Menü

A gyermekrák-túlélők többsége felnőttként krónikus beteg lesz

  • Dátum: 2013.06.15., 23:44

A gyermekkori rák szinte összes túlélőjénél legalább egy krónikus betegség kialakul, mire középkorú lesz - mutatta ki egy új amerikai tanulmány.

Hallászavarok, szívbillentyű-rendellenességek, tüdőproblémák, memóriagondok, újabb daganat, azaz krónikus egészségügyi problémák lépnek fel a vizsgálatban részt vevő gyermekrák-túlélők 95 százalékánál, mire elérik a 45 éves kort. Viszonyításul a 35-64 évesek 38 százaléka él legalább egy idült betegséggel - ismertette a LiveScience tudományos hírportál az amerikai orvostársaság folyóiratában (JAMA) megjelent tanulmányt.

Néhány túlélőnél ezek a tünetek nem okoztak semmilyen problémát, 80 százalékuk szenvedett azonban életveszélyes, komoly vagy munkaképességet befolyásoló betegségben. A kutatók elmondták, tekintettel a vizsgált személyek viszonylag fiatal korára (32 év volt az átlagéletkor), mellbevágó volt a tipikusan az idős korhoz köthető rendellenességek, például a szürke hályog (15 százalék), az idegfájdalom (15 százalék) és a memóriakárosodás (35 százalék) magas aránya.

Ezek az eredmények a tudósok szerint arra utalnak, hogy a rákkezelések felgyorsíthatják az öregedés folyamatát. A kutatók hangsúlyozták, folyamatosan kell vizsgálni a gyermekrák-túlélőket, hogy idejében kiszűrjék a később komoly betegségekhez, újabb daganathoz, szívproblémákhoz, látászavarokhoz vezető tüneteket.

Egyes rákkezelések azért növelhetik a későbbi egészségkárosodás kockázatát, mert a daganatos sejtek mellett az egészséges szöveteket is károsítják. A rákból gyógyultakat érintő korábbi kutatások csak kikérdezték a pácienseket az egészségügyi állapotukról, ám orvosi vizsgálatokkal nem támasztották alá a hallottakat.

Az új, 1713 gyermekrák-túlélőt érintő kutatás vérnyomás- és vércukorszint-mérést, kardiológiai és pajzsmirigy-vizsgálatokat is magában foglalt. Akik a gyermekkorukban kapott kezelések miatt kockázati csoportba kerültek, speciális szűréseken vettek részt, például a mellkasi sugárkezelésen átesett nőket mammográfiával vizsgálták.

A kiszűrt rendellenességek nem mindegyike jelentett mindennapi gondot, például a sugárkezeléssel gyógyult leukémiásoknál memóriazavart tapasztaltak a kutatók, ám ez senkit sem gátolt a munkavégzésben és napi tevékenységeiben.

Forrás:
MTI

Fotó:
sxc.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.