Menü

Fahéj: fűszer és gyógyító

  • Dátum: 2013.05.22., 15:45

A mára mindenhol elterjedt és jól ismert kellemes, egzotikus ízű fűszer, a fahéj, a fahéjfa kérgének köszönhető. A fahéj fája Sri Lankában őshonos, közepes nagyságú örökzöld.

A fahéjnak különös jelentőséget tulajdonítottak már évezredekkel ezelőtt is: a Bibliából tudhatjuk, hogy Mózes a szent olaj elkészítéséhez fahéjat használt. A legenda szerint pedig Nero egy év fahéjtermését füstölte el felesége temetésénél.

A kínaiak már évezredekkel ezelőtt használták különböző betegségek gyógyítására. Friss kutatásokkal most bebizonyították, hogy a hivatalosan Cinnamomum zeylanicum-nak nevezett fahéj valóban jótékony hatással van a vércukor- és a koleszterinszintre.

A United States Department of Agriculture (USDA) számos, embereken végzett kutatás eredményéről számolt be. A jelentésekből kiderül, hogy napi fél teáskanál fahéj kifejezetten jótékony hatással van a vércukorszintre. A fahéj ugyanis megerősíti szervezetünk azon képességét, hogy a már megtermelt inzulint használni tudja, különösen az izomszövetekben.

Emellett azt is felfedezték, hogy a fahéj a koleszterinszintre is hatással van: csökkenti az LDL, azaz a "rossz koleszterin" szintjét. A fahéj mindezeken kívül enyhíti a bélgörcsöket, segíti az étel emésztőrendszerben való mozgását, az izmokra pedig lazító hatással van. A népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy enyhíti a menstruációs görcsöket is.

A másik jelentős tulajdonsága antibakteriális hatása. Különösen hasznos a belekben lévő baktériumokkal elleni harcban. A fahéj a mindennapi étkezésünk része kellene, hogy legyen - állítja A. Kahn kutató, aki a fahéj vércukorszintre tett hatásait vizsgálta.

A fahéjból készült illóolaj allergénként hathat a bőrre és a nyálkahártyára, ezért terhesség idején kifejezetten ellenjavalt a használata! Vizes kivonatát gyomor- és nyombélfekély kezelésére, étvágytalanság és enyhe fáradtság esetén is alkalmazhatjuk. Külsőleg használhatjuk izomgörcsök- és gyulladás csökkentésére, valamint ízületi és idegfájdalmak csillapítására.

Fotó:
sxc.hu

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.