Menü

Díszit és gyógyíthat is a kerti ruta

  • Dátum: 2013.06.09., 20:40

A kerti ruta (Ruta graveolens) a Balkán félszigeten   honos, de dísz- és gyógynövényként nálunk is elterjedt félcserje.

Erősítő, fertőtlenítő, csíraölő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és vér¬zéscsillapító hatóanyagai a leveleiben és körülbelül 30cm-es hajtáscsúcsaiban találhatóak. Erősítő és gyógyító hatásánál fogva igen sokoldalú a felhasználása, bár csak kisebb adagot szabad belőle venni, mert gyomor- és bélgyulladást okozhat. Vértódulásnál, kábultságnál és szédülésnél használhatjuk.

Ez a tea ajánlható továbbá légzési nehézség, szívdobogás, hisztérikus görcsök esetében. Túlfeszített munka, izomkimerültség eseteiben hatásos, látási gyengeséget szüntető szer. A szemgyógyászatban gyulladásoknál alkalmazzák. Alkoholos kivonatát gyomorfájás, menstruációs zavar, vesehomok, fehérfolyás és idegbántalmaknál is használhatjuk. A tinktúra  vízbe cseppentve toroköblítő.

Apróra vágott leveleit fűszeres szószokhoz, salátákhoz adhatjuk. Szárnyasoknak, birkahúsnak, pástétomoknak is különleges ízt kölcsönöz, de sajtokhoz is kiváló.
A szépségiparban parfümök készítésénél alkalmazzák. A kerti rutából készült illatpárna távol tartja a ruhásszekrényben a molyokat.

Fénylő, sárga virágaival és szürkészöld leveleivel érdekes színfoltot visz a kertünkbe. Főleg sziklakertekben mutat szépen.

Forrás:
wikipédia

Fotó:
pákózdikertészet.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.