Menü

Tilos a fürdőzés a Duna főágában!

  • Dátum: 2013.06.17., 07:11

Elkészült a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek uniós minősítése: ezek zöménél, így a Balaton csaknem összes szabad strandjánál kiváló minősítést kapott a víz minősége.

A listán a Dunához kapcsolódó strandok is szerepelnek, de ezeken a levonuló árhullám miatt most tilos fürdőzni - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton. Az ÁNTSZ azt írta: az uniós irányelv szerint a fürdővizeket négyéves időszak bakteriológiai vizsgálati eredményeinek értékelését, a vízminőség változásait és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is figyelembe véve minősítik. Eszerint négy kategóriát alakítottak ki: kiváló, jó, tűrhető, illetve kifogásolt. Utóbbi esetében nem ajánlott a fürdőzés.

A lista az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) honlapján található meg (http://oki.antsz.hu/documents/termeszetes_furdovizek.pdf).
Ebből kiderül, hogy az OKI-hoz még nem érkezett be minden adat, néhány fürdőhelyet még nem soroltak be. Eddig a legtöbb szabadvízi fürdőhely a legjobb, kiváló minősítést kapta, és számos szabad strand került jó kategóriába. A korábbi évek adataihoz hasonlóan a legtöbb kiváló minőségű fürdővíz balatoni, míg a legrosszabb minősítést most is elsősorban folyóvizek kapták.

A Mosoni-Duna például Mosonmagyaróvárnál, az Itató szabad strandnál tűrhető minősítést kapott. Szintén tűrhető lett a Kettős-Körös Szanazugnál, a dobozi és a gyulai oldalon is, továbbá a Soltvadkerten található Nagy-Büdös-tó. A legrosszabb, kifogásolt minősítést kapta több tiszai strand, így például a gergelyiurgonyai, a jándi és a tiszakécskei szabad strand.  

A Duna magyarországi szakaszán a folyó vizének minősége több helyen még átlagos vízhozam mellett is "kívánnivalót hagy maga után higiéniai, mikrobiológiai szempontból". A mostani rendkívüli, több országon végigvonuló áradás az elöntött területekről további, az emberre is veszélyes szennyeződéseket hozott, hozhatott magával, így a vízminőség tovább romlott.

A közlemény szerint a Duna mentén összesen tizenhét helyen tilos a fürdőzés: a dunaszigeti szabad strandon, Győrben az Aranypart I. és II. strandon, valamint a Halászi szabad strandon, Mosonmagyaróváron az Itató szabad strandon és a Mosoni szabad strandon, a fadd-dombori I. és II.-es strandon, a fadd-dombori ifjúsági táborban, Dunabogdánynál a Forgó szabad strandon, Ráckevén a Hídláb strandon, Dunaújvárosban a Szalki-szigeti szabad strandon, Gödön a Széchenyi strandon, a felsőgödi strandon, Baján a Gázgyár-öböli, a Posztó-öböli és a vénuszdombi szabad strandon.

A fadd-dombori holtág esetében a víz nincs közvetlen kapcsolatban a Dunával, a tiltásnak az erőteljes hínárosodás és algásodás az oka.

Az ÁNTSZ kiemelte: nem javasolják, hogy valaki nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken fürdőzzön, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl pedig sok esetben - például a bányatavakban - a balesetveszély miatt tiltott a fürdés.

Forrás:
MTI

Fotó:
sxc.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.