Mi az a glikémiás index?
- Dátum: 2013.06.07., 09:34
Manapság egyre több szó esik a glikémiás indexről, amely nemcsak a cukorbetegek számára fontos számérték, hanem az egészségükért felelősen gondolkodók is rendszeresen szem előtt tartják.
A glikémiás indexet eredetileg a cukorbetegek vércukor szintjének ellenőrzésére találták ki és használták. Ez egy olyan számérték, amely megmutatja, hogy az adott élelmiszer milyen hatást gyakorol a vércukorszintre.
Minden olyan élelmiszernek van glikémiás indexe (rövidítve GI), amely tartalmaz szénhidrátot. Az értéket egy nullától százig terjedő skálán állapítják meg, a kiindulási pont, pontosabban a viszonyítási alap a tiszta szőlőcukor, vagyis a glükóz, amely a lista legtetején foglal helyet a maga százas értékével.
Fontos tudni, hogy az alacsony GI-vel rendelkező ételek, italok lassabban bomlanak le, így egyenletesebben emelkedik, majd csökken a vércukorszint, vagyis hosszabban érezzük a teltség érzetet. A magas GI-t tartalmazó étkek viszont hirtelen meglökik a vércukorszintre, az villámgyorsan magasra emelkedik, majd hirtelen lezuhan és emiatt hamar újra éhesek leszünk.
Már a fentiekből is kitűnik, hogy ez a mutató bizony fontos biológiai folyamatokért felel. Azt már az általános iskolában megtanuljuk, hogy a szénhidrát feldolgozása a vékonybélben történik, ahol is a szénhidrát cukrokká alakul. Ezek a cukrok aztán felszívódnak a vérkeringésbe, majd az inzulin segítségével a sejtekbe. A cukorbetegeknek az a legfontosabb, hogy minél több olyan élelmet vegyenek magukhoz, amelynek alacsony a GI-je, a magas vércukorszint ugyanis sokkoló hatással lehet az egészségükre.
A GI-t befolyásolja az is, hogy adott élelmiszert, hogyan főztük meg, tároltuk, mennyi a rost-, a keményítő, a fehérje és a zsírtartalma. Fontos még, hogy a savanyú és a zsíros ételek fogyasztása csökkenti a glikémiás indexet.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a nullától negyvenig terjedő érték alacsony GI-t jelöl, ilyenek a bogyós gyümölcsök, a csonthéjasok, a citrusfélék, a hüvelyesek. Közepes GI-t jelöl a 40-59-ig terjedő érték, a magasat pedig hatvantól százig mérjük. Utóbbi kategóriába tartoznak a finomított gabonafélék, a kenyér, a cukor, a krumpli, a retek, vagy a rizs is.
Fotó:
sxc.hu
Az OCD negatív hatásai a magánéletre
Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.
Hogyan tartsuk fent a motivációt?
Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.
A social media új biznisze: Az influencer sportitalok
Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.
Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon
Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.
A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői
Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.