Mi az a glikémiás index?
- Dátum: 2013.06.07., 09:34
Manapság egyre több szó esik a glikémiás indexről, amely nemcsak a cukorbetegek számára fontos számérték, hanem az egészségükért felelősen gondolkodók is rendszeresen szem előtt tartják.
A glikémiás indexet eredetileg a cukorbetegek vércukor szintjének ellenőrzésére találták ki és használták. Ez egy olyan számérték, amely megmutatja, hogy az adott élelmiszer milyen hatást gyakorol a vércukorszintre.
Minden olyan élelmiszernek van glikémiás indexe (rövidítve GI), amely tartalmaz szénhidrátot. Az értéket egy nullától százig terjedő skálán állapítják meg, a kiindulási pont, pontosabban a viszonyítási alap a tiszta szőlőcukor, vagyis a glükóz, amely a lista legtetején foglal helyet a maga százas értékével.
Fontos tudni, hogy az alacsony GI-vel rendelkező ételek, italok lassabban bomlanak le, így egyenletesebben emelkedik, majd csökken a vércukorszint, vagyis hosszabban érezzük a teltség érzetet. A magas GI-t tartalmazó étkek viszont hirtelen meglökik a vércukorszintre, az villámgyorsan magasra emelkedik, majd hirtelen lezuhan és emiatt hamar újra éhesek leszünk.
Már a fentiekből is kitűnik, hogy ez a mutató bizony fontos biológiai folyamatokért felel. Azt már az általános iskolában megtanuljuk, hogy a szénhidrát feldolgozása a vékonybélben történik, ahol is a szénhidrát cukrokká alakul. Ezek a cukrok aztán felszívódnak a vérkeringésbe, majd az inzulin segítségével a sejtekbe. A cukorbetegeknek az a legfontosabb, hogy minél több olyan élelmet vegyenek magukhoz, amelynek alacsony a GI-je, a magas vércukorszint ugyanis sokkoló hatással lehet az egészségükre.
A GI-t befolyásolja az is, hogy adott élelmiszert, hogyan főztük meg, tároltuk, mennyi a rost-, a keményítő, a fehérje és a zsírtartalma. Fontos még, hogy a savanyú és a zsíros ételek fogyasztása csökkenti a glikémiás indexet.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a nullától negyvenig terjedő érték alacsony GI-t jelöl, ilyenek a bogyós gyümölcsök, a csonthéjasok, a citrusfélék, a hüvelyesek. Közepes GI-t jelöl a 40-59-ig terjedő érték, a magasat pedig hatvantól százig mérjük. Utóbbi kategóriába tartoznak a finomított gabonafélék, a kenyér, a cukor, a krumpli, a retek, vagy a rizs is.
Fotó:
sxc.hu
Segít vagy árt a kalóriaszámlálás?

A kalóriaszámlálás sokak számára az első lépés a tudatos étkezés felé, hiszen segít átlátni, mennyi energiát viszünk be nap mint nap. Ugyanakkor a számolgatás nemcsak hasznos, hanem megterhelő is lehet: könnyen elvonja a figyelmet az ételek minőségéről, és akár pszichés nyomást is okozhat. Vajon valóban megéri a kalóriák bűvöletében élni?
Hogyan írjunk meggyőző motivációs levelet?

A kísérőlevél munkahelyekre történő jelentkezéskor az első benyomás eszköze az önéletrajz mellett. Nem pusztán kiegészítő dokumentum, hanem lehetőség arra, hogy megmutassuk, miért pont mi illünk az adott pozícióhoz és miért lenne velünk teljesebb a csapat. Egy jó bemutatkozó írás lényegre törő, személyes és közvetlenül kapcsolódik a hirdetett álláshoz.
Az e-rollerek árnyoldalai – Kényelmes közlekedés vagy rejtett veszélyforrás?

Az elektromos rollerek az utóbbi években szinte berobbantak a városi közlekedésbe. Gyorsak, környezetbarátok, nem igényelnek parkolóhelyet, és rövid távokon gyakran gyorsabbak, mint az autó vagy a tömegközlekedés. Ugyanakkor a kényelmi előnyök mögött komoly biztonsági kockázatok is rejlenek, amelyekről kevesebb szó esik.
Kettősségben az élet szépsége – Ünnepeljük az Ikrek Világnapját

Az élet egyik legnagyobb ajándéka a testvér, de ha ikerről van szó, ez a kötelék még különlegesebb és elválaszthatatlanabb. Az Ikrek Világnapja nem csupán egy jeles nap a naptárban, hanem egy ünnep, amelyben a szeretet, az összetartozás és az öröm jelenik meg a maga legszebb formájában.
Mi alapján rangsoroljuk az emlékeinket?

Az emberi tudat és a korábban történt események tömkelege leginkább egy állandóan változó hálóra hasonlít. Ebben bizonyos csomópontok erősebben, mások halványabban kapcsolódnak. Az, hogy miért maradnak meg egyes élmények kristálytisztán emlékezetünkben, míg mások szinte azonnal elhalványulnak, számos tényező együttes hatásának eredménye, melyek az életünk során alakulnak ki.