Menü

A természet ajándéka

  • Dátum: 2013.05.15., 20:52

A virágpor tápanyagokban gazdag anyagát ősidők óta gyűjtik a méhek, utódaik táplálására, növekedésére. Tápértéke fantasztikus és mindazt tartalmazza, amire szüksége van az élethez a szervezetünknek.

A virágpor tápanyagokban gazdag anyagát ősidők óta gyűjtik a méhek, utódaik táplálására, növekedésére. Tápértéke fantasztikus és mindazt tartalmazza, amire szüksége van az élethez a szervezetünknek.

Azt már az általános iskolában megtanuljuk, hogy a virágpor mire jó. Többek között minden virágos növény ezzel szaporodik, amit másképp pollennek is hívunk.
A pollen mikroszkopikus méretű, nagyon aprócska szemcse, amely a hím genetikai állományát biztosítja.A virág hímivarszerve a porzó, ami a porzószálból és az annak csúcsán elhelyezkedő portokból áll. Négy hosszúkás zsák alkotja, ezek belsejében található a virágpor. Amikor a portok ivaréretté válik, megérik, kinyílik és több millió pollenszem száll ki belőle. A pollen eljuthat ugyanannak a növénynek a női ivarszervére, vagy ugyanabba a fajba tartozó, másik virágra, vagyis a beporzás többféleképpen is végbemehet.

A pollen olyan, mint az emberek ujjlenyomata. Minden pollen, virágpor egyedülálló és csakis azt az adott növényt jellemzi. Minden szem egy biológiai egység, és tartalmaz mindent, ami a növény következő életszakaszához szükséges: lipideket, ásványi sókat, mikroelemeket, vitaminokat, hormonokat, enzimeket, glucidot, proteint.

A virágpor azonban nemcsak egyfajta örökítő anyag, hanem a méhek és legújabb korunkban, az emberek tápláléka is. A méhek hátsó lábaikon szállítva viszik haza a virágok hímivarporát, hogy az ifjú méheket táplálják vele. Tápanyagértéke olyan magas, hogy például ezeknél a rovaroknál egyes életszakaszban több százszoros súlygyarapodást érnek el. A virágpor ezért az emberek figyelmét is felkeltette.

Többek között remek fehérjeforrás, a 22 aminosav közül húszat tartalmaz, ami azt jelenti, 100 gramm virágpor elfogyasztása felér fél kilogramm marhahús, vagy hét tojás fehérje tartalmával. Ez azt jelenti, nagyjából két csapott kiskanál virágpor elfogyasztásával fedezhetjük a napi fehérje és mindenféle más, tápanyag szükségletünket.

A virágpornak ezen kívül számos gyógyhatása van. Javítja a szellemi frissességet, a szervezet általános közérzetét, működését, segít legyőzni a fáradtságot, s még álmatlanságra is használják, mert erősíti az idegrendszert.A pollen különösen hasznos étek a gyomornak, hatásos a különböző bélfertőzések esetén és regeneráló hatású is.

A gyerekeknél segíti a növekedést, ahogy a méheknél is, terhesség idején pedig egyensúlyban tartja a szervezetet. A pollenallergiásoknak a virágpor fogyasztása csak rendkívül óvatosan javasolt. A szakemberek azt tanácsolják, hogy kicsinyke adagokban kezdjék el a virágpor fogyasztást, s fokozatosan növeljék az adagot. Azt is megjegyezhetjük, hogy a mai tudomány állása szerint, a virágpor allergiát általában valamilyen más érzékenység, tej-, laktóz, glutén érzékenység váltja ki, így, ha az okot megtaláljuk és kiiktatjuk, akkor bátran fogyaszthatjuk a természet eme csodálatos ajándékát.

Fotó:
sxc.hu

A borsmenta tea hatásai a szervezetünkre

Ez az évelő növény a menta családjába tartozik, és gyakran használják fűszerként, valamint gyógyászati célokra.

Toxoplazmózis, amit érdemes tudni

Főleg kismamák ismerik ezt a kifejezést, pedig másokra is veszélyt jelenthet. Nézzük, mit tudunk róla.

Képernyőhasználat és szemromlás – Hogyan óvhatjuk látásunkat a digitális korban?

A modern világban a képernyők – legyen szó számítógépről, tabletről vagy mobiltelefonról – mindennapjaink szerves részévé váltak. Munka, tanulás, szórakozás és kommunikáció szinte elképzelhetetlen nélkülük.

Nyirokterápia – A szervezet öntisztító rendszere

A nyirokterápia egy olyan természetes, manuális kezelési módszer, amely a nyirokrendszer működésének serkentését szolgálja. A kezelés célja a nyirokfolyadék áramlásának javítása, a pangások megszüntetése, valamint a méreganyagok elszállításának elősegítése a szervezetből.

Véradás: nagyszerű hősök hétköznapi tette

Magyarországon naponta körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy a kórházak biztonságosan el tudják látni a betegeket. A véradás nemcsak egy egyszerű, alig fél órát igénylő cselekedet, hanem valódi életmentés.