Házi praktikák - Ételízesítő télire
- Dátum: 2013.08.18., 21:41
Rengeteget hallani arról, hogy a különböző ételízesítők, vegeták milyen sok káros anyagot tartalmaznak. Mindegyik hemzseg az E számoktól, sok bennük az ízfokozó, a tartósítószer, a különböző adalékanyag, az aroma és színezőanyag. Ételízesítőt viszont mi magunk is készíthetünk, csupán megfelelő mennyiségű zöldség és só kell hozzá.
Amikor még nem ismertük a különböző mesterséges tartósítószereket, esetleg nem volt minden háztartásban fagyasztó és hűtőszekrény, akkor is fogyasztott az ember hosszabb ideig eltartható élelmiszert. Persze ne a legújabb korokra gondoljunk. Régen füstöléssel és sózással tartósítottak. Utóbbit akár mi is kipróbálhatjuk. A házi ételízesítő lényege is az, hogy nem tartósítószerrel, hanem só segítségével tartósítjuk a benne található zöldségeket.
A legismertebb recept szerint 1,2 kilogramm só szükséges egy kiló sárgarépa, egy kiló petrezselyemgyökér, egy kiló paprika, egy kiló paradicsom, egy kiló hagyma, három fej fokhagyma, négy fej zeller, két nagy csomó petrezselyemzöld, fél kiló karalábé, negyed kiló káposzta, fél kiló karfiol tartósításához.
A felsorolt zöldségeket alapos tisztítás után ledaráljuk húsdarálón, majd a sóval összekeverjük. Ezután egy éjszakát állni hagyjuk a zöldségmixet, majd másnap befőttes üvegekbe rakjuk.
A felhasználása megegyezik a boltokban kapható ételízesítőkével, vagyis bármikor vehetünk belőle, viszont a sóssága miatt figyeljünk arra, hogy az adott ételbe már kevesebbet tegyünk ebből a fűszerből.
Érdemes kisebb üvegekbe rakni az összedarált zöldeket, mert az jobban elfér a hűtőszekrényünkben. Vagyis felbontás után praktikus hűtőben tárolni a megkezdett üveget.
Fotó:
pixabay.com
A borsmenta tea hatásai a szervezetünkre

Ez az évelő növény a menta családjába tartozik, és gyakran használják fűszerként, valamint gyógyászati célokra.
Toxoplazmózis, amit érdemes tudni

Főleg kismamák ismerik ezt a kifejezést, pedig másokra is veszélyt jelenthet. Nézzük, mit tudunk róla.
Képernyőhasználat és szemromlás – Hogyan óvhatjuk látásunkat a digitális korban?

A modern világban a képernyők – legyen szó számítógépről, tabletről vagy mobiltelefonról – mindennapjaink szerves részévé váltak. Munka, tanulás, szórakozás és kommunikáció szinte elképzelhetetlen nélkülük.
Nyirokterápia – A szervezet öntisztító rendszere

A nyirokterápia egy olyan természetes, manuális kezelési módszer, amely a nyirokrendszer működésének serkentését szolgálja. A kezelés célja a nyirokfolyadék áramlásának javítása, a pangások megszüntetése, valamint a méreganyagok elszállításának elősegítése a szervezetből.
Véradás: nagyszerű hősök hétköznapi tette

Magyarországon naponta körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy a kórházak biztonságosan el tudják látni a betegeket. A véradás nemcsak egy egyszerű, alig fél órát igénylő cselekedet, hanem valódi életmentés.