Menü

A természet ajándéka

  • Dátum: 2013.05.15., 20:52

A virágpor tápanyagokban gazdag anyagát ősidők óta gyűjtik a méhek, utódaik táplálására, növekedésére. Tápértéke fantasztikus és mindazt tartalmazza, amire szüksége van az élethez a szervezetünknek.

A virágpor tápanyagokban gazdag anyagát ősidők óta gyűjtik a méhek, utódaik táplálására, növekedésére. Tápértéke fantasztikus és mindazt tartalmazza, amire szüksége van az élethez a szervezetünknek.

Azt már az általános iskolában megtanuljuk, hogy a virágpor mire jó. Többek között minden virágos növény ezzel szaporodik, amit másképp pollennek is hívunk.
A pollen mikroszkopikus méretű, nagyon aprócska szemcse, amely a hím genetikai állományát biztosítja.A virág hímivarszerve a porzó, ami a porzószálból és az annak csúcsán elhelyezkedő portokból áll. Négy hosszúkás zsák alkotja, ezek belsejében található a virágpor. Amikor a portok ivaréretté válik, megérik, kinyílik és több millió pollenszem száll ki belőle. A pollen eljuthat ugyanannak a növénynek a női ivarszervére, vagy ugyanabba a fajba tartozó, másik virágra, vagyis a beporzás többféleképpen is végbemehet.

A pollen olyan, mint az emberek ujjlenyomata. Minden pollen, virágpor egyedülálló és csakis azt az adott növényt jellemzi. Minden szem egy biológiai egység, és tartalmaz mindent, ami a növény következő életszakaszához szükséges: lipideket, ásványi sókat, mikroelemeket, vitaminokat, hormonokat, enzimeket, glucidot, proteint.

A virágpor azonban nemcsak egyfajta örökítő anyag, hanem a méhek és legújabb korunkban, az emberek tápláléka is. A méhek hátsó lábaikon szállítva viszik haza a virágok hímivarporát, hogy az ifjú méheket táplálják vele. Tápanyagértéke olyan magas, hogy például ezeknél a rovaroknál egyes életszakaszban több százszoros súlygyarapodást érnek el. A virágpor ezért az emberek figyelmét is felkeltette.

Többek között remek fehérjeforrás, a 22 aminosav közül húszat tartalmaz, ami azt jelenti, 100 gramm virágpor elfogyasztása felér fél kilogramm marhahús, vagy hét tojás fehérje tartalmával. Ez azt jelenti, nagyjából két csapott kiskanál virágpor elfogyasztásával fedezhetjük a napi fehérje és mindenféle más, tápanyag szükségletünket.

A virágpornak ezen kívül számos gyógyhatása van. Javítja a szellemi frissességet, a szervezet általános közérzetét, működését, segít legyőzni a fáradtságot, s még álmatlanságra is használják, mert erősíti az idegrendszert.A pollen különösen hasznos étek a gyomornak, hatásos a különböző bélfertőzések esetén és regeneráló hatású is.

A gyerekeknél segíti a növekedést, ahogy a méheknél is, terhesség idején pedig egyensúlyban tartja a szervezetet. A pollenallergiásoknak a virágpor fogyasztása csak rendkívül óvatosan javasolt. A szakemberek azt tanácsolják, hogy kicsinyke adagokban kezdjék el a virágpor fogyasztást, s fokozatosan növeljék az adagot. Azt is megjegyezhetjük, hogy a mai tudomány állása szerint, a virágpor allergiát általában valamilyen más érzékenység, tej-, laktóz, glutén érzékenység váltja ki, így, ha az okot megtaláljuk és kiiktatjuk, akkor bátran fogyaszthatjuk a természet eme csodálatos ajándékát.

Fotó:
sxc.hu

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!