Menü

Olajokkal bőrünk egészségéért

  • Dátum: 2013.05.26., 23:26

A növények magjában, csírájában a napsugarak hatására képződő hasznos olajok igen értékes anyagok, amiket a mindennapjaink során sikerrel tudunk alkalmazni külsőleg és belsőleg is.

A növényi olajok nagyon hasonlítanak a bőr zsíranyagaihoz, alkotóelemeik pedig más egyéb eljárással szinte előállíthatatlanok. Ilyenek például a különböző ásványi anyagok, növényi szterinek, antioxidánsok.

Fénylő, zsíros arcbőrűek részére a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olaj ajánlható, mint a ligetszépemag olaja   (belsőleg: naponta 2ml), míg a szárazabb bőrűeknek inkább az egyszeresen telített zsírsavakból többet tartalmazó sárgabarackmag (belsőleg: naponta 2ml) vagy az olíva olaj javasolt.

Az utóbbi időben a bőr hidratálása kulcskérdéssé vált. Ebben ugyancsak hatékonyan segíthet a ligetszépe, vagy sárgabarackmag olaj , hiszen képesek meggátolni a bőr vízveszteségét, miközben nem akadályozzák annak természetes légzését és zsíranyag termelését. Ezek az olajok nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is, a test teljes felületén használhatók, és kellemes, könnyed, bársonyos érzetet adnak felvitelük alkalmával.

A fekete köménymag olaja selymessé teszi az érettebb, igénybevett bőrt.

A  búzacsíra olaj igen magas ásványi- és vitamintartalmának köszönhetően kitűnő sejtépítő, sejtregeneráló hatású, valamint a bőr tápanyag hiánya esetén is érdemes rá kipróbálnunk.

Fotó: sxc.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.