Menü

Magyarországon elsőként: videós jelnyelvi tolmácsszolgálat

  • Dátum: 2013.07.05., 11:45

A Vodafone Magyarország Alapítvány és a Hallatlan Alapítvány jóvoltából mától újabb, Magyarországon egyedülálló szolgáltatás könnyíti meg a hallássérültek életét. Videós jelnyelvi tolmácsszolgálat kezdte meg működését, amely 2013. július 4-től — a közintézmények között elsőként — a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Fiumei úti épületéből vált térítésmentesen elérhetővé a rászorulók számára.

A siketek és nagyothallók számára jelnyelvi tolmács közreműködése nélkül gyakran még a hétköznapi ügyek intézése is rendkívül nehézkes. A Magyarország harmadik legnagyobb nyelvi kisebbségének számító mintegy 50 ezer siket ugyan már évek óta jogosult térítésmentesen igénybe venni jelnyelvi tolmács segítségét, ám mivel a tolmács személyes jelenléte eddig elengedhetetlen volt, váratlan helyzetekben, baleset vagy sürgős orvosi beavatkozás szükségessége esetén akár az életük is veszélybe kerülhetett a kommunikációs nehézségek miatt.

A Hallatlan Alapítvány és a Vodafone Magyarország Alapítvány együttműködésének eredményeképpen a hazai intézmények közül elsőként a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központból érhető el — a kórházban rendelkezésre álló IP-videotelefon és táblagép segítségével — a videós jelnyelvi tolmácsszolgálat, amelynek célja, hogy megkönnyítse a hallássérültek számára a közszolgáltatásokkal, orvosi ellátással kapcsolatos ügyek intézését. A mobiltechnológiának köszönhetően a szolgáltatás sürgős esetekben — baleset, tűz, életveszély — is hatékony segítség, mivel a jeltolmácsnak immár szükségtelen személyesen jelen lennie. Okostelefon vagy táblagép, illetve egy szabadon letölthető videóchat-program segítségével bárhonnan elérhető a Hallatlan Alapítvány irodájában webkamera előtt ülő tolmács a nap 24 órájában. 

„Mobitelefon birtokában az emberek nagyobb biztonságban érezhetik magukat, tudva azt, hogy szükség esetén bármikor segítséget hívhatnak. A fogyatékkal élők azok, akik talán leginkább rászorulnak telefonjuk segítségére, mégis gyakran szembesülnek komoly nehézségekkel annak használata során. A Vodafone kiemelt célja, hogy a fogyatékkal élők is maradéktalanul élvezhessék a mobilkommunikáció előnyeit. A Hallatlan Alapítvánnyal karöltve évek óta dolgozunk azon, hogy a mobiltechnológiát a siketek és nagyothallók társadalmi integrációjának szolgálatába állítsuk. Az együttműködés első eredménye volt az az interneten és mobiltelefonon elérhető jelnyelvi szótár, amely a magyar jelnyelv hatékony oktatási formáját nyújtja. A ma bemutatott, hazánkban egyedülálló videós jelnyelvi tolmácsszolgálat újabb jelentős lépés a hallássérültek életének megkönnyítése érdekében.” – mondta Gothárdi Ibolya, a Vodafone Magyarország HR vezérigazgató-helyettese, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának tagja.

„A videós jelnyelvi tolmácsszolgálat elindítása mérföldkő, komoly segítség a hallássérültek számára. Bízunk abban, hogy a közeljövőben egyre több kórházban, közintézményben válik elérhetővé ingyenes szolgáltatásunk.” - mondta Bartos Pál, a Hallatlan Alapítvány elnöke.
„Hallássérültként naponta szembesülök komoly problémákkal. Anyanyelvemet, a jelnyelvet az emberek többsége nem érti. Ez nehézkessé, sőt, gyakran lehetetlenné teszi a kommunikációt. A videós jelnyelvi tolmácsszolgálat lehetőséget nyújt arra, hogy csökkenjen a hallók és a hallássérültek között hosszú ideje fennálló kommunikációs szakadék, és mind jobban közeledni tudjunk egymáshoz.” – mondta a szolgáltatás működését bemutató sajtótájékoztatón a világhírű siket modell, Weisz Fanni.

A Vodafone Magyarország Alapítványról
A Vodafone ¬— globális felelősségvállalási politikájának részeként — 27 országban hozta létre helyi alapítványát, felismerve, hogy az adott társadalmak igényét nem központilag irányított, hanem helyi szinten szervezett társadalmi befektetési programokkal lehet leginkább kielégíteni. A Vodafone Magyarország Alapítvány 2003-ban kezdte meg működését, s megalakulása óta több mint egymilliárd forint támogatást osztott ki civil partnerei között. Az adományozáson túl egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a mobiltechnológiára épülő társadalmi befektetési programokra, amelyeket a Vodafone Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Alapítvány a Vodafone Operációs Központ Magyarország Zrt.-vel közösen szervez.  A Vodafone Magyarország Alapítvány elkötelezett az esélyegyenlőség és a civil szféra fejlesztése mellett. Tevékenysége három fő területre összpontosít: a közbiztonság javítására, közösségi programok támogatására, és a hátrányos helyzetűek oktatására.

A Hallatlan Alapítványról
A Hallatlan Alapítvány fő célja a megváltozott munkaképességűek, fogyatékkal élők — ezen belül elsősorban a siketek és nagyothallók — társadalmi integrációjának elősegítése, mindennapi életvitelük megkönnyítése. Az Alapítvány kiemelt figyelmet fordít az innovációra, a kutatásfejlesztésre, valamint a jelnyelv megismertetésére és társadalmi elismertetésére. Projectjei (a jelnyelvet oktató saját fejlesztésű cd-k és dvd-k, valamint a jelnyelvi szótár) számtalan hazai és nemzetközi díjat nyertek az elmúlt évek során.

Forrás,fotó:
vodafone

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.