag. Ételízesítőt viszont mi magunk is készíthetünk, csupán megfelelő mennyiségű zöldség és só kell hozzá.

Amikor még nem ismertük a különböző mesterséges tartósítószereket, esetleg nem volt minden háztartásban fagyasztó és hűtőszekrény, akkor is fogyasztott az ember hosszabb ideig eltartható élelmiszert. Persze ne a legújabb korokra gondoljunk. Régen füstöléssel és sózással tartósítottak. Utóbbit akár mi is kipróbálhatjuk. A házi ételízesítő lényege is az, hogy nem tartósítószerrel, hanem só segítségével tartósítjuk a benne található zöldségeket.

A legismertebb recept szerint 1,2 kilogramm só szükséges egy kiló sárgarépa, egy kiló petrezselyemgyökér, egy kiló paprika, egy kiló paradicsom, egy kiló hagyma, három fej fokhagyma, négy fej zeller, két nagy csomó petrezselyemzöld, fél kiló karalábé, negyed kiló káposzta, fél kiló karfiol tartósításához.

A felsorolt zöldségeket alapos tisztítás után ledaráljuk húsdarálón, majd a sóval összekeverjük. Ezután egy éjszakát állni hagyjuk a zöldségmixet, majd másnap befőttes üvegekbe rakjuk.

A felhasználása megegyezik a boltokban kapható ételízesítőkével, vagyis bármikor vehetünk belőle, viszont a sóssága miatt figyeljünk arra, hogy az adott ételbe már kevesebbet tegyünk ebből a fűszerből.

Érdemes kisebb üvegekbe rakni az összedarált zöldeket, mert az jobban elfér a hűtőszekrényünkben. Vagyis felbontás után praktikus hűtőben tárolni a megkezdett üveget.

Fotó:
pixabay.com

Sport és fogpótlás – miért számít a rágás ereje a teljesítményben?

Az aktív életmód alapja a tudatos táplálkozás. Sokan gondolják, hogy ez kizárólag a bevitt fehérje- és vitaminszinten múlik, pedig legalább ilyen fontos a rágás minősége. Ha hiányzik néhány fog, egyre több ételféleségtől kényszerülünk megválni, így beszűkül az étrendünk, és kevesebb hasznos tápanyaghoz jut a szervezet. Hosszú távon ez az energiaszintünkre, a teljesítményünkre és a közérzetünkre is rányomja a bélyegét. A modern fogpótlások azonban segítenek visszaadni a táplálkozás és a mozgás szabadságát.

Tinktúrákkal az egészségért

Akik a természetes és alternatív gyógymódokat kedvelik, tudják, hogy tinktúrákkal sokat tehetünk az egészségért. Mi az a tinktúra, hogyan készül és mi mindenre jó? Erről írunk most!

Egészséges hát ülőmunka mellett

Akár dolgozunk, akár játszunk, a napunk nagy részét ülve töltjük – és sokan nem is sejtik, hogy ezzel mennyire megterhelik a gerincüket. A rosszul megválasztott szék, a helytelen testtartás és a mozgáshiány hosszú távon hát-, nyak- és derékfájáshoz vezethet. Egy ergonomikus szék azonban nemcsak kényelmet, hanem egészséget is adhat, hiszen támogatja a test természetes tartását és tehermentesíti a gerincet.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Nem mindegy, hogy milyen pózban alszunk? Úgy tűnik, nem. Ideális esetben napi 8 órát töltünk alvással minden éjszaka, ami nagyjából azt jelenti, hogy az életünk harmadát csak ez az állapot tölti ki.

A kettlebelles edzés előnyei

A kettlebell egy különleges gömb alakú súlyzó, amellyel hatékonyan átmozgatható az egész test. Otthon is kiválóan használható, miközben segíti a zsírégetést, erősíti a mélyizmokat, és javítja az egyensúlyt. Rövid, de intenzív edzéseivel gyorsan formába hozhatjuk magunkat.